Vaiko miljonivõlg sai makstud

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuvaidlus Sinimäe kooli ehituse ümber vältas mitu aastat ja lõppes mullu augustis riigikohtu otsusega, et Vaiko peab ehitajale 1,2 miljonit eurot maksma.
Kohtuvaidlus Sinimäe kooli ehituse ümber vältas mitu aastat ja lõppes mullu augustis riigikohtu otsusega, et Vaiko peab ehitajale 1,2 miljonit eurot maksma. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtuotsuse alusel Sinimäe kooli ehitajale 1,2 miljonit eurot maksma pidanud Narva-Jõesuu linnale kuuluv AS KA Vaiko sai võlast priiks: poole tasus Narva-Jõesuu linn, teine pool kogunes ettevõtte deposiidist ja neile maksmata jäänud arvetest.

Detsembris otsustas Narva-Jõesuu linnavolikogu eraldada neljandast lisaeelarvest pool miljonit eurot ASile KA Vaiko esitatud võlanõude osaliseks omandamiseks.

See tähendab, et linn maksis pisut üle poole Vaiko võlast kinni ning järgneva kümne aasta jooksul peab kommunaalettevõte selle linnale tagasi maksma.

"Alguses oli võlasumma 1,2 miljonit eurot, kompromissina jõudsime 900 000 euroni," rääkis Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin. "Pool miljonit eraldas linn, natuke üle kahesaja tuhande oli Vaikol deponeeritud, jääk oli kaetud maksmata arvetega − jutt on arvetest, mida Vaiko linnale teenuste eest esitas."

Vaiko võla katteks linnaeelarvest raha eraldamist toetas 17st saadikust 11.

Detsembris kutsus linnavalitsus ASi KA Vaiko nõukogu senised liikmed tagasi ja valis uued. Kauaaegne juht Heiki Luts oli selleks ajaks juba ameti maha pannud, uueks juhatuse liikmeks valiti Jevgeni Hohlov.

"Vaiko toimetab edasi kõigis nendes valdkondades, milles seni on tegutsenud, pigem kaalume Narva-Jõesuu linna kommunaalteenuste ühendamist Vaikoga ühtse juhtimise alla," ütles Iljin. "Lähiajal läheme volikogusse eelnõuga, et saaksime sõlmida Vaikoga krediidilepingu."

Narva-Jõesuu linnavolikogu esimees Veikko Luhalaid pole volikogu sellise otsusega päris rahul, leides, et kohtu määratud võlasummat võinuks kompromissi otsimise käigus märksa rohkem vähendada.

"See oli hädatapp, mitte kompromiss," ütles ta.

"Kui lõpuks oli vaja otsustada, viibis Luhalaid eemal ja linnavalitsus pidi sellega ise tegelema. Minu hinnangul oli see otsus ainuõige," märkis Maksim Iljin.

Riigikohtu mullu augustis jõustunud otsus kohustas ASi KA Vaiko maksma Sinimäe kooli ehitanud OÜdele KRTL ja Termentum ehitustööde eest koos viivistega 1,2 miljonit eurot. Novembris algatas Viru maakohus Vaiko saneerimismenetluse, mille tulemusena jõuti linnavõimu abiga kompromissini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles