Helen Sildna: "Olukorras, kus volikogu esinaine nimetab meid "väljapressijateks", ei ole võimalik edasi tegutseda." (1)

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Sildna on olnud üks silmapaistvamaid Narva Euroopa kultuuripealinnaks pürgimise eestvedajaid.
Helen Sildna on olnud üks silmapaistvamaid Narva Euroopa kultuuripealinnaks pürgimise eestvedajaid. Foto: Tõnu Tunnel

Narva kultuuripealinnaks pürgimise üks eestvedajaid ja eeltaotluse koostanud osaühingu Shiftworks juhatuse liige Helen Sildna tõdes, et olukorras, kus Narva volikogu esimees Irina Janovitš nimetas taotluse koostajaid "väljapressijateks", ei ole võimalik koostöö jätkata.

Helen Sildna avaldas pühapäeva ennelõunal sotsiaalmeedias postituse, milles tänab inimesi ja asutusi, kes on tegutsenud selle nimel, et Narvast saaks 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn ja selgitab samas tagamaid, miks ta koos oma meeskonnaga lõpetas selles projektis osalemise.

Avaldame siinkohal Helen Sildna pöördumise:

"Meie tiim (mina, Maris Hellrand ja Ragnar Siil) lõpetame omaltpoolt Narva2024 projektiga ja soovime südamest edu linna aktivistidele, kultuurikorraldajatele, ettevõtjatele.

Oleme tänulikud linnapea Tarmo Tammistele ja linnavalitsuse tiimile hea koostöö eest aastal 2018 - see oli tõeline Narva aasta. Loodan ja usun, et see hoog ja positiivsus saab jätkuda, selle tõestuseks on terane, südamega ja aktiivne kodanikualgatus MyNarva2024, mis - ma väga loodan kannab jätkuvalt edasi kriitilist meelt ja tegutsemistahet, nõudes endale ka targemat ja tulevikkuvaatavamat poliitilist juhtimist. Tänaseks on Narva kultuurielu ja ettevõtlikkuse areng kindlustatud kõikvõimalike sõltumatute, tarkade ja sisukate inimeste-organisatsioonide poolt - Vaba Lava, Narva Kunstiresidentuur, Narva Kolledz, Narva Muuseum, Ro-Ro klubi, Uus Sild MTÜ, Bazar aruteludesari, Vita Tiim, Objekt, Creative Narva, Ida-Viru Ettevõtluskeskus, Ida-Viru Tööstuspargid, Kreenholm, Fortaco jne. Tegutsemas on Keeltemaja/INSA, endiselt aitavad rahvusvahelisi projekte vedada seal saatkonnad ja kultuuriinstituudid.

Ühe asja sooviks selgeks teha: volikogu kärpis detsembris ettevalmistustööde eelarvet kolmekordselt - kuulamata linnavalitsuse selgitusi, põhjendusi, keeldudes kohtumast. Hange kuulutati välja kärbitud summale. Esitasime detailse pakkumuse, tuues selgelt välja lisaeelarve, kirjeldades tegevusi, mida hankes isegi nõutud ei olnud - kuigi Euroopa Komisjoni nõuetes on (lõpp-projekti hindaja on ju Euroopa hindamiskomisjon mitte Narva volikogu). Peale seda ühte ja sama hankepakkumist ei ole mingeid lisa-nõudeid esitanud, kõik on seal samas dokumendis selgelt ja detailselt kirjas, igaks juhuks nii eesti kui vene keeles.

Olukorras kus volikogu esinaine nimetab meid "väljapressijateks" ei ole võimalik edasi töötada.

Selge on ka see, et kogu lugu hakkas viltu vedama juba sellest hetkest kui Keskerakonna juhtkonna otsuse kohaselt pidid toimingupiirangu rikkumises kahtlustuse saanud volikoguliikmed uurimise ajaks peatama volikogu liikme staatuse ning taanduma juhtivatelt kohtadelt ka linnaasutustest. Kaheksa volikoguliiget astusid hoopis Keskerakonnast välja. Sellest hetkest sai alguse poliitiline vastupanu, mille keskmesse sattus ka kultuuripealinna protsess.

**

Edu Narvale! See linn oma elanikega suudab ellu viia mida iganes nad soovivad, see linn väärib ja loodetavasti nõuab välja endale ka tänapäevasema poliitilise juhtimise.

Võib-olla on võimalik, et MyNarva taha koondunud aktivistid suudavad ja oskavad minna ka linnavalitsusele appi, et kultuuripealinn siiski ära teha. Huvi selle jaoks on Euroopas igal juhul olemas ja Narva väärib seda ning saab hakkama. Kui õnnestuks Valeria Lavrova võtta linnavalitsuse palgale kultuuripealinna eestvedajaks ja Ivan Sergejev saaks teda sisuliselt toetada, siis võibolla saaks veel teemast asja :)

Meie teeme loodetavasti edasi Station Narva festivali ja Narva on nii või teisiti uus lemmiklinn. (Tunnengi puudust juba RoRo sašlõkist ja Kunstiresidentuuri köögist).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles