Alutaguse öömaratonil tuleb starti ka president Kersti Kaljulaid

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid suusatas Pannjärvel ka möödunud talvel, kui lumenappuse tõttu toodi Lääne-Virumaalt siia üle Tamsalu-Neeruti maraton.
Kersti Kaljulaid suusatas Pannjärvel ka möödunud talvel, kui lumenappuse tõttu toodi Lääne-Virumaalt siia üle Tamsalu-Neeruti maraton. Foto: Tarmo Haud/ Estoloppet

Tänavuse Alutaguse maratoni sissejuhatuseks sõidetakse reede õhtul esimest korda Pannjärvel öömaraton, kuhu on end registreerinud ka Eesti president Kersti Kaljulaid.

Alutaguse maratoni peakorraldaja, paljudel rahvusvahelistel suusavõistlustel ametis olles erisuguseid ideid kogunud Robert Peetsi sõnul on tal põhisõidule eelneval õhtul nii-öelda soojendussõidu korraldamine juba kolm aastat mõttes olnud. Aga see plaan tuli varem kõrvale jätta kehvade lumeolude tõttu − rada on tulnud säästa laupäevase põhimaratoni jaoks.

Ilmastikuolud soosivad 

Tänavune lume poolest helde talv teeb öömaratoni läbiviimise võimalikuks. Ka varasematel aastatel harjumuseks saanud lumeraasude kokkukraapimist ja rajale vedamist pole korraldajatel tänavu vaja teha. "Istume hetkel ja ootame kohe-kohe saabuvaid külmakraade, siis saab hakata rada maratoniks korda seadma," ütles Peets kolmapäeva pärastlõunal.

Pimedas metsas, vaid pealambi valguses suusatamisel on eriline võlu.

Robert Peets

Tema sõnul ei ole viimaste päevade sulailmad maratonirada kahjustanud. "Ilmaprognoos on meile soodne. Külmakraadidega saame teha tugeva raja. Tuleb ka natuke värsket lund juurde," ütles Peets. Tema sõnul ei tule rada jäine, nagu läinud pühapäeval Tartu maratonil, mis suusakiirused laskmistel suureks muutis ja hulganisti kukkumisi kaasa tõi. Reformierakonna üks juhte Jürgen Ligi murdis lausa roided.

President Kersti Kaljulaidile on osalemine Eesti rahvaspordiüritustel saanud tavapäraseks tegevuseks. Riigipea osalemisega ei kaasne Robert Peetsi sõnul korraldajatele mingeid lisanõudmisi. Pannjärve on talle tuttav sportimise paik. Eelmisel talvel osales Kaljulaid lumepuuduse tõttu Lääne-Virumaalt siia üle toodud Tamsalu-Neeruti maratonil. Hilissuvel Ida-Virumaal olles käis ta Pannjärvel maastikurattaga sõitmas. Starti tuleb ka presidendi kantselei ülem Tiit Riisalo, kes oli sajandivahetusel ümber maailma seilanud purjeka Lennuk teine tüürimees.

Uus kogemus 

Öömaratonile antakse Pannjärvel start kell 20 ja osalejad läbivad 22 km pikkuse ringi vabastiilis. See tähendab, et eelkõige uisustiilis, aga raja serva tõmmatakse ka üks klassikajälg. Tegu ei ole võistlusega − aega küll võetakse, kuid auhinnalisi kohti ei jagata. Stardinimekirja põhjal võib eeldada, et esimeste seas, kes üle finišijoone jõuab, on Narva spordielu eestvedaja Vladimir Všivtsev, kes sõitis end sel talvel Viru maratonil kümnendaks.

22 km pikkusest suusaringist on valgustatud ligikaudu kümnendik ehk suusastaadioni lähedusse jääv osa. Seega tuleb osalejatel kaasa võtta pealamp. "Pimedas metsas, vaid pealambi valguses suusatamisel on eriline võlu. Tundub, et liigud tavalisest kiiremini, ja ümberringi on väga ilus. See on paljudele uus kogemus," rääkis Peets.

Kui Peets otsustas sel aastal öömaratoni korraldada, ei osanud ta arvata, et see nii menukaks kujuneb. "Mõtlesin, et kui 60-80 inimest tuleb, on hea. Nüüd on kõvasti üle saja osaleja kirjas ja huvilisi muudkui lisandub. Lasime poolsada numbrit juurde trükkida," rääkis ta.

Suur osa öömaratonil osalejaid läheb laupäeval sõitma ka Alutaguse maratoni põhidistantsi 44 kilomeetrit, mis läbitakse tavapäraselt klassikastiilis. "Eks see kahepäevane programm sai plaanitud mõttega, et tuua kliente ka kohalikule turismitööstusele," sõnas Peets.  

Suusamaratonidel osalejate arv kahaneb 

Kui öömaratoni vastu on huvi olnud oodatust suurem, siis Alutaguse maratonile on registreerumine olnud tagasihoidlik. Kolmapäevaõhtuse seisuga oli 44 km rajale minemas 260 ja 22 km rajale 43 suusatajat. Kuigi viimased päevad toovad eeldatavasti lisa, jääb parimatest aastatest, mil osalejate arv küündis üle tuhande, sel aastal kõvasti puudu.

Robert Peetsi sõnul on varasemast väiksem osalejate arv olnud omane sel aastal kõikidele Estoloppeti sarja kuuluvatele maratonidele. "Täpset põhjust ei teagi, ilmselt on oma mõju olnud eelnevatel lumevaestel talvedel. Samas on sel aastal jällegi harjutamiseks olnud kõikjal Eestis väga head tingimused," arutles ta.

Eesti tippsuusatajaid tänavu Alutaguse maratonile ei tule, sest sel nädalal algavad Austrias murdmaasuusatamise maailmameistrivõistlused. Küll aga on favoriitide seas Eesti laskesuusatamise koondise liikmed Kauri Kõiv ja Johan Talihärm ning mitmel korral Alutaguse maratoni võitnud Martti Himma. Kodumaratonil sihivad kõrgeid kohti Alutaguse suusaklubi liikmed Kaspar Krauvärk ja Kaivo-Mart Kangro ning kaksikvennad Antonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles