Toom: Mingit ohtu eestikeelsele gümnaasiumile pole (9)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toomi väitel ei vasta tõele, et kakskeelse gümnaasiumi rajamisel kaoks eestikeelne gümnaasium Kohtla-Järvelt.
Yana Toomi väitel ei vasta tõele, et kakskeelse gümnaasiumi rajamisel kaoks eestikeelne gümnaasium Kohtla-Järvelt. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom leiab, et justiitsminister Urmas Reinsalu sõnavõtud Kohtla-Järve eesti gümnaasiumi õppekeele teemal on vaid häältekogumisnipp, sest kool jätkab ilmselgelt eestikeelsena.

"Valitsuse liikmena teab justiitsminister täpselt, et Kohtla-Järve eesti gümnaasium jätkab eesti gümnaasiumina, see tähendab selle õpilased jätkavad õpinguid eesti keeles. Saja protsendi ulatuses," kirjutab Toom sotsiaalmeedias BNSi teatel.

"Just seetõttu väldib ta oma kirjutises olukorra täpset kirjeldust – valetada ju ei tahaks," viitab Toom laupäevasele Päevalehe artiklile pealkirjaga "Urmas Reinsalu: eestlased ei tohi jääda Eestis vähemusse. Kohtla-Järve kool on eestluse võitlustanner".

"Kuid sisuliselt on see vale – mingit ohtu gümnaasiumi jätkamiseks ei ole ega tule, aga hääli sellega ju saab. Väga piinlik lugemine," kritiseerib Toom.

21. veebruari Põhjarannikus ilmunud intervjuus ütles riigikogu valimistel Ida-Virumaal Keskerakonna esinumbrina kandideeriv Toom, et ta ei saa aru, milles on siin konflikti koht. "Kas see, et ühes ruumis ei taheta olla?"

Kui ajakirjanikud selgitasid, et eestikeelne gümnaasium kaob linnast, vastas Toom: "Vabandage, kui riiklikus gümnaasiumis on eestikeelne suund, kas seda võib kirjeldada nii, et siia ei jää eestikeelset gümnaasiumi?"

Pärast selgitusi, et eestlastel kaob sellega võimalus säilitada eestikeelne koolikeskkond, kuna loodava segakooli puhul muutub koolikeskkond venekeelseks, muutis Toom meelt.

"Ma võtan tegelikult päris tõsiselt seda, mida te ütlesite eestikeelse kooli kohta. Ma pole mõelnud eestlastest kui vähemusest. Ma saan aru, mis on vähemuse nahas olla, ja pean ennast nüüd ümber lülitama. Kui me räägime, et eestlasi on siin vähe ja kui nad tunnevad, et siia tulla pole neil perspektiivi, siis on see ehk probleem."

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles