Narva kauaaegne linnapea võeti ametist maha teatrietenduse rahastamise eest (3)

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste on Narva linnapea ametis olnud alates 2002. aastast. Pisut enam kui aastane paus oli vaid siis, mil ta täitis linnavolikogu esimehe ametikohta.
Tarmo Tammiste on Narva linnapea ametis olnud alates 2002. aastast. Pisut enam kui aastane paus oli vaid siis, mil ta täitis linnavolikogu esimehe ametikohta. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavolikogu võttis reede õhtul ametist maha linnapea Tarmo Tammiste, kellele heideti muuhulgas ette linna raha kulutamist Vaba Lava teatrikeskuse etendusele ja katses suunata põhjendamatult palju raha Narva kultuuripealinnaks kandideerimisele.

Alates 2002. aastast Narva linnapea ametis olnud Tarmo Tammistele umbusaldamise avaldamise poolt hääletas 20 volikogu liiget ehk samapalju, kui neid on linnas võimul olevas fraktsioonis Kodulinn Narva, mida juhib linna vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov.

Opositsioonisaadikud hääletamisel ei osalenud, leides, et Tammiste umbusaldamine toimub ebaseaduslikult. Fraktsiooni Meie Narva juht Jana Kondrašova leidis, et reedel poleks tohtinud linnapeale umbusaldamist üldse hääletada, kuna eelmisel istungil ei esitanud Voronov volikogu esimehele korrektset umbusaldushääletust. 

Narva linnavolikogus enamust omavasse fraktsiooni Kodulinn Narva kuuluv Aleksei Mägi, kes on tuntud Narva linnavalitsuse ja linnapea Tarmo Tammiste töö tulihingelise kriitikuna, süüdistas enne hääletamist Tammistet  linnaeelarve reservfondi raha kuritarvitamises.

"Linnapea Tarmo Tammiste umbusaldamise peamine põhjus on tema ametipositsiooni kuritarvitamine, muu hulgas linna raha raiskamine," rääkis Aleksei Mägi.

Tarmo Tammiste pattude registri luges reedel toimunud Narva linnavolikogu istungil ette Aleksei Mägi.
Tarmo Tammiste pattude registri luges reedel toimunud Narva linnavolikogu istungil ette Aleksei Mägi. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Muuhulgas tõi Mägi näiteks Tammiste koostöö hiljuti avatud Vaba Lava Narva teatrikeskusega.  Tammiste saanud mullu 11. novembril teatrikeskuse juhatuse liikmelt Märt Meoselt kirja, milles viimane tuletas linnapeale meelde tema lubadust kaasfinantseerida linnaeelarvest üht etendust, mille eelarve oli 3239 eurot ning sisaldas bussi renti, honorari, dekoratsioonide transporti ja teatavat tehnilist tasu. Samas oli Mägi näidatud kirja koopias märgitud, et Narva-poolne finantseering olnuks vaid 1523 eurot.

"19. novembril Tarmo Tammiste sisuliselt sundis oma e-kirjas Narva linnavalitsuse ametnikku sõnadega "Ole hea ja vormista taotlus" koostama kultuuriosakonna taotlust 3239 euro eraldamiseks reservfondist," rääkis Aleksei Mägi. "Tõsi küll, linnavalitsus eraldas pärast taotluse läbivaatamist oma 28. novembri korraldusega reservfondist väiksema summa − ainult 1000 eurot. Seda oletatavasti linnasekretär Ants Liimetsa soovitusel: viimane märkas, et volikogu liikmed tunnevad dokumendiregistris selle küsimuse vastu huvi, ning andis sellest linnapeale aegsasti teada."

Mägi heitis Tammistele ette ka Narva Euroopa kultuuripealinnaks kandideerimise läbikukkumist. Tammiste ise on sama küsimuses süüdistanud volikogu, kes ei eraldanud selleks piisavalt raha.

"Härra Tammiste hellitas lootust, et tema ettepanek eraldada 210 000 eurot linna osalemiseks Euroopa kultuurpealinna konkursil leiab volikogus toetust.  Õnneks tänu kultuuri- ja spordikomisjoni tööle ning linnavolikogu juhtidele seda ei juhtunud. Tammiste loodetud 210 000 euro asemel, mis olid ette nähtud töötasu maksmiseks mõningatele pseudokoordinaatoritele ja -juhtidele, aga samuti kahtlastele seminaridele, lähetustele ja videoklippidele, vähendas linnavolikogu seda summat ning eraldas esimeseks etapiks vaid 75 000 eurot − raamatu väljaandmiseks," rääkis Mägi oma kõnes.

Tammistet süüdistati muuhulgas ka selles, et ta pole volikogu liikmetele teinud ettekandeid  Ida-Virumaa omavalitsuste liidu tegevuse ja vastuvõetud otsuste kohta. "Säärase lugupidamatuse põhjus on meile kõigile teada," võttis Mägi kokku. "Härra Tammiste on juba ammu linna juhtimisest ja linna probleemide lahendamisest eemale tõmbunud. Oma ametikohustusteks peab ta vaid vaba aja veetmist mitmesugustel lõbustusüritustel ja arvukates lähetustes − mõistagi, linnaeelarve rahaga," sõnas Mägi.

Tarmo Tammiste nimetas tema vastu esitatud etteheiteid põhjendamatuteks. Ta luges volikogus ette katkendi Vene lastekirjaniku Kornei Tšukovski muinasjutust kurjast vuntsidega tarakanist, milles oli äratuntav allegooria Narva volikogu võimufraktsiooni liidri Aleksei Voronoviga, kel on samuti suured vuntsid.  

Keskerakond kuuluv Tammiste kinnitas, et kavatseb pärast linnapea ametist tagandamist asuda volikogu liikme kohale ja tegeleda Keskerakonna tugevdamisega Narvas. Praegune Narva võimufraktsioon koosneb suuremas osas endisestes keskerakondlastest, kes astusid Jüri Ratase juhitavast parteist välja solidaarsusest nende kaheksa korruptsioonikuriteo kahtlustuse saanud volikogu liikme suhtes, kellelt Keskerakonna juhatus nõudis, et nad peataksid uurimise ajaks volikogu liikme staatuse. Tammiste oli ainus linna juhtfiguuridest, kes ei astunud Keskerakonnast välja. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles