Klimaatilise kevade saabumist tuleb Ida-Virumaal veel mitu nädalat oodata

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige varasem ja hilisem klimaatilise kevade algus Eesti eri paigus.
Kõige varasem ja hilisem klimaatilise kevade algus Eesti eri paigus. Foto: Keskkonnaagentuur

Kui astronoomiline kevad saab täna õhtul kell 23.58, siis klimaatilist kevadet tuleb Ida-Virumaal veel mitu nädalat oodata. 

Keskkonnaagentuuri teatel on sünoptikute ja ilmaennustajate jaoks üheks kevade mõisteks klimaatiline kevad, mis saabub siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle +5 °C.

Kuupäevaliselt on ajaloos kõige varem klimaatiline kevad saabunud meile 16. aprillil 1990 (Tartus ja Võrus) ning kõige hiljem 24. mail 1942 Pakril. Kui võtta arvesse kogu Eesti, on varajaseim kevad saabunud 6. aprillil 2008. aastal ja kõige hiljem 17. mail 1941. aastal. Eelmisel aastal saabus kevad näiteks 10. aprillil.

Jõhvis on klimaatilise kevade saabumist arvestatud alates 1959. aastast. Viimase 60 aasta jooksul jõudis kevade kõige varem, 5. aprillil, kohale 1984. aastal. Nii 1978. kui 2017. aastal tuli aga oodata ööpäeva keskmise temperatuuri tõusmist vähemalt viie kraadini koguni 13. maini. 

Sel aastal on klimaatiline kevad veel saabumata. Küll on enamuses Eestis kohale jõudnud aga varakevad. Varakevadeks nimetatakse aega, mis algab pärast lumikatte lõplikku kadumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles