Ida-Virumaa tasus Enn Sellikule 43 aastat vana võla

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Sellik saab Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu esimehelt Eve Eastilt kätte värviteleka. Omaaegsed Kohtla-Järve rajooni juhid kavatsesid talle Eesti rekordi püstitamise eest kinkida teleka 43 aastat tagasi, kuid mõtlesid tookord ümber.
Enn Sellik saab Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu esimehelt Eve Eastilt kätte värviteleka. Omaaegsed Kohtla-Järve rajooni juhid kavatsesid talle Eesti rekordi püstitamise eest kinkida teleka 43 aastat tagasi, kuid mõtlesid tookord ümber. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti pikamaajooksulegend Enn Sellik sai neljapäeva õhtul Jõhvi raamatukogus kätte värviteleka - kodukandi auhinna tänaseni püsiva Eesti 5000 meetri jooksu rekordi eest. 1976. aastal kavatsesid talle värviteleka selle eest kinkida Kohtla-Järve rajooni juhid, kuid taganesid hiljem sellest mõttest.  

Kui Enn Sellik jooksis 21aastaselt enne Montreali olümpiamänge 5000 meetrit ajaga 13.17,2, mis jäi tollasele maailmarekordile alla vaid nelja sekundiga,  arutati Kohtla-Järve rajooni täitevkomitees, et Iisaku poisile peaks sel puhul värviteleka kinkima. Aga otsustati ära oodata, kuidas tal olümpiamängudel läheb. Hiljem leiti, et 11. koht olümpiamängudel 5000 meetri jooksus pole telekat väärt.

Raamat Enn Sellikust räägib Iisakust pärit poisi pürgimisest tähtede poole NSV Liidu ebaõiglase ja armutu spordisüsteemi kiuste.
Raamat Enn Sellikust räägib Iisakust pärit poisi pürgimisest tähtede poole NSV Liidu ebaõiglase ja armutu spordisüsteemi kiuste. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

See telekalugu pärineb hiljuti ilmunud raamatust "Jooksja. Enn Selliku lugu", mille on kirja pannud tema klassivend Iisakust Allan Aan ja tuntud spordiajakirjanik Tiit Karuks, kelle hääle vahendusel jõudsid Selliku elu tähtsamad jooksud otseülekannetes Eesti raadiokuulajateni.

Neljapäeval Jõhvi raamatukogus toimunud raamatu esitluse ajal toodi saali 50tolline televiisor ja anti praeguse Ida-Viru maakonna tähtsaima võimuesinduse - omavalituste liidu esimehe Eve Easti poolt, Enn Sellikule üle. 

Enn Selliku poolt ligemale 43 aastat tagasi püstitatud 5000 meetri jooksu Eesti rekord, nagu ka kaks aastat hijem sündinud 10 000 meetri jooksu Eesti rekord, püsivad tänaseni alistamatutena. Montreali olümpiamängudel Enn Selliku poolt saavutatud 11. kohta 5000 meetri ja Moskva olümpiamängude 8. kohta 10 000 meetri jooksus pole hiljem ületanud ükski Eesti pikamaajooksja. 

Enn Sellik ütles neljapäeval üllatuskingitust vastu võttes, et teda ei häirinud see, et ta tollal värvitelekast ilma jäi, vaid kohalike võimude suhtumine. "See oli masendav, et maailma hooaja edetabeli juht, Nõukogude Liidu rekordi omanik ja koht olümpiafinaalis  ei maksnud tollal Ida-Virumaal midagi," meenutas ta ja lisas, et on on väga liigutatud, et teda nüüd sellisel ootamatul moel meeles peeti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles