Kapo loobus Jõhvi sotsiaalteenistuse eksjuhi Sirli Tammiste süüdistamisest (3)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauaaegne Jõhvi sotsiaalteenistuse juht vabastati kolm nädalat tagasi valla juhtkonna survel ametist, sel nädalal sai ta vabaks kriminaaluurimisest, kuna midagi ebaseaduslikku tema tegevuses ei leitud.
Kauaaegne Jõhvi sotsiaalteenistuse juht vabastati kolm nädalat tagasi valla juhtkonna survel ametist, sel nädalal sai ta vabaks kriminaaluurimisest, kuna midagi ebaseaduslikku tema tegevuses ei leitud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kaitsepolitsei ja prokuratuur lõpetasid kriminaalmenetluse Jõhvi sotsiaalteenistuse kauaaegse juhi Sirli Tammiste suhtes. Rohkem kui aasta tagasi viidi Tammiste korruptsioonikahtlusega arestikambrisse ning tema kodu otsiti läbi. Õiguskaitseasutused leidsid enam kui aasta väldanud uurimise tulemusel, et kriminaalmenetluseks puudub alus. 

"Jah, kriminaalmenetluse lõpetamise määrust tutvustati mulle sel neljapäeval," kinnitas Tammiste reedel Põhjarannikule.  

Raske aeg 

Ta ütles, et uurimise all oldud aeg oli talle väga raske. "Kogu selle aja mu elu seisis igas mõttes, lihtsalt ma toimisin intertsist, sest ükskõik, kuidas sa ka ei ürita sellises olukorras oma eluga edasi minna, ikka on see sul kusagil kuklas ja kogu aeg mõtled selle asja peale. Isegi kui sa tead, et sa ei ole mitte midagi valesti teinud ja su südametunnistus on puhas, ikkagi see painab, kogu see teadmatus, mis kestis ju päris pikka aega," sõnas Tammiste. 

Tema sõnul ootas ta kogu selle aja uudist menetluse lõpetamise kohta. "Umbes kuu aega tagasi just mõtlesin, et kui ma saan sellise uudise, nagu nüüd sain, siis jeerum, ma kargan rõõmust lakke ja ei tea, mida kõike ära ei tee. Aga kui mulle helistati ja sellest teatati, siis mul polnud mitte ühtegi emotsiooni. Ma olin täiesti tühi ja emotsioonitu," sõnas Tammiste.

Ligi kolm nädalat tagasi survestas Jõhvi vallavanem Martin Repinski 19 aastat Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistust juhtinud Sirli Tammiste poolte kokkuleppel ametist lahkuma. Repinskil ei olnud selleks mingeid otseseid põhjendusi, ta rääkis, et tahab vabaneda inimestest, kes on kaua ametis olnud. Muu hulgas mainis Repinski Tammiste puhul ka tema kriminaaluurimise all olemist, kuigi möönis, et see ei olnud ametist vabastamise põhjus.  

Kolme Jõhvi tuntud naise kriminaalasi 

Mullu 9. jaanuaril pidas kaitsepolitsei kinni Jõhvi volikogu esimehe Niina Neglasoni, OÜ Corrigo juhi Tiiu Sepa ning Jõhvi sotsiaalteenistuse juhi Sirli Tammiste. Kõik kolm paigutati ligi ööpäevaks arestikambrisse. Sirli Tammistet kahtlustati korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumises. "Teda kahtlustatakse otsuste tegemises või nende otsuste suunamises, mis puudutasid tema lähedase isikuga seotud äriühingut," teatas prokuratuur toona.

Neglasoni ja Sepa suhtes kriminaalmenetlus jätkub. Süüdistust ei ole nad siiani saanud ja asi pole kohtusse jõudnud, kuid Neglasoni kahtlustatakse selles, et ta pooldas volikogu esimehena avalikult seda, et Corrigo hakkab Jõhvi tervisekeskust rajama ning et ettevõte saaks rendile tühjalt seisvad valla ruumid, olles ise lepingulises töösuhtes Corrigoga. Palka, mida Neglason meditsiiniteenuse osutamise eest Corrigost sai, tõlgendavad uurimisasutused altkäemaksuna, mille eest sai altkäemaksu andmise süüdistuse Tiiu Sepp.  

Tammiste sõnul lisandusid uurimisega seotud pingetele ka pinged, mis algasid pärast seda, kui mullu suvel tuli Jõhvi uus võim ning eriti jõuliselt asus teda survestama Repinski vallavalitsuses abivallavanemaks saanud Jelena Bezvoditskaja. "Survestamine tuli vallavõimude poolt, kes kasutasid seda ära, et mind peabki kogu aeg kontrollima, sest ma olen kriminaaluurimise all." See ilmselt saigi tema arvates põhjuseks, miks ta ei suutnud rõõmugi tunda, kui talle menetluse lõpetamisest teatati. "Ilmselt kõik see uurimisega seotud pinge, need eelmise aasta minu survestamised ja nüüd see töösuhte lõpetamine − kõik need asjad korraga said põhjuseks, et ma tundsin, et olen absoluutselt tühi, mul polnud üldse emotsioone. Olin isegi üllatunud, sest alles äsja ju olin mõelnud, et see on kõik, mida ma tahaksin, et sellega saaks asi ükskord ühele poole, et saaksin oma eluga edasi liikuda." 

Riigis pettunud 

Tammiste sõnas, et on temaga juhtunu pärast riigis pettunud. "Mulle tundub, et selles olukorras on riik mind alt vedanud. Olen ikkagi kohaliku omavalitsuse süsteemis töötanud 22 aastat. Võib öelda, et omavalitsus on kohalikul tasandil ju riigi käepikendus ning enda arvates olen seda tööd teinud pühendumuse ja südamega. Kui see minuga juhtus, tekkis selline tunne, et mul ei olegi kellegi poole pöörduda. Ma olen tõesti pettunud." 

Tammiste ütles, et pärast töösuhte lõppemist Jõhvis pole ta uuele tööle läinud. "Mulle on pakkumisi tehtud, aga praegu on ikkagi kavas aeg maha võtta, sest olen emotsionaalselt väga-väga väsinud ja nii tühi, et minust ei oleks praegu kasu kellelegi."

Küsimusele, kas kriminaalmenetluse lõppedes keegi tema ees ka inimlikult vabandas, vastas Tammiste: "Ei, keegi ei vabandanud. Aga ega ma ausalt öeldes oodanudki seda. Päris tõsiselt ei oodanud." 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles