Narva uus linnapea tahab palgatõusuga peatada ametnike jooksupanekut

Ilja Smirnov
Copy
Narva linnavalitsus.
Narva linnavalitsus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Peatamaks heade ametnike lahkumislainet, kavatseb hiljuti ametisse asunud Narva linnapea Aleksei Jevgrafov  sulatada juba maikuus üles ligemale kümme aastat  "sügavkülmas" olnud ametnike palgad. 

Mitmeid Narva linna ametiasutusi on aastatel 2018-2019 tabanud suur kaadrite äravool; inimesed lähevad töölt ära peamiselt madalate palkade, aga ka üldise halva töökorralduse tõttu.

Sel kuul ametisse valitud Narva linnapea Aleksei Jevgrafov soovib ühe esimese asjana tõsta ametnike palku.
Sel kuul ametisse valitud Narva linnapea Aleksei Jevgrafov soovib ühe esimese asjana tõsta ametnike palku. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavalitsuse töötajate madalast palgatasemest annab aimu seegi, et  Eesti suuruselt kolmanda linna meeri ametipalk on olnud aastaid 3000 eurot. Samal ajal teenib näiteks Jõhvi vallavanem Max Kaur 3600 ja Kohtla-Järve linnapea Ljudmilja Jantšenko 4320 eurot.

Põhjarannik kirjutas ametnike lahkumisest Narva linnavalitsusest mullu oktoobris. Toona kinnitas ühest Narva ametist töölt lahkunud endine ametnik, et madalate palkade probleem on peamisi teemasid, mida munitsipaalametnikud omavahel arutavad. "Motivatsioon on kõigil kõvasti langenud," märkis ta.

"Viimati tõsteti meil töötasusid viie protsendi võrra ning enne seda veel viis protsenti. Kuid 2009. aastal võeti meil 10 protsenti maha, see tähendab, et nüüdseks oleme tagasi 2009. aasta tasemel. Aga praegu on ju 2018. aasta!" rääkis ta mullu sügisel, olles veendunud, et selliste palkadega uusi häid spetsialiste Narva ei leia.

Ametnike palkade probleemiga on asunud tegelema linnavalitsuse ja volikogu liikmed. "Meie kõige tähtsam ülesanne on tõsta linnaametite töötajate palku nõnda, et need oleksid konkurentsivõimelised, et saaksime otsida uusi spetsialiste ja tänada töö eest ka neid, kes juba ametis on," ütles Narva vastne linnapea Aleksei Jevgrafov tänavu 8. aprillil, mil ta linnapeaks valiti.

Sel nädalal esitles Narva linnavalitsus 2015. aasta jaanuarist kehtiva Narva linna ametiasutuste teenistujate palgajuhendi muutmise eelnõu. Selle kohaselt ei muudeta mitte ühtede või teiste ameti- ja töökohtade põhigruppide palgamäärasid, vaid palgaastmete jaotust.

Näiteks kui Narva ametiasutuste tippspetsialistide puhul on praegu käärid 9. ja 19. astme vahel, millest lähtuvalt määrataksegi töötasu igal konkreetsel juhul personaalselt, siis edaspidi on kavas muuta need käärid 11.-21. astmeni. (Võrdluseks: 9. astme töötaja põhipalgamäär on praegu 751 eurot, 11. astme töötajal 924 eurot, 19. astme töötajal 2021 eurot ja 21. astme töötajal 2426 eurot.)

Peale selle lisandub olemasolevatele palgaastmetele kolm uut: 22.-24. (2526-2911 eurot). Need puudutavad allasutuste juhte, kelle palgad piirduvad praegu 21. astmega.

Narva linnavalitsuse rahandusameti direktor Jelena Golubeva märkis muudatuseelnõu seletuskirjas, et samuti tehakse ettepanek täiendada 2015. aasta määrust nõudmisega vaadata ametnike töötasud ümber igal aastal konkreetse asutuse eelarve koostamisel.

Narva linna ametiasutuste teenistujate palgajuhendi muutmise eelnõu peab läbi vaatama Narva linnavolikogu ning heakskiidu saamise korral jõustub see käesoleva aasta maist.

Narva rahandusamet ei ole veel kokku arvutanud, kui kalliks võib ametnike palkadega seotud muudatus eelarvele minna.

Teadaolevalt on Narva uus linnapea Aleksei Jevgrafov juba väljendanud kavatsust linnavalitsuse haldusstruktuur üle vaadata. Tema sõnul ei ole kavas linnaametite hulka vähendada, kuid väheneb nende koosseisuliste kohtade arv. 

Praegu on Narva linna haldusstruktuuris kokku 247 ametnikku ja töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles