Ida-Viru ettevõtjad vaatavad tulevikku naabritest optimistlikumalt

Põhjarannik
Copy
Ida-Virumaa üks edukamaid väike-ettevõtteid on Jõhvi servas Meelis Tindi juhtimisel tegutsev betoontooteid valmistav Liisbet Invest, mis on laienenud viimastel aastatel ja pälvis mullu EVEAlt aasta maaettevõtja tiitli.
Ida-Virumaa üks edukamaid väike-ettevõtteid on Jõhvi servas Meelis Tindi juhtimisel tegutsev betoontooteid valmistav Liisbet Invest, mis on laienenud viimastel aastatel ja pälvis mullu EVEAlt aasta maaettevõtja tiitli. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa väike- ja keskmised ettevõtjad usuvad tänavusest aastast märksa suuremat käibekasvu kui naabrid Lääne-Virumaal, selgub SEB Panga uuringust.

Kui Eestis ennustab 2019. aastaks vähemalt 15 protsendi suurust käibekasvu ligikaudu 13 protsenti väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetest (VKE), siis Ida-Virumaal ennustab nii suurt käibekasvu viiendik ettevõtetest. Lääne-Virumaal usub nii suurt kasvu kõigest 7  protsenti ettevõtetest. 

"Ida-Viru ettevõtete ambitsioon on silmatorkav ka ekspordivaldkonnas. Kui keskmiselt 73 protsenti Eesti ettevõtetest plaanib keskenduda kohalikule turule ning vaid 11% kavatseb otsida uusi eksporditurge, siis 32 protsenti Ida-Virumaa VKEdest on võtnud eesmärgiks sellel aastal kas laiendada oma tegevust olemasolevatel eksporditurgudel või koguni siseneda uutele. Lääne-Virumaa VKE-de ekspordivalmidus on seevastu oluliselt madalam ning kõigest 12% keskenduvad tänavu ekspordile,“ kommenteeris uuringu tulemusi SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

11 protsenti Ida-Virumaa VKEst plaanib sel aastal vähemalt 50 000 eurot ületavaid investeeringuid,  Lääne-Virumaal on see näitaja vaid 5 protsenti. 

SEB viis möödunud aasta lõpul Baltikumis läbi VKEde uuringu „Ettevõtlusbaromeeter 2019“, mille raames kaardistati ettevõtete ootusi järgmiseks äriaastaks. Uuringust võttis osa 2169 väikest ja keskmist ettevõtet. Ida- ja Lääne-Virumaalt osales uuringus 176 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles