Energeetikute ja kaevurite palk tõuseb

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo on rahul, et rasketest majandustingimustest hoolimata saavutati ametiühingutega kompromiss.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo on rahul, et rasketest majandustingimustest hoolimata saavutati ametiühingutega kompromiss. Foto: Ilja Smirnov

Eile uuendati ilma igasuguste eelnevate konfliktideta Eesti Energia suuremates ettevõtetes kollektiivlepinguid.

Eesti Energia kolm suuremat ettevõtet allkirjastasid kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu, Narva Energia ametiühingu ja energeetikatöötajate ametiühingu esindajatega uuendatud kollektiivlepingud.

Nimetatud ametiühingud ühendavad ligikaudu 3700 Narva elektrijaamade ja kaevanduste töölist. See on üle poole kõikidest Eesti Energia töötajatest kogu Eestis.

Väike palgatõus

Eesti Energia teatas eile ametlikult, et sõlmitud kokkulepete kohaselt korrigeeritakse sõltuvalt töö iseloomust ja ettevõttest töötajate töötasusid keskmiselt 2-4% aastas. Ametiühingute esindajate kinnitusel tähendab korrigeerimine muidugi suurendamist.

"Me mõistame, et nafta hinna languse ja praeguse majandusliku olukorra tõttu on tööandja ressursid piiratud, ning oleme sõlmitud lepinguga rahul," teatas kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juht Vladislav Ponjatovski. Tema sõnul peaks läbi viidud põhjalike läbirääkimiste tulemus rahuldama kõiki osapooli.

Ponjatovski tunnistas, et sügisel, kui läbirääkimisi alles alustati, olid ametiühingute nõudmised palgatõusu osas suuremad.

Narva energeetikute ametiühingu juhatuse liige Andrei Zaitsev, kes vahetas sellel ametikohal välja energeetikute kauase liidri Vladimir Aleksejevi, ütles, et uue kollektiivlepingu sõlmimisel tuli teha kompromisse.

"Läbirääkimised olid keerulised, kuid tulemusrikkad, ja sõlmitud lepe vastab praegustele majandustingimustele. Ka töölised suhtusid lepingusse mõistvalt," ütles Zaitsev.

Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo ütles samuti, et uued kollektiivlepingud on mõistlik kompromiss poolte ootuste ja võimaluste vahel.

"Pool aastat kestnud läbirääkimiste kulg ei olnud lihtne, kuid sõlmitud kokkulepped on praegustes majandustingimustes optimaalsed ning arvestavad nii töötajate huvide kui ka ettevõtete võimalustega," tunnustas Pajo ametiühingute esindajaid tulemusliku koostöö eest.

Töö ettevõtete kollektiividega

Eesti Energias öeldi, et energiakontserni eri ettevõtetes on partnerid seitse ametiühingut ning seega kehtib sisuliselt seitse kollektiivlepingut. Näiteks praegu on allakirjutamise järgus leping soojusettevõtte Narva Soojusvõrk ametiühinguga. Mõned kollektiivlepingud kehtivad juba varasemast ajast ja nende üle praegu läbirääkimisi ei peeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles