Narva teater Ilmarine sai tulekahjus kannatada

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad Linda tn 2 asuva hoone juures, kus alates 2010. aastast asub Narva teater Ilmarine. Teatri ruumid on suitsust läbi imbunud ning tule tekitatud kahju saab hinnata alles täna pärast ruumide põhjalikku tuulutamist.
Tuletõrjujad Linda tn 2 asuva hoone juures, kus alates 2010. aastast asub Narva teater Ilmarine. Teatri ruumid on suitsust läbi imbunud ning tule tekitatud kahju saab hinnata alles täna pärast ruumide põhjalikku tuulutamist. Foto: Ilja Smirnov

Põleng toimus eile kella 11 paiku Ilmarise teatri tehnilistes ruumides: dekoratsioonide laos ja teisel korrusel olevas töökojas.

Esmaspäeval etendusi ei toimu, kuid ametipostil oli kaks teatri töölist. Tulekahju avastanud, püüdsid nad sellest kustutite abil iseseisvalt jagu saada, ent kuna see neil ei õnnestunud, kutsusid nad välja tuletõrjujad.

Inimesed põlengus kannatada ei saanud, kuid ära põles osa rekvisiite ja dekoratsioone.

Kahe etenduse rekvisiidid jäid terveks

Kiirelt õnnetuspaigale saabunud Ilmarise teatri kunstiline juht Juri Mihhaljov ütles tööliste sõnadele viidates, et ilmselt tekkis tulekahju vana elektrijuhtmestiku süttimise tõttu. Ent ta oli üllatunud, et säärane asi juhtus ajal, mil juhtmetes pinget polnud, kuna etendusi sel päeval ei antud. Viimane etendus oli olnud pühapäeval.

"Kahju on tohutu, kuna põlesid ära peaaegu kõik dekoratsioonid," rääkis Mihhaljov, püüdes meenutada, mis kannatada saanud ruumides asus. "Juhuslikult olid ühe etenduse dekoratsioonid lavale jäänud ja teise etenduse omad alla lastud, ülejäänud aga põlesid ära."

Terveks jäid etenduste "Pisuhänd" ja "Kasepuu kingitus" dekoratsioonid.

Juri Mihhaljovi sõnul põlesid ilmselt ära ka Ilmarise kõige uuema etenduse dekoratsioonid, mida töökojas alles valmistati.

"Küll me kõik taastame ning uuesti valmis teeme," püüdis Ilmarise direktor Irina Mihhaljova abikaasat lohutada.

Kui suur põlengu tekitatud kahju täpselt on, ei olnud eile õhtul veel selge, kuna ruumid olid suitsu täis ning seal sees ei käinud keegi peale maskides tuletõrjujate. Ruumidele antakse hinnang täna. Esialgu võib vaid öelda, et Ilmarise suur ja väike saal olid kannatada saanud ainult suitsu tõttu ning suitsuhaisust läbi imbunud. Tulest olid puutumata jäänud ka lavad.

Teatri vara on kindlustamata.

Hävis ajalooline vara

"See on täpselt nii, nagu rääkis Stanislavski: ta ütles, et üks normaalne teater tegutseb 25 aastat ja peab seejärel uuenema," märkis Juri Mihhaljov.

2014. aasta oktoobris tähistas Ilmarine oma 25 aasta juubelit. Nende aastate jooksul on teater pidanud neli korda kolima ning nüüd siis hävitas nende vara tulekahju.

Narva muusika- ja teatriselts Ilmarine, mis oli praeguse teatri eelkäija, loodi Kreenholmis 1874. aastal. Tulekahjus kannatada saanud laoruumis hoiti muu hulgas ka mõningaid endise rahvateatri dekoratsioone.

Teatri kunstilist juhti teeb tulekahju tekitatud kahju eriti õnnetuks ka sellepärast, et ta tunnistab ainult dekoratsioonidega etendusi, mitte "kaht tooli tühjal laval". "Et eesriie avaneks ja lapsed ahhetaksid," selgitas Mihhaljov, kui tähtis on etenduse kunstiline kujundus. Tema sõnul on lapsed praegu Ilmarise kõige andunum publik.

Teater on keerulises olukorras 

Ruumid, mida Ilmarine praegu kasutab, kuuluvad tööstusettevõttele Fortaco, kellelt teater neid alates 2010. aastast rendib. Nõukogude ajal asus seal Baltijetsi sõjatehase konverentsisaal. Teater rendib ligikaudu 1500 ruutmeetrit pinda, kaasa arvatud suur saal ja fuajee.

Ilmarise teater koosneb kaheksast inimesest, neist neli on näitlejad. Aeg-ajalt kutsutakse etendustest osa võtma veel kaks näitlejat.

Narva linna eelarvest toetatakse Ilmarise teatrit igal aastal 15 000 euroga, ehkki teater ei kuulu 1997. aastast ametlikult linnale. Linnavalitsuse kultuuriosakonnast öeldi eile Põhjarannikule, et tulekahju tõttu lisaabi saamine on võimalik, kuid teater peab sellekohase taotluse esitama. Kõige reaalsem ja kiirem võimalus toetust saada on paluda abi Narva linnapea reservfondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles