Head Ida-Viru algatused pälvisid Regionaalmaasika

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas andis siseminister Hanno Pevkur regionaalarengu auhinna Avinurme puiduaida perenaisele Eveli Toomingale, kes sai mälestuseks Rita Randmaa tehtud keraamilise maasika.
Teiste seas andis siseminister Hanno Pevkur regionaalarengu auhinna Avinurme puiduaida perenaisele Eveli Toomingale, kes sai mälestuseks Rita Randmaa tehtud keraamilise maasika. Foto: SISEMINISTEERIUM/ERIK PEINAR

Üheksa silmapaistva ettevõtmise seas said siseministrilt Regionaalmaasika auhinna Avinurme puiduait ja Sillamäe lastekaitse ühing. 

AS E. Strauss ja Avinurme puiduait pälvisid regionaalarengu auhinna selle eest, et on andnud olulise panuse kohalike puutöömeistrite pärandi hoidmisel, arendamisel ja tutvustamisel nii Eestis kui ka väljaspool. Samuti toodi välja, et puiduait pakub tööd paljudele kohalikele elanikele, ergutab piirkonna majandust ja elavdab sealset turismisektorit.

"Arvan, et tänu puiduaidale on Avinurme piirkonnana Eestis rohkem nähtav," märkis selle perenaine Eveli Tooming. "Üks asi on kohaliku traditsiooni väärtustamine, aga teine asi on, et seda on nüüd rohkem märgatud. Ja mõju pole otseselt meie toodete suurenenud müüginumbrites, vaid terve kogukond on saanud rohkem tähelepanu."

Üha rohkem külastajaid

Sel suvel viiendat sünnipäeva tähistava puiduaida külastajate arv järk-järgult kasvab, ulatudes juba 30 000 aastas. "Ühe väikese koha kohta on see väga suur arv. Varem ei olnud Avinurmes kohta, kuhu turist saaks tulla," märkis Tooming, viidates, et lisaks kohaliku käsitöö ostmisele ja toitlustusele saab seal osaleda õpitubades ja pidada oma üritusi.

"Tänu sellele, et ERRi buss on järjest kohal käinud, jõuab info rohkemate inimesteni," rõõmustas Tooming. Nii sai televaataja avinurmelaste tegemistest osa jõulude ajal "Virulaste" sarjas ja hiljuti "Maahommiku" saates. "Tulin äsja "Touresti" messilt. Iga kolmas, kes meie leti juures peatus, ütles, et te olite ju telekas! Nad juba teadsid puiduaidast ja tulid küsima, millal võiks meile külla tulla."

Tänu tuntuse suurenemisele ja uute turustuskanalite leidmisele saab pakkuda ka kohalikele rohkem tööd. "Praegu on meie ettevõttes 25 töötajat, aga teeme töötukassaga koostööd, et leida juurde kümme uut korvipunujat ja nad välja õpetada," rääkis Tooming.

MTÜna tegutsevat Sillamäe lastekaitse ühingut tunnustati selle eest, et see on võtnud eesmärgiks kodanikuühenduste suurema panuse maakonna arengusse. Mullu korraldas ühing Ida-Virumaa kodanikuühiskonna foorumi, mis pani piirkonna vabaühendused ühiselt tegutsema.

"Ida-Virumaa kodanikuühiskonna innustamine ja koostöö arendamine pole sugugi kerge ülesanne," nentis ühingu auhinnale esitanud Kohtla-Järve linnavolikogu liige Eduard Odinets.

Sillamäe lastekaitse ühingu programmide ja koostööjuht Vassili Golikov nentis, et Ida-Viru arengusse on panustatud juba aastaid ja Regionaalmaasikas annab motivatsiooni ka tulevikus tegutsemiseks.

Tema sõnul on oluline edendada koostööd eesti- ja venekeelsete vabaühenduste vahel ning parandada nende üldist võimekust oma organisatsiooni arendada ja kodanikuühiskonnas aktiivsemalt kaasa lüüa. Selle nimel jätkab ühing tööd ka sel aastal.

Kodukoha patrioodid

Siseminister Hanno Pevkur ütles eelmisel reedel Regionaalmaasikaid üle andes, et auhinna saajaid vaadates võib öelda: tegemist on tõeliste oma kodukoha patriootidega. "Nad annavad oma hoolimise ja ettevõtlikkusega piirkonna arengule hoogu juurde ja nii mõnigi auhinnatud ettevõtmine on saanud oma regiooni kaubamärgiks ning visiitkaardiks," märkis ta.

Jaanuaris välja kuulutatud konkursile "Regionaalmaasikas" laekus üle Eesti 35 ettepanekut. Siseministri moodustatud komisjon valis välja üheksa silmapaistvamat algatust, keda tunnustati Rita Randmaa tehtud keraamiliste maasikatega.

Siseministeerium annab regionaalarengu auhindu välja teist korda ja sellega tunnustatakse algatusi, millel on oluline mõju piirkonna arengule ning piirkonna eripära säilimisele ja tutvustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles