Mäetaguse vallavanemaks valiti Tauno Võhmar

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistulemusega jäid rahule nii volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) kui värske vallavanem Tauno Võhmar.
Valimistulemusega jäid rahule nii volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) kui värske vallavanem Tauno Võhmar. Foto: Matti Kämärä

Mäetaguse vallavolikogu valis eile seitsme poolthäälega vallavanemaks endise Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari; teised kaks kandidaati said kumbki kaks häält.

Mäetaguse vallavolikogu ette astus eile end tutvustama kolm meest, kes arvukate kandidaatide seast eelmistes voorudes teistest paremaks tunnistati: Lüganuse vallavolikogu liige Enno Vinni, kohalik ettevõtja ja volikogu esimees Andrus Aamer ning endine Jõhvi vallavanem, praegu Eesti Gaasis töötav Tauno Võhmar.

Kellel kogemused, kellel energia

Enno Vinni pani rõhu oma kogemustele põlevkivivalla Maidla juhina, millele lisanduvad maavaradega seotud komisjonides saadud teadmised. Enda missioonina nimetas ta vallaelanike heaolu ja valla jätkusuutlikku arengut, lubades pidevalt tegeleda keskkonnaprobleemidega.

Andrus Aamer ütles, et kandideerib sellesse ametisse altruistlikel kaalutlustel: "Mul on vallale väga palju anda, arvestades minu teadmisi ja kogemusi. Peipsi-Alutaguse koostöökojas olen omavalitsuste probleemidega kokku puutunud. Kuna olen kohalik elanik, siis minule oleks see amet ka elulaad."

Aamer märkis, et ei pea normaalseks olukorda, kus finantsvõimekuselt Eestis esimeste seas olev vald on organisatsiooni võimekuselt pingerea tagumises pooles, ning tema hinnangul on vallavalitsuses töötavate inimeste arv pakutavaid teenuseid arvestades liiga suur.

"Loomulikult eeldaks muudatuste tegemine põhjalikku analüüsi," ütles ta.

Tauno Võhmar tõi hakatuseks esile oma sidemed Mäetaguse vallaga, mistõttu on see talle kodune kant.

Vallavanema ametis pidas ta oluliseks rollile keskendumist, mitte hierarhia tagaajamist ning toonitas, et vallavalitsus töötab kõige paremini, kui iga ametnik on õigel kohal ja teeb oma tööd hingega.

"Minu konkurendid on küll kogenumad, aga mina olen noorem ja energilisem," lõpetas ta muigega.

Salajasel hääletusel andis 11 saadikust seitse hääle Võhmarile; nii Aamerit kui Vinnit toetas kaks saadikut.

Vallavalitsus - Võhmari ettepanekul kolmeliikmeline - kinnitatakse järgmisel istungil.

Võhmar asub vallavanemana ametisse 1. aprillist; vallavanema põhipalk on 2340 eurot.

Poolel teel ree peale

Mäetaguse vallavanema konkursile laekus tähtajaks 74 avaldust, millest 50 tunnistati tingimustele vastavaks ning neist kümme valiti teise vooru. Pärast seda, kui üks kümnest loobus, kutsus volikogu esimees Veljo Kingsep tema asemel kandideerima Tauno Võhmari, kes ise küll teises voorus ehk konkursikomisjoni ja volikogu liikmetega kohtumisel ei osalenud, ent sellegipoolest kolmandasse vooru valiti.

Võhmar rääkis, et Kingsep kutsus teda osalema juba konkursi väljakuulutamise järel, ent siis vastas ta eitavalt.

"Töö Eesti Gaasis transpordi ja kütuste valdkonnas tundus sel hetkel väga põnev, ka kandideerisin sel ajal riigikogusse ega tahtnud enda jaoks pilti liiga kirjuks ajada," põhjendas ta. "Pärast seda läksin Aafrikasse reisile - Kilimanjarot vallutama - ja olin Eesti elust täiesti eemal. Järgmisel päeval pärast tagasijõudmist kohtusime juhuslikult Veljo Kingsepaga - tulin perega Mäetagusele ujuma - ja rääkisime pisut konkursist. Päev hiljem ta helistas mulle, vestlesime pikalt ja ta soovitas mul avalduse kirjutada. Jäin nõusse: riigikogu rong oli läinud, minu leping Eesti Gaasiga saab märtsikuuga läbi ja nagunii tuleks teha valik, kas seda lepingut pikendada või võtta vastu uus väljakutse teises ettevõtluse valdkonnas. Või siis vallavanemaks kandideerida."

Võhmar muheles, et otsuse tegemisel võis olla Kilimanjarol käimise järelmõju: "Seal tekkis niisugune sisemine rahu, tunne, et kui asjad peavad juhtuma, siis need ka juhtuvad."

Mis talle volikogus teiste kandidaatide ees eelise andis, ei osanud Võhmar öelda.

"Arvan, et see võis olla valimisliidusisene kokkulepe," pakkus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles