RMK võtab metsaistutusel helikopteri appi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnelgi kevadel on Eesti Energia inimesed karjääride metsastamisel ka ise osalenud; tunamullu tehtud pildil istutatakse metsa Narva karjääris.
Mõnelgi kevadel on Eesti Energia inimesed karjääride metsastamisel ka ise osalenud; tunamullu tehtud pildil istutatakse metsa Narva karjääris. Foto: EESTI ENERGIAEESTI ENERGIA

RMK paneb tänavu riigimetsa kasvama 18,7 miljonit puud; maakondadest kõige rohkem ehk ligi 3,4 miljonit puud istutatakse Ida-Virumaale. 

Juba mitmendat kevadet istutab riigimetsa majandamise keskus (RMK) kõige rohkem puid Ida-Virumaale.

"Ida-Virumaa on metsarikas kant, kus on suhteliselt palju majandusmetsi," ütles selle üheks põhjuseks RMK Kirde regiooni metsakasvatusjuht Ilmar Paal. "See tähendab, et metsa raiutakse palju ja meie kohustus on raiutu aemele uus mets kasvama panna."

Istutusmahtu suurendavad tema sõnul ka RMK lepingud Eesti Energia ja Kiviõli Keemiatööstusega, kellele RMK karjäärides teenustööd teeb.

"Eesti Energiale oleme karjääride metsastamisel juba väga pikka aega partneriks olnud, see koostöö ulatub nõukogude aega välja," rääkis Paal.

Veel tõstab istutamise mahtu Ida-Virumaal see, et maareformi lõppjärku jõudmisega on RMK-le üle tulnud hulk hooldamata seisnud maad, peamiselt võsastunud maad või raielangid, kus nüüd tuleb korralikule metsale alus panna. Paali sõnul on meie maakonnas selliseid maid kokku paarsada hektarit.

Pool miljonit taime päevas 

RMK metsamajanduse peaspetsialisti Rainer Laigu sõnul ootavad metsaistutajaid ees väga kiired nädalad. "Iga päev pannakse üle Eesti mulda umbes pool miljonit taime, mis teeb ühe jalgpalliväljaku suuruse ala iga minuti kohta," ütles ta. Sel aastal pannakse riigimetsa kasvama 200 000 puud rohkem kui eelmisel aastal.

Ida-Virumaa riigimetsadesse istutatakse tänavu 3,4 miljonit puud: 2,1 miljonit mändi, 766 000 kuuske, 502 000 kaske ja 56 000 sangleppa. Karjääridesse istutatakse Ilmar Paali sõnul valdavalt mändi (umbes 2/3 istutusmahust) ja vähem kaske (1/3) ning õige pisut musta leppa, mis sobib teatud vesistesse lohkudesse. Karjäärides, kus pinnas on väga kuiv, kastetakse taimed enne mahapanemist hüdrogeeli lahusesse, mis parandab märkimisväärselt nende kasvamaminekut.

Suurema istutusmahuga piirkonnad on tänavu Iisaku kandis ning Jõhvi ja Sillamäe vahel.

Metsauuendus annab maakonnas hooajalist tööd 281 inimesele, istutama tulijad olid teada juba talvel.

"Meil on aastatega välja kujunenud kindlad istutajad, eelistame ikka kohalikke inimesi. Kuna tegemist on "kiiresti rikneva tööga", ei pea me suuri ja aega nõudvaid hankeid tegema, vaid saame inimestega otselepingud teha," rääkis Ilmar Paal.

Helikopter säästab loodust ja aega

Kui tavapäraselt viiakse istikud raiesmikule maasturi, traktori või ATVga, siis raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse toimetab RMK väikesed puud juba teist aastat helikopteriga.

"Helikopter on sellistes kohtades kõige ökonoomsem ja loodust säästvam võimalus. Lanke raiutakse ju talvel, kui pinnas on külmunud, istutamise ajal on maa aga pehme ja eesmärk on seda võimalikult vähe rikkuda. Ida-Virumaal kasutame kopterit tänavu esimest korda − Konju lähistel, kus on palju jõekäärusid ja suuri vett täis magistraalkraave, on see otstarbekam kui sildu rajama hakata," põhjendas Paal. "Helikopteri pluss on ka see, et kui maa peal liikuvad masinad viivad istikud ala ühte serva, siis kopter jagab need langi peale laiali ning istutajatel on neid mugavam võtta."

Riigimetsa uuendamiseks vajaminevad taimed kasvatab RMK kaheksas taimlas üle Eesti, miljon männipotitaime ostetakse tänavu ka Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles