Ida-Viru tööstusparkide vastu on huvi taas elavnemas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi logistika- ja äripargis käib praegu teede ning torustike rajamine. Need peavad valmima 15. augustil, mil esimesed rentnikud saavad hakata ehitama oma ettevõtete hooneid.
Jõhvi logistika- ja äripargis käib praegu teede ning torustike rajamine. Need peavad valmima 15. augustil, mil esimesed rentnikud saavad hakata ehitama oma ettevõtete hooneid. Foto: Peeter Lilleväli

Kui eelmisel aastal Lääne ja Venemaa suhete halvenemise tõttu Ida-Viru tööstusparkidesse investeerimine jahtus, siis nüüd on huvi taas elavnemas.

Sihtasutuse Ida-Virumaa Tööstusalad juhatuse esimehe Teet Kuusmiku sõnul ehmatasid riikidevaheliste suhete halvenemine ja rubla järsk kukkumine päris paljusid investoreid, kel oli plaanis oma ettevõte Narva logistika- ja tööstusparki rajada. "Mullu kevadest kuni aasta lõpuni valitses selline peataolek, kus ei osatud teha finantsprognoose ega edasisi otsuseid. Nad võtsid aja maha," tõdes Kuusmik.

Pilt on klaarimaks saanud

Nüüdseks on tema sõnul jää hakanud taas liikuma. "Rubla on mõningal määral stabiliseerunud. Ettevõtjad on jõudnud toimuva endale natuke selgemaks mõelda. On neid, kes on otsustanud, et nad siin oma projektiga edasi ei lähe, kuid samas on tulnud välja märksa rohkem uusi huvilisi, kes näevad Narvas tegutsemises endale eeliseid. Usun, et sel aastal saame teada anda päris mitmete väga huvitavate ettevõtete tulekust siia. Seda nii geograafia, suuruse kui valdkonna poolest," sõnas ta.

Kuusmiku sõnul on osale Lääne turule orienteeritud Vene ettevõtetele kasulik tuua oma tootmine siia üle. "Eesti on Venemaale lähedal, bürokraatiat on siin vähem ja tootmine toimub Euroopa Liidus," loetles Kuusmik põhilisi argumente, millega Narva tööstuspark huvilisi meelitab.

60 hektaril Kadastiku tänaval paikneva tööstuspargi 32 krundist on praegu müüdud 18. Neist neljal ettevõtted juba tegutsevad. Kui need saavutavad planeeritud võimsuse, siis võib töökohtade arv Narva logistika- ja tööstuspargis Kuusmiku hinnangul kasvada sel aastal 600ni. Suurima panuse peaks andma eelmise aasta lõpus avatud Aquaphori veefiltrite tehas, mis plaanib tööle võtta 300 inimest.

Jõhvist huvituvad Eesti ettevõtjad

Tänavu 15. augustil peaks lõppema ka Jõhvi logistika- ja äripargi taristu ehitus. Siis valmivad teed, valgustus ning vee-, kanalisatsiooni-, sademevee-, gaasi- ja sidetorustikud. Jõhvi põhjaservas Tallinna-Narva maantee ääres 44 hektaril paiknev maa-ala on jagatud 21 kinnistuks. Esialgu on müüdud neist vaid kolm.

Teet Kuusmiku sõnul on pargi taristu ehituse algus investorite huvi märgatavalt tõstnud. "Kui varem pidime ise väga aktiivselt selle pargi võimalusi tutvustama, siis nüüd otsivad huvilised juba ise meid üles," rääkis ta, selgitades, et erinevalt Narvast on Jõhvis tegutsemise vastu huvi tundnud põhiliselt Eesti ettevõtjad.

Jõhvi äripargis on kaks kinnistut ostnud Ida-Virust pärit kinnisvara- ja ehitusettevõtjale Aivar Tuulbergile kuuluv firma ITP Arendusprojekt, kes on kavandanud sinna mitu erisuguse otstarbega ärihoonet, kuhu otsitakse omakorda rentnikke.

Firma juhatuse esimees Indrek Rentel tõdes Põhjarannikule, et esialgu pole neil huvilisi leida õnnestunud. "Teavituskampaanias avaldasime nii reklaami kui saatsime otsepostitusega infot laiali, aga ei saanud peaaegu mingit tagasisidet. Ei saagi praegu aru, milles on probleem," tõdes ta.

Asukoha poolest peaks Renteli arvates Jõhvi äripargil olema head eeldused, kuna see asub suure maantee ääres ja on hästi nähtav.

Teet Kuusmiku sõnul pääsevad ettevõtted hooneid rajama alates augusti keskpaigast, mil teed ja muu taristu saavad valmis. Indrek Renteli sõnul on ITP Arendusprojektil vaja siiski enne leida kliendid, et projekteerimisel ja ehitamisel võtta arvesse nende vajadusi.

Rentel rääkis eelmisel aastal Äripäevale, et Ida-Virumaa on olnud mahajäämuses, aga sealse rahvaarvu ja Venemaa läheduse tõttu hakkab see piirkond lähiaastatel Eesti majanduselus väga olulist rolli mängima. "Ettevõttel, kes otsib järgmist kasvusüsti, on siin olemas kõik selleks vajalik: sadamate lähedus, korralik Tallinna-Narva maantee, tööjõud, kohalik ja ka ülepiiriklient," selgitas Rentel.

Kuusmiku sõnul on kavas veel sel aastal esitada EASile taotlus ka Kohtla-Järve tööstuspargi taristu rajamiseks. 45 hektari suurune ala asub tööstuspiirkonnas Järve Biopuhastuse ja Nitroferdi naabruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles