Vallavara andmine kirikule tekitab kõhklusi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavolikogu peab otsustama, kas annab Sompa t 5a asuva hoone metodisti kogudusele 99 aastaks rendile.
Jõhvi vallavolikogu peab otsustama, kas annab Sompa t 5a asuva hoone metodisti kogudusele 99 aastaks rendile. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavolikogu sotsiaalkomisjon arutas Jõhvi metodisti koguduse soovi võtta kesklinnas Sompa t 5a asuv hoone 99 aastaks rendile, kaheldes, kas vallavara andmine kiriku käsutusse on õige samm.

Praegu on Sompa t 5a hoone antud 30 aastaks tasuta rendile MTÜ-le Päikesekiir ja seal asub samanimeline tugikodu sügava ja raske puudega lastele. MTÜ Päikesekiir asutaja on Jõhvi metodisti koguduse pastor Artur Põld, kes soovib nüüd pikendada rendilepingut 99 aastaks ja kolida samasse hoonesse koguduse, kes praegu vaevleb Jõhvi eramurajoonis ruumikitsikuses.

See tähendaks hoone ümberehitamist nii, et Kooli tänava poolt tuleks sissesõidutee kirikusse ja mõned aastad tagasi ehitatud adventistide kiriku poole kerkiks kirikutorn.

Adventisti koguduse vaimulik Viktor Nõmmik meenutas esmaspäeval toimunud sotsiaalkomisjoni istungil, et kui tema hakkas linna kirikut ehitama, oli samuti teisiti mõtlejaid. "Nüüd minu meelest meie hoone linnapilti küll ei riku. Milles on probleem, kui nad suudavad finantseerida? Las ehitavad," oli tema seisukoht.

Võib tekkida tõrge

Enamik sotsiaalkomisjoni liikmetest jäi siiski eriarvamusele.

"Minule isiklikult see plaan ei meeldi," tunnistas sotsiaalkomisjoni ja vallavolikogu esimees Niina Neglason, kuid lisas, et teemat jõuti arutada põgusalt ja kindlasti vajab see laiemat arutelu.

Selleks plaanitakse kokku kutsuda sotsiaal-, haridus- ja noorsootöö ning kultuuri- ja spordikomisjoni ühisistung. "Kõigepealt ootame ära eskiislahenduse, et näha visuaalset pilti," ütles Neglason.

Ida-Virumaa puuetega inimeste koja tegevjuhi Kaia Kaldvee sõnul oli sotsiaalkomisjonis valdav seisukoht, et kirik ja sotsiaalteenused peaksid olema lahus. Vastasel juhul võib lastevanematel tekkida tõrge puuetega laste päevahoiuteenust kasutada.

"Kui majale tuleb torn ja suur metodisti kiriku silt, võib see põhjustada probleeme. Inimesi on ju igasuguseid: kes läheb rõõmuga kirikusse, kes on põhimõtteliselt selle vastu."

Ka Kaldvee leidis, et kui vallavaral muudetakse sihtotstarvet ja see antakse väga pikaks ajaks rendile, on vaja suuremat diskussiooni. Siiani on olnud valla soov, et hoone oleks sotsiaalteenuste keskus.

"Kirikud on olnud mitmel pool puuetega laste hoiuteenuse algatajad, aga üldiselt on suund selline, et ühel hetkel kirik eemaldub sellest. Ka Jõhvis sai algusest peale räägitud, et tugikodu rajamiseks tuleb luua eraldi mittetulundusühing, et ei tekiks seotust ühe kindla kirikuga. Kirikud teevad tublit sotsiaaltööd ja puuetega laste päevahoid on väga vajalik teenus, aga praegu on küsimus selles, kas kirik peab olema samas majas," rääkis Kaldvee.

Ei soovi usku pöörata

Artur Põld kinnitas, et on valmis esitama juunis volikogu liikmetele kaht eskiislahendust, valimaks koos vallavõimudega välja parema lahenduse.

"Me ei taha rendilepingut pikendada selleks, et kogudusele paremaid tingimusi saada. Lihtsalt vald pole suuteline hoonet korda tegema, aga kirik on valmis leidma sponsori Ameerikast ning maja soojustama, krohvima ja värvima. Hoone soovime korda teha eelkõige selleks, et puuetega laste tööd edasi arendada."

Põld lisas, et kui sama katuse all tegutseks kirik, oleksid kaetud ka Päikesekiire kommunaalkulud. "Linna keskel saaksime linnarahva heaks rohkem ära teha. Ma ei arva, et meid peaks pidama sektantideks, kes nohistavad kusagil nurga taga. Oleme vallavõimudega olnud seni head partnerid ja teinud koos sotsiaaltööd."

Põld rõhutas, et kirikutööd kavatsetakse tugikeskusest eraldi hoida. "Päikesekiir jääb eraldi juriidiliseks isikuks. Kiriku sissepääs tuleks teiselt poolt maja. Meie eesmärk ei ole inimestele usku kaela määrida − usk on iga inimese enda valik."

Kui kogudus koliks Sompa t 5a asuvasse majja, jääks pastori kinnitusel ruumi ka puuetega laste hoiuteenuse edasiarendamiseks ja kasvatamiseks. "Tahaks, et vanemad saaksid oma puudega lapse meie juurde tuua ka siis, kui ta saab täisealiseks. Ja et keskusse saaksid tulla ka koolis käivad lapsed, kellel aitaksime koolitöid teha. See oleks neile nagu teine kodu," rääkis Põld.

Praegu saab hoiuteenust 11 last ja seda rahastab Tartu ülikooli kliinikumi lastefond. Tulevikus peaks teenuse eest tasumise võtma üle sotsiaalministeerium.

"Volikogu peab andma vastuse põhimõttelisele küsimusele, kas segada sotsiaalteenuste osutamine kirikuga või mitte. Mina isiklikult sellele vastu ei ole. Kõike annab korraldada, kui on tahtmine," tõdes Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste.

"Loomulikult võib tekkida küsimus, et kui vald annab metodisti kirikule maja, miks siis näiteks adventistid pidid selle ise ehitama, aga minule on põhiargumendiks, et saaks ühe maja keset linna korda," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles