Plakatitega karjääri vastu

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallaelanikud volikogu istungitele eriti sageli ei satu, plakatitega pole varem üldse keegi tulnud.
Vallaelanikud volikogu istungitele eriti sageli ei satu, plakatitega pole varem üldse keegi tulnud. Foto: Peeter Lilleväli

Kose küla elanikud sundisid avaliku kirja ja plakatitega Jõhvi vallavolikogu karjääri arendamise töörühma loomise põhjalikumale arutelule suunama.

"EI!!! Kose karjäärile"

"Mets ja küla jäägu meitele"

Selliste plakatitega võtsid eile istungile kogunenud Jõhvi vallavolikogu vastu saalis istunud Kose küla elanikud.

Volikogu arutas, kas anda vallavalitsusele volitused moodustada töörühm Kose karjääris kaevandamisloa taotlusele hinnangu andmiseks.

Elanikke kaasata

Eesti Energia Kose-Tammiku karjääri arendusprojekti juht Hardi Aosaar esitas volikogu liikmetele lühendatult sellesama jutu, mida ta kuu aega tagasi Kosel toimunud rahvakoosolekul rääkis.

Et tegemist on Tammiku kaevanduse jääkvaruga, et riik nõuab neilt jääkvarude väljavõtmist ning et tegemist on kõige parema kvaliteediga põlevkiviga, mis jääks igal juhul aktiivse varuna arvele, kui ka karjääri avamine edasi lükkuks.

Et just Kose küla naabruses asuvad Tammiku kaevanduse jääkvarud on päevakorral seepärast, et seal on Eesti Energia Kaevandustel kehtiv mäeeraldus ja kehtiv kaevandamisluba.

Et kuni 2,8 miljoni tonni põlevkivi väljavõtmiseks kuluks kõigest neli aastat ja seda koos rekultiveerimisega, mis toimuks kaevandamisega paralleelselt.

Et kasutataks inimesi ja keskkonda võimalikult säästvat tehnikat ja tehnoloogiat ning et kõike seda tahetakse teha kohalikke elanikke algusest peale protsessi kaasates − veel enne keskkonnamõju hindamist, kui elanikud tuleks nagunii kaasata.

Selleks olekski vaja moodustada töörühm, mis võimaldaks kõigil huvipooltel kõigi arengutega jooksvalt kursis olla ja kaasa rääkida.

Uuesti arutusele

Volikogu esimees Niina Neglason võttis jutuks Kose elanike volikogule edastatud 124 allkirjaga pöördumise, milles on üheselt öeldud, et seda karjääri sinna ei taheta.

"Meie esindame oma valla elanike huve," kinnitas ta. Täpsustades, et karjääri avamise ettepanekut ei teinud vald, nagu Kosel millegipärast ekslikult arvatakse: "Selle ettepaneku tegi vallale Eesti Energia."

"Mis saab siis, kui vallavolikogu ütleb, et ei soovi seda karjääri?" küsiti Aosaarelt.

"Kõigepealt tuleb uuringud ja keskkonnamõju hindamine ära teha, võib-olla polegi otstarbekas seal kaevandada," vastas ta.

"Mis mõte oleks sellel töörühmal praegu? Enne keskkonnamõju hindamist pole ju mingeid materjale, millega töötada?"

Aosaare sõnul võiks töörühm anda keskkonnamõju hindamise programmile hea sisendi − pakkuda kohapealseid olusid tundes välja, mida oleks vaja uurida.

Volikogu jäi töörühma moodustamise suhtes siiski skeptiliseks, mille peale Niina Neglason ütles, et seda päevakorrapunkti võetakse kui esimest lugemist ja tullakse teema juurde peatselt tagasi.

Töörühma poolt ja vastu

"Võib-olla võiks see töörühm olla − saaksime ehk küsimusi paremini püstitada," pole Kose elanik Tiit Kangur asjale otseselt vastu.

Koselane Marju Puul töörühma ei taha: "Arendaja ütles ju, et kõik asjad hakkavad käima paralleelselt: töörühma moodustamine ja uuringud ja karjääri projekteerimine. Miks neid uuringuid üldse teha ja nende peale raha raisata, kui me seda karjääri nagunii ei taha?"

Niina Neglasoni arvates võiks töörühma siiski moodustada, kaasates sinna kindlasti ka Kose elanikke.

"See ei tähenda, et me kaevandamisega nõus oleme, aga annaks meile parema võimaluse asjadega kursis, asja sees olla. Uuringud tuleb nagunii ära teha. Arutame töörühma moodustamist lähemal ajal kas volikogu komisjoni või eestseisuse laiendatud koosolekul ja loomulikult on sinna oodatud ka Kose elanikud," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles