Nitroferdi töötajatest huvitus üle kümne ettevõtte

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messil osalenud ettevõtted täiendasid oma infopanku kümnete Nitroferdi töötajate elulookirjeldustega. Kui paljudega neist ka töösuhe sünnib, peaksid näitama lähikuud.
Messil osalenud ettevõtted täiendasid oma infopanku kümnete Nitroferdi töötajate elulookirjeldustega. Kui paljudega neist ka töösuhe sünnib, peaksid näitama lähikuud. Foto: Matti Kämärä

Rohkem kui kümne ettevõtte personalispetsialistid kogusid teisipäeval koondatavate  Nitroferdi töötajate elulookirjeldusi ja andsid mõõdukat lootust uue töökoha saamiseks.

Enamik töötukassa poolt Nitroferdi sööklas korraldatud tööandjate minimessil osalenud ettevõtetest sai lahkudes kaasa üsna paksud pakid sel sügisel Kohtla-Järve väetisetehases töö kaotavate inimeste CVdest. Kui paljudega nendest ka töösuhe luuakse, peaks selguma lähiajal.

Hea leid

Palju aastaid Nitroferdi laboratooriumis keemiainsenerina töötanud Ljudmilla Grigorjevskajal on hea meel, et olles käinud maad kuulamas kuue-seitsme laua taga, jõudis ta lõpuks ühe Sillamäe ettevõtteni, kus vajati just tema teadmiste ja oskustega töötajat. "See tundus mulle vägagi huvipakkuv töö ja on lähedane mu aastatega kogunenud teadmiste ja praktikaga. Tegu on  samuti loomingulise laboritööga, seotud nii keemia kui füüsikaga," rääkis ta.  "Ülejäänud pakkumised, mida uurisin, olid minule ausalt öeldes veidi primitiivsed − puhtalt füüsiline töö, kas siis pakkijad või koristajad."

Samas ei ole Grigorjevskaja veel sugugi kindel, kas asi kiiresti ka töölepingu sõlmimiseni jõuab. "Ma annan ju aru, et siin käib nagu laatadel ikka kõva reklaam ja räägitakse eelkõige nende töökohtade positiivsest poolest. Reaalsus on sageli natuke karmim. Kuid vaatan ja kaalun tõsiselt. Olen üldse loomult optimist. Tahan ennast täiendada ja saada paremini selgeks ka eesti keele. Usun, et seni kui mul on tahet õppida, ma hätta ei jää," rääkis naine, kel on Nitroferdis jäänud tööl käia veel kaks kuud.

Ettevõtte ametiühingujuht Jevgeni Solovjov nii optimistlik polnud. "Jagasin hulganisti oma CVsid ja kogusin mõnede firmade kontakte. Valik just väga suur pole. Head palka ausalt öeldes keegi ei pakkunud. Need palganumbrid, mida siin täna peamiselt pakuti, jäävad alla isegi sellele, mida suurem osa meie inimestest sai sel ajal, kui tehas seisis," sõnas ta, täpsustades, et töötasu on Nitroferdis olnud viimasel aastal suurusjärgus 600-800 eurot.

Solovjovi sõnul jäi tal mulje, et messile tulnud ettevõtted loodavad leida spetsialiste, kes on nõus tööle tulema väikese palga eest. "Arvatakse, et kuna oleme sattunud keerulisse seisu, siis on inimesed nõus vastu võtma töökoha igasugustel tingimustel," lausus ametiühingujuht.

Lääne-Virus käib tööl palju idavirulasi

Rakvere lihakombinaadi emafima HKScan personalikonsultant Merike Lutus tõrjus samas Solovjovi selliseid kahtlusi. "Palgapakkumised on väga erinevad tulenevalt tööst. Küll on aga kindel, et Nitroferdist tulevatele inimestele  pakutakse sama tasu nagu teistelegi sama töö tegijatele," sõnas ta, lisades, et Rakvere lihakombinaadis käib tööl kümneid inimesi Ida-Virumaalt. "Meil käivad iga päev töötajate bussid nii Ahtmesse kui Kiviõlisse."

Lutus märkis, et Nitroferdi töötajate seast otsivad nad nii automaatikuid, lukkseppi kui ka liinitöölisi.  "Huvi on tuntud päris palju. Oleme kogunud kümnete inimeste CVsid. Hakkame nendega  lähiajal põhjalikumalt suhtlema ja arutame, kellele millised meie ametid võiksid sobida. Siin messi ajal väga pikalt rääkida ei jõua. Praegu vajame juurde üksikuid inimesi, aga  vabade töökohtade nimekiri muutub meil pidevalt," ütles ta.

Viru-Nigulas asuva puidutööstuse Flexa tehnikaosakonna juht Tarmo Täht tõi Nitroferdi inimeste puhul tugeva küljena esile, et paljud neist on väga pikka aega selles ettevõttes töötanud. "Kui meil õnnestub nende seast leida endale mõned sobivad inimesed, siis olen kindel, et neist saavad väga lojaalsed töötajad," rääkis ta.

Täht märkis, et Flexa vajab mitmete erialade inimesi väga kiiresti. "Oleme täna osa huvilistega kokku leppinud, et nad tulevad meie juurde, et näeksid oma silmaga meie tööstust. Meil on päris suur ettevõte, kus näiteks mehaanikud peavad olema suutelised hoolt kandma kümnete liiniseadmete eest. Inimesed saavad ise hinnata, kas selline töö neile sobib," rääkis ta.

Teiste seas oli messil kohal ka Kiviõli Keemiatööstus. Personalijuhi Aili Lindebergi sõnul said nad kaasa üle 40 inimese elulookirjeldused. "Praegu vajame  mehaanikuid ja operaatoreid. Aga ka muude alade häid spetsialiste võib meil hiljem vaja minna, seepärast on hea, et saime paljude inimeste kohta infot.  Meil töötamise vastu on huvi olnud suur ka seetõttu, et asume Kohtla-Järvele päris lähedal," sõnas ta. Enesekindluse süstimineTöötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk sõnas, et huvi messi vastu oli ettevõtete seas küllaltki suur ja välja valiti eelkõige sellised firmad, kel on pakkuda tööd samalaadsetel erialadel, kui olid Nitroferdis. "Tööpakkumiste valik oli küllaltki mitmekesine ja ma usun, et paljudki inimesed said enesekindlust, et on võimalik leida endale uus töö," sõnas ta.

Jevgeni Solovjovi sõnul on pärast koondamisplaani juuli alguses avalikuks tegemist õnnestunud omal käel uus töökoht leida seni vaid üksikutel Nitroferdi inimestel. "Mõnedel on õnnestunud minna näiteks VKGsse, aga pole veel sugugi kindel, kas kõigil neil õnnestub sinna jääda. Väljavaated on küllaltki pilvised," leidis ametiühingujuht.

Nitroferdi tegevjuht Aleksei Nikolajev kinnitas, et praegune plaan näeb vaatamata kõigi töötajate koondamisele ette tehase säilitamise. "Oleme arutanud erisuguseid territooriumi ja vara valvamise plaane. Oleme näiteks arutanud, et turvafirma, kellega lepingu teeme, palkab ka meie seniseid töötajaid," sõnas ta, lisades, et sellekohased otsused on kavas teha oktoobri keskpaigas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles