Pargikeskuse ehitus peaks startima septembris

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase pargikeskuse asupaigas seiskusid ehituse ettevalmistustööd juuni keskpaigas. Praegu kõrgub seal umbrohi, kuid kuu lõpus peaks ehitus täie hooga käima minema.
Tulevase pargikeskuse asupaigas seiskusid ehituse ettevalmistustööd juuni keskpaigas. Praegu kõrgub seal umbrohi, kuid kuu lõpus peaks ehitus täie hooga käima minema. Foto: Peeter Lilleväli

Septembris peaks algama Jõhvi pargikeskuse ehitus, mis lükkus juunis edasi, kuna üks endine omanik ja Jõhvi volikogu liige Allan Mänd korruptsioonikuriteo kahtluse tõttu vahistati. 

Eelnevate arvestuste järgi 35 miljonit eurot maksma minevat keskust rajava osaühingu Jõhvi Pargi Arendus juhatuse liige ning põhiomaniku ehk 55protsendilist osalust omava EKE KV esindaja Karl Ader ütles  eile Põhjarannikule, et loodab väga, et vähem kui kuu aja pärast on ehitus alanud.

Valmib novembris 2016

"Kuna otsustasime ärikeskusepoolsesse osasse lisada peale kahe kinosaali ja My Fitnessi spordisaali ka lasteala, siis tuli projekti pisut muuta.  See saab peagi tehtud ning seejärel teeme lõplikud kokkulepped nii pankade kui ehitajaga ja platsil läheb töö lahti," sõnas Ader.

Ta märkis, et kaubandust, kino, lasteala ja spordisaali hõlmav osa on kavas avada järgmise aasta novembri alguses. "Oleme planeerinud selle vahemikku 1.-5. november," ütles Ader, mööndes, et graafikus püsimine ei ole lihtne, kuna mitu ehitamise mõttes väärtuslikku kuud on Männi korruptsiooniloo tõttu kaotatud.

Tulevaste rentnike seas on keskuse kodulehel kuulutatud välja sellised tuntud nimed nagu toidupoekett Maksimarket, spordipoed Sportland, Rademar, raamatupood Apollo, mänguasjade kauplus Juku, rahvusvaheline rõivamüügikett H&M, koduelektroonikat müüv Expert ning kosmeetikafirma Ideaalkosmeetika.

Allan Mänd taandus 

Keskus ehitus oli algamas juuni keskel peaaegu samal ajal, mil kaitsepolitsei Männi koos Jõhvi endise abivallavanema Märt Maritsaga kinni pidas. Kohe seejärel teatas Ader, et  põhiinvestor EKE KV  peatab Männile esitatud kuriteokahtlustuse tõttu keskuse rahastamise ja ehitamise. "Kujunenud olukorras ei saa me juba ainuüksi eetilistel põhjustel selle ettevõtmisega edasi minna," märkis Ader tookord, lisades, et selle skandaalse juhtumi tõttu oli projekt kaotanud ka pankade usalduse.

Et suur osa ettevalmistustööst oli tehtud ja enamikule kaubanduspindadest rentnikud olemas ning nende huvi Jõhvis kaubelda püsis, on EKE KV järgnenud kuude jooksul otsinud võimalusi, kuidas ettevõtmist jätkata. Esmalt soovis põhiinvestor saada Jõhvi võimudelt kinnitust, et selle objekti rajamine on vallale oluline. Juuni lõpus toimunud volikogu istungil kanti päevakorraväliselt protokolli, et mitte keegi volikogu liikmetest ei soovi taganeda varem võetud otsustest, mis toetavad keskuse rajamist. See lisas Aderi sõnul kindlustunnet edasi liikuda.

Ent oluline tingimus, et pangad avaksid rahakraanid, oli eeluurimise ajaks vahistatud Allan Männi taandamine  nii ettevõtte juhatusest kui omanike ringist. Nüüdseks on see tehtud. Jõhvi Pargi Arenduses on Aderi kõrval alates juuli keskpaigast teiseks juhatuse liikmeks Irina Rozanova. Sama naine vahetas Männi välja ka Jõhvi Pargi Arenduses 40protsendilist osalust omava osaühingu Fogoza juhatuses. Fogoza omanike ringi kuulusid oma äriühingute kaudu nii Mänd kui Dmitri Drajev, kes on üks tuntud poeketi Ehituse ABC omanikest. Ader kinnitas, et nüüdseks on Drajev ostnud välja ka Männi osaluse Fogozas ning sellega on tema isikuga seotud takistused projektiga jätkamiseks kõrvaldatud.

Jäähalli ja veekeskusega asi lahtine

Kas ja millal läheb lahti jäähalli, veekeskust ja hotelli hõlmava keskuse teise etapi rajamine, on Aderi sõnul praegu ebaselge. Ta märkis, et  eelneva kokkuleppe põhjal kannab EKE KV hoolt esimese etapi eest ning Fogoza ja  5protsendilist osalust omav Jõhvi vallavalitsus teise etapi eest. "Täiesti selge on, et praegust asjade käiku arvestades ei saa teine etapp kindlasti järgmise aasta lõpuks valmis, kuna otsused on veel tegemata ja ka ehituslikus mõttes on tegu keerulisemate ja aeganõudvamate objektidega," sõnas Ader, märkides aga, et kaubanduskeskus on projekteeritud nii, et seda saaks galerii kaudu jäähalli ja veekeskusega tulevikus ühendada.

Ta lisas, et teise etapi puhul peab otsused tegema eelkõige Fogoza. "Võimalik, et nad teevad selle ise valmis või otsivad juurde veel mõne investori," ütles ta, lisades, et välistatud pole ka osaluse omandamine EKE Investi grupi poolt.

Fogoza juhatuse liige Irina Rozanova ei nõustunud eile Põhjarannikule rääkima teise etapi arengutest, viidates kokkulepetele, et praegu, mil otsuseid ei ole veel tehtud, ta toimuvat ei kommenteeri.

Jõhvi vallavanem Aivar Surva märkis, et vald on igal juhul huvitatud, et nii jäähall, hotell kui ka veekeskus Jõhvi rajatakse. "Volikogu otsus osta viie aasta jooksul kokkulepitud mahus valla poolt nii ujulas kui jäähallis treeningaegu on jätkuvalt jõus ja sellest ei ole plaanis taganeda," kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles