Eesti Energia tahab hakata põlevkivigaasist bensiini tootma

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia on välja kuulutanud hanke põlevkivigaasist bensiini eraldavate seadmete projekteerimiseks.
Eesti Energia on välja kuulutanud hanke põlevkivigaasist bensiini eraldavate seadmete projekteerimiseks. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Ehkki Vaivara vallas asuvas Eesti Energia õlitehases ei ole uus seade Enefit280 veel täielikku tootmisvõimsust saavutanud, teeb ettevõte juba plaane hakata põlevkivigaasist bensiini tootma.

Jutt ei ole tanklatele tarnitavast lõpptoodangust: Eesti Energia administratsioonist anti teada, et põlevkivigaasist toodetud põlevkivibensiini saab müüa rafineerimistehastele mootorikütuste tootmiseks ja keemiatööstustele tooraineks.

Bensiin laiendab tootevalikut

"Põlevkivist õli tootmisel tekib märkimisväärne kogus gaasi, millest toodame juba praegu Narva elektrijaamades elektrit. Lisaseadmete abil on aga võimalik gaasist eraldada ka põlevkivibensiini. Saame seda müüa rafineerimistehastele, kus põlevkivibensiini kasutatakse mootorikütuste tootmiseks, ja keemiatööstustele tooraineks," rääkis Eesti Energia juhatuse liige projektide, tehnoloogia ja uue äri valdkonnas Margus Vals.

Enefit140 ja Enefit280 õlitehastele seadme lisamine suurendab õlitööstuse vedelkütuste aastatoodangut ligikaudu kümne protsendi võrra.

"Suuremahulise rafineerimistehase investeeringu asemel keskendume kuluefektiivsele lahendusele, mis tõstab meie vedelkütuste toodangumahtu ja kvaliteeti," lisas Vals.

Selle plaani tõttu on Eesti Energia juba välja kuulutanud hanke, mille eesmärk on leida põlevkivigaasist bensiini eraldavate seadmete projekteerija. Projekteerimistööde eeldatav kestus on 2015. aasta oktoobrist 2016. aasta keskpaigani. Eesti Energia teeb investeerimisotsuse seadmete ehitamiseks 2016. aasta lõpus, positiivse otsuse korral peaksid seadmed tööd alustama 2018. aastal.

Käivitamisele kulub kolm aastat

Samal ajal jätkuvad juba mitu aastat kestnud (2012. aasta detsembrist) uue seadme Enefit280 käivitus- ja seadistustööd. АSi Eesti Energia Õlitööstus juhatuse esimees Dmitri Lipatov rääkis Põhjarannikule, et uus seade on praeguseks saavutanud ligikaudu 85-90 protsenti projekteeritud tootmisvõimsusest. Ettevõtte endine juht Igor Kond, kes lahkus sellest ametist märtsis, märkis toona, et uue seadme tootlikkus on saavutanud 70-80 protsenti projektvõimsusest.

Seejärel − mais-juunis − tehti Enefit280 kapitaalremont.

"Probleemsed sõlmed, mille me kindlaks tegime, remontisime ära ja ehitasime veidi ümber ning põhimõtteliselt on see andnud üsna hea tulemuse. Ütleme nii, et praegu ilmnevad defektid, mida me poleks avastanud, kui me esimesel aastal tööd teinud poleks," rääkis Lipatov.

Lipatov märkis, et Eesti Energia Õlitööstuse ülesanne on saavutada sel aastal täisvõimsus, kuid ta ei ole esialgu kindel, et seda on sellise tähtajaga võimalik teha. "Me töötame selle kallal, kuid sellest saab rääkida alles aasta lõpus," sõnas ta.

Lipatovi sõnul kasvas õlitehase tootlikkus aastaga kaks korda ning nafta hinna langusele vaatamata on põlevkiviõli tootmine endiselt tasuv. "Vastasel korral tehas seisaks," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles