Baltikumi suurima tuulikupargi ehituseks on tee vaba

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidu aladele kerkib Baltikumi suurim tuulikupark, mis muu hulgas hakkab elektriga varustama veespordikeskuse atraktsioone.
Aidu aladele kerkib Baltikumi suurim tuulikupark, mis muu hulgas hakkab elektriga varustama veespordikeskuse atraktsioone. Foto: EESTI ENERGIA/ARHIIV

AS Aidu Tuulepark ja Lüganuse vald kirjutasid eile alla lepingule, mille kohaselt hakatakse järgmisel aastal Aidu karjääri alale ehitama Baltikumi suurimat, 100megavatist tuulikuparki.

AS Aidu Tuulepark võitis Lüganuse valla korraldatud hoonestusõiguse võõrandamise juba kevadel, kuid lepingu sõlmimist takistas keskkonnaministeeriumi loa puudumine. Nüüd andis ministeerium loa ja eile kirjutasid ettevõtte esindaja Andres Sõnajalg ja Lüganuse vallavanem Viktor Rauam alla hoonestusõiguse võõrandamise lepingule.

Kaheksa aastat tööd

Sõnajalad hakkasid tuulikupargi ehitamise ettevalmistamisega peale kaheksa aastat tagasi. Nüüd on kõik maaga seotud küsimused lahendatud ja järgmisel suvel algavad reaalsed ehitustööd.

"Tegemist on esimese "made in Estonia" tuuleelektrijaamaga maailmas: tuulikud toodab Eesti ettevõte AS Eleon, Eestis on loodud kasutatav tehnoloogia, samuti toodetakse oluline osa tuulikukomponentidest siin. Rajatavad uue põlvkonna tuulikud on projekteeritud Aidu tuuletingimusi silmas pidades ning lubavad väga häid efektiivsusnäitajaid," ütles Andres Sõnajalg, kes kuulub nii OÜ Aidu Tuulepark kui ASi Eleon juhatusse.

Kokku püstitatakse 30 suurt, kolmemegavatist  tuulikut. Eleoni tuulikute torni kõrgus on 135 meetrit ja rootori diameeter 120 meetrit.

Tuuleelektrijaama rajamine on jaotatud kolme etappi. Investeeringu suurus kokku on 165 miljonit eurot. Esimese etapi finantseerimisasutusteks on UniCredit Leasing ja Krediidipank.

Sõnajala kinnitusel saab Aidu tuulepargist mastaapne referentspark, mis toetab Eestis toodetud Eleoni tüüpi elektrituulikute eksporti teistesse riikidesse ja on seetõttu oluline verstapost nii suurte elektrituulikute tootmisele kui tööstusharu käivitamisele Eestis.

Tasu vähemalt 10 000 eurot aastas

Lüganuse vald, kelle pea kohal varitses vahepeal oht, et nad peavad tuulikupargi ehituse venimise tõttu maksma oma eelarvest riigile tasu hoonestusõiguse seadmise eest, hakkab aastas pargilt teenima vähemalt 10 000 eurot. Ka riigi nõutud tasu maksab nüüdsest arendaja ise.

Leping näeb ette, et vald saab aastas vähemalt 10 000 eurot ja iga tuuliku eest makstakse aastas 1800 eurot. Ehk seni kui tuulikuid on alla kuue, saadakse 10 000 eurot ja sealt edasi juba tuulikute arvu järgi. Kui kõik tuulikud püsti, küündib tasu 54 000 euroni aastas, millest küll suurem osa läheb volikogu otsusega SA Aidu Veespordikeskuse arendamiseks.

Veespordikeskus saab tuulikupargist abi ka muul moel: kokkuleppe kohaselt hakkavad nad saama elektrit ilma võrgutasuta, tänu millele suudetakse ehitada energiamahukaid atraktsioone, nagu tuuletunnel ja veeslaalomirada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles