Pargikeskuse ehitamine lükkus taas edasi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase pargikeskuse asupaigas on vaid kevadsuvel rajatud auk, selle ümber olev aed on osaliselt ümber vajunud ning ülejäänud ala kontserdimaja, koolilinnaku ja pargi vahetus läheduses umbrohtu mattunud kole tühermaa.
Tulevase pargikeskuse asupaigas on vaid kevadsuvel rajatud auk, selle ümber olev aed on osaliselt ümber vajunud ning ülejäänud ala kontserdimaja, koolilinnaku ja pargi vahetus läheduses umbrohtu mattunud kole tühermaa. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi pargikeskuse arendajatel ei õnnestu septembris ehitust alustada, kuna hoone ümberprojekteerimine on nõudnud oodatust rohkem aega. 

Kuu aega tagasi lootis Jõhvi Pargi Arenduse juhatuse liige Karl Ader, et kaubanduspindasid, laste mänguala, My Fitnessi spordisaale ja Apollo kino hõlmava hoone ehitamine läheb septembris lahti, kuid nüüd on selge, et seda ei juhtu.

Projekti tuleb muuta

"Olime natuke liiga optimistlikud. Kuna oleme pisut plaane muutnud, siis arhitektidel on käsil veel jooniste tegemine ja enne kui see töö valmis pole, ei saa me võtta ka lõplikke ehituspakkumisi," selgitas Ader, lisades, et uus siht on ikkagi veel sel sügisel ehitusega algust teha.

Tema sõnul on tulnud esialgset projekti muuta muu hulgas seetõttu, et hoonesse lisatakse klientide soovil ka büroopindu. Samuti on tulnud teha muudatusi sissepääsudes tulenevalt sellest, et keskuse teine pool, mis peaks hõlmama jäähalli, veekeskust ja hotelli, valmib hiljem. Muudatusi projekteerib arhitektuurifirma Luhse ja Tuhal, kes lõi ka konkursi võidutöö "Parkuur". "Nad täiustavad seda tööd ja sobitavad vajalike muudatustega. Lähiajal näitame neid jooniseid avalikkusele ja usun, et pettuda ei ole põhjust," sõnas Ader.

Kui veel kuu aega tagasi kinnitas Ader, et keskuse kaubanduspindu, kino, spordisaale ja laste mänguala hõlmav osa valmib 2016. aasta novembri esimeses pooles, siis nüüd peab ta reaalsemaks tähtajaks 2017. aasta kevadet. "Arvestades, et ehituse algus on veninud ja talv on peagi tulemas, oleks varasemast tähtajast kinni pidada äärmiselt keeruline. Teoreetiliselt oleks võimalik ehitada ka nii, et avada osa poode sel ajal, kui mujal veel käib puurimine ja kopsimine, aga see ei tundu ei üürnike ega ostjate seisukohast hea variandina," sõnas ta, lisades, et üürnikest on avamise edasilükkamise kokkulepe vaja saavutada veel tuntud rõivakauplusega H&M, kes oli eriti huvitatud sellest, et saaks Jõhvis oma poe uksed avada järgmise aasta novembris.

Jäähalli ja veekeskuse küsimärgid

Hoopiski ebaselgem on praegu, kas ja millal võiks alata jäähalli, veekeskuse ja hotelli rajamine. Karl Aderi sõnul veab omanikepoolse kokkuleppe kohaselt EKE KV kaubanduspoole rajamist, ülejäänud pool on aga osaühingu Fogoza ja Jõhvi vallavalitsuse rida.

Fogoza omanikud olid praegu korruptsioonikahtlusega eeluurimise ajaks vahi alla võetud kohalik ettevõtja ja vallavolikogu liige Allan Mänd ning tuntud kaupluste keti Ehituse ABC omanik Dmitri Drajev. Ader on rääkinud, et pankade ja investorite tingimus pargikeskuse rajamise jätkamisel oli Männi lahkumine nii omanike ringist kui Jõhvi Pargi Arenduse juhatusest. Nüüd ongi see toimunud ja Drajev on Männi osaluse välja ostnud.

Fogoza esindajana on juhatuses Männi asemel koha sisse võtnud Irina Rozanova, kes aga eile nagu ka kuu aega tagasi keeldus kommentaaridest. "Praegu ei ole mul kahjuks mingeid uudiseid," kinnitas ta.

Aderi sõnul on Drajev öelnud, et otsib pärast Männi taandumist uut kaasinvestorit. "Ka meie pole püssi põõsasse visanud," sõnas Ader, selgitades, et ka EKE kaalub vaba aja keskusesse investeerimist. "Kuid kui me peaksime seda tegema, siis meie ettekujutuses tuleks seda projekti tasuvuse huvides muuta, ning eeldame samuti seda, et ka kohalik omavalitsus investeeriks sinna," sõnas ta.

Jõhvi vallavolikogu liige Niina Neglason sõnas, et vald on andnud omalt poolt garantii osta kindlas mahus nii jäähalli kui ujula treeningaegu. "Et sinna lisaks ka raha panustada, ei ole siiani volikogus arutatud," sõnas ta.

Samas märkis Neglason, et arendajadki mõistavad, et just vaba aja keskus on vajalik ka kauplustele, sest toob juurde rohkem ostjaid. "Ma tahan loota, et see ajaline vahe nende kahe osa valmimisel ei lähe väga pikaks. Igal juhul annab selline keskus Jõhvi vallale palju juurde," sõnas ta.

Jõhvi pargikeskuse kodulehel on veel praegugi teade, et keskus valmib juba järgmise aasta kevadel. Aderi sõnul oli kodulehe haldamine Fogoza käes ja see on kahjuks suvest saadik unarusse jäänud. See tähtaeg oli seatud arvestusega, et ehitus oleks alanud tänavu kevadsuvel, kuid see jäi soiku pärast Männi vahi alla võtmist.

Eelnevate arvestuste järgi peaks pargikeskuse rajamine maksma 35 miljonit eurot. Tulevaste rentnike seas on keskuse kodulehel kuulutatud välja sellised tuntud nimed nagu toidupoekett Maksimarket, spordipoed Sportland ja Rademar, raamatupood Apollo, mänguasjade kauplus Juku, rahvusvaheline rõivamüügikett H&M, koduelektroonikat müüv Expert ning kosmeetikafirma Ideaalkosmeetika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles