Kunagine telefonijaam kasvab IT-magnetiks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Kiisa kinnitas Jõhvi gümnasistidele, et Aster Data IT-keskus on valmis olema mentoriks koolinoortele, keda see valdkond tõsiselt paelub.
Marek Kiisa kinnitas Jõhvi gümnasistidele, et Aster Data IT-keskus on valmis olema mentoriks koolinoortele, keda see valdkond tõsiselt paelub. Foto: Matti Kämärä

Ettevõtlusnädala raames Jõhvi gümnaasiumis oma lugu rääkinud ettevõtjad Marek Kiisa ja Ivan Shapran kinnitasid, et kui Jõhvi vanast telefonijaamast kujuneb IT-tõmbekeskus, pakuvad nad seal arenguvõimalusi ka IT-huvilistele koolinoortele.

OÜ Astrec Data rajab Jõhvi IT-tõmbekeskust, soovides siia meelitada nii Loode-Venemaa kui ka Skandinaavia firmasid. Keskuses pakutakse juba praegu ettevõtetele nii serverite kui ka bürooruumide majutamise teenust.

Ettevõtte juhatuse liige Marek Kiisa rääkis, et Elionilt ostetud maja on enam-vähem töökorda vuntsitud ja kaugem unistus on see arendada maakonna IT-magnetiks. Tõmbekeskuses on plaanis tutvustada info- ja kommunikatsioonitehnoloogia uuemaid lahendusi ning pakkuda võimalust tõsta oma infotehnoloogiaalast kompetentsust. Ühtlasi oleks see suhtlemiskohaks infotehnoloogiaettevõtjatele, kes saaksid teha omavahel koostööd, millest tekiksid uued ideed ja lahendused.

"Soovime käivitada kompetentsikeskuse, sest me usume Ida-Virumaa regiooni. Esimene põhjus, mis pähe tuleb, on siinsed tööstuspargid, näiteks Aquaphori tehas. Regiooni on tekkinud korralik ärikeskkond," selgitas Astrec Data IT-keskuse juht Ivan Shapran.

Iga eestlase püha kohus

Sealjuures on IT-keskus valmis olema mentoriks gümnasistidele, keda see valdkond tõsiselt paelub.

"Ütleks, et iga eestlase püha kohus on muretseda Ida-Virumaa pärast. Kui Ida-Virumaal on kõik tipp-topp korras ja siin on hea elada, võib kogu Eesti rahulikult hingata. Arvan, et Jõhvi on päris palju muutunud: uhke kontserdimaja, uus ja äge riigigümnaasium," rõõmustas pealinna ettevõtja Marek Kiisa Ida-Virumaa arengute üle.

Praegu on Jõhvi IT-keskus sellises järgus, et serveripark pidevalt kasvab. "Praegu on selle päralt üks korrus, mis saab kogu aeg kliente juurde. Ilmselt läheb kaks korrust servereid täis," rääkis Kiisa, lisades, et esimesed viis inimest on juba ametis ja töömahu kasvades töötajate arv suureneb.

Shaprani sõnul on ettevõttel kaks paralleelset strateegiat pilveteenused ja e-lahenduste projektimüük , mida arendatakse nii Baltikumis kui Venemaa turul. "Jõhvi on geopoliitiliselt väga heas kohas ja kuna tegemist on endise Elioni majaga, on siin suurepärased sidekanalivõimalused ja ühenduskanal Peterburi. Meie järgmine samm on edasi liikuda Skandinaavia turgudele."

Shapran lisas, et kuna IT-maailm liigub üha rohkem virtuaalsuunal, on juba valmis ehitatud virtuaalne infrastruktuur. "Arvuteid ei ole enam vaja füüsiliselt töölaual hoida, palju odavam ja arukam on neid virtualiseerida. Sel juhul pole tarvis palgata IT-administraatoreid, uuendada litsentse ega riistvara," selgitas ta.

Jagasid õppetunde

Jõhvi gümnasistidega kohtudes kõnelesid Kiisa ja Shapran nii oma kogemustest ettevõtjana kui ka IT-maailma arengutest. Kohtumine toimus üle-eestilise ettevõtlusnädala raames, mille üheks eesmärgiks oli tippettevõtjad ja kooliõpilased kokku viia. 70 tipptegijat rääkisid koolinoortele oma loo, kuidas neist sai ettevõtja või juht ja millised on olnud nende olulisemad õppetunnid sellel teel.

"Seda tuleks teha aastast aastasse. Praegu on umbes 20 protsenti ettevõtjad ehk inimesed, kes ei kannata, et nende pea kohal on ülemus. Kui saame selle protsendi 25 peale, läheme õiges suunas," märkis Kiisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles