Tammiku aherainemäest niipea puhkeala ei saa

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleni haljastatuna näeks Tammiku aherainemägi väga ilus välja ja annaks piirkonnale palju juurde.
Üleni haljastatuna näeks Tammiku aherainemägi väga ilus välja ja annaks piirkonnale palju juurde. Foto: Peeter Lilleväli

2007. aastal Tammiku aherainemäele kavandatud puhkeala rajamise idee on tänini üksnes mõtteks jäänud; kaevandaja näeb mäge killustiku toorainena. 

Kaheksa aastat tagasi pidas Jõhvi vallavalitsus koos toona veel Eesti Põlevkivi nime kandnud kaevandamisfirma ja maaülikooliga plaani, kuidas Tammiku aherainemäest vallaelanikele köitev puhkeala kujundada. Äsja oli käidud Prantsusmaal Nord Pas-de-Calais' regioonis, kus pärast söetootmise lõppu aherainemägedele igasuguseid põnevaid kasutusvõimalusi on leitud.

Pooleldi Jõhvi valla, pooleldi Kohtla-Järve linna territooriumil lasuva Tammiku mäe tuleviku modelleerimine jäeti maaülikooli maastikuarhitektuuri tudengite hooleks − maaülikooli projekt see toona oligi.

"Tudengid nägid seal puhkemaastikku: et materjali ümber paigutades võiks huvitavama reljeefi saada, et vanadesse settebasseinidesse võiks veesilmad tekitada. Mäel nähti eri liikumisradasid, lisaks trossi otsas laskumist ning ühel tiigil ja trossi otsas veesuusatamist," mäletab Jõhvi vallavalitsuse arendusnõunik Rein Luuse.

Rohkemat kui toona välja pakutud ideid ja mudeleid tal mäletada eriti ei olegi, sest sinnapaika see ettevõtmine jäi.

"Olid suured lootused, et tuleb mingi müstiline euroraha ja siis hakkame tegutsema, aga sellist raha ei tulnud kusagilt ja nagunii poleks vallal ka projekti omaosaluse katmiseks raha olnud," tõdes Luuse. "Meil napib raha isegi Jõhvi pargi kordategemiseks, see on ju elanikele märksa lähemal ja olulisem kui Tammiku mägi."

Tõsi, kui valla üldplaneering paar aastat tagasi kooskõlastusringil oli, siis Eesti Energia Kaevandused esitas vastulause: nemad näevad seda aherainepuistangut erinevalt vallavalitsusest mitte rohealana, vaid materjali ajutise ladestamise kohana.

"Jäime nendega selles eriarvamusele; üldplaneeringus on see meil ikka roheala," ütles Luuse.

Korrastamiskohustust veel polegi

Uuesti tõusis Tammiku mägi päevakorrale Eesti Energia Kaevanduste kavandatava Kose karjääri avamise tõttu.

"Vallavalitsusel tuleb teha päring EE Kaevandustele, millal lõpetatakse Tammiku mägede korrastamine," kirjutati 22. septembril Jõhvi vallavolikogu majandus- ja eelarvekomisjoni protokolli.

"Kaevandajal on vanad lubadused veel täitmata ja nüüd tahavad uut ala kaevandama hakata," põhjendas komisjoni liige Paul Paas. "Nad pidid ju mäe heakorrastama, aga pole seal midagi teinud."

Otseselt kaevandaja tegelikult selle mäe asjus midagi lubanud ei ole. Otseselt kohustatud ka ei ole − kuna Tammiku kaevandust ei suletud, vaid peatati, siis pole ka sulgemisprojekti, kus sellised tegevused kirjas oleksid.

"Kui me 2007. aastal arenguks seda koostööprojekti tegime, siis suusõnaliselt oli väga üldiselt juttu, et nad ehk tulevikus võiksid mingil määral toetada," meenutas Rein Luuse.

Varasema aja kohta teab ta, et nõukogude ajal, vahest 1970.-1980. aastatel, vedas toonane Eesti Põlevkivi mäe läänepoolsele osale mulda peale ja istutas sinna metsa, maaülikooli metsakasvatajate katselapid on seal tänini. Luuse hinnangul moodustab see ala mäe pindalast ehk ühe kaheksandiku.

"Võib-olla on sellest jäänud mulje, et kaevandaja on seal haljastamise pooleli jätnud − aga tolleaegsetest plaanidest me praegu eriti ei tea. Kui see kaevandus ükskord suletakse − olgu siis selle pärast, et kaevandamisluba ei muudeta ja praegu kehtiv luba 2019. aastaks lõpeb, või siis pärast Kose karjääri ammendamist −, tuleb kaevandajal teha sulgemisprojekt ja seda arutatakse kindlasti ka vallas. Eks siis selgub ka Tammiku aherainemäe tulevik," rääkis ta. "Praegu vald seal nagunii midagi teha ei saakski − tegemist on riigi maaga, millele Eesti Energia Kaevandustele on antud hoonestusõigus."

Mägi võib kaduda

ASi Eesti Energia arendusprojektide kommunikatsioonijuht Reilika Ilp ütles, et praegu on Tammiku aheainepuistang osa kehtiva kaevandusloaga aktiivsest mäeeraldisest − tegemist ei ole mitte suletud, vaid peatatud kaevandusega.

"Sealne aheraine on säilitatud võimaliku killustiku tootmise toorainena. See osa põlevkivivarudest, mis Tammikus on jäänud kaevandamata, plaanitakse kaevandada karjääriviisiliselt. Kose-Tammiku karjääri arendamise käigus plaanime koostada kogu territooriumi ühtse korrastamis- ja sulgemisprojekti, mis hõlmaks Kose-Tammiku karjääri ja selgitaks välja Tammiku aherainepuistangu edasised kasutusvõimalused," selgitas ta.

Rein Luusele meeldiks, kui mägi ikkagi alles jääks ja ilmestaks muidu tasast maastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles