Maagaasi odavnemine teeb küttearved väiksemaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve ja Jõhvi kütmisel kasutatakse maagaasi vaid neli aastat tagasi Ahtmesse rajatud tipu- ja reservkatlamajas.  Konkurentsiameti hinnangul peaks seetõttu ka VKG Sooojus oma hinda vähendama, ettevõte selleks põhjust ei näe.
Kohtla-Järve ja Jõhvi kütmisel kasutatakse maagaasi vaid neli aastat tagasi Ahtmesse rajatud tipu- ja reservkatlamajas. Konkurentsiameti hinnangul peaks seetõttu ka VKG Sooojus oma hinda vähendama, ettevõte selleks põhjust ei näe. Foto: Peeter Lilleväli

Koos naftaga toimunud maagaasi odavnemine toob eeloleval talvel väiksemad kaugküttearved Narva-Jõesuus ja Püssis, kus seni on tarbijad pidanud maksma toasooja eest kõige kallimat hinda maakonnas. 

Püssi võrgupiirkonnas on konkurentsiameti kinnitatud soojuse piirhind 78,83 eurot käibemaksuta. Püssis  kaugkütteteenust osutava Adven Eesti tegevjuht Urmo Heinam kinnitas Põhjarannikule, et piirhinna langetamise taotlus on konkurentsiametis läbivaatamisel ja tõenäoliselt juba lähipäevil kinnitatakse uus piirhind, mis on senisest üle 15 protsendi väiksem.

Hind alla enne konkurentsiameti otsust

Ootamata ära konkurentsiameti "templit", müüb Adven Eesti Heinami sõnul juba praegu Püssis soojust piirmäärast odavamalt ehk hinnaga 64,41 eurot. "Kuna gaasi hind on langenud, siis peavad ka tarbijad seda kiiresti tunda saama," sõnas ta.

Narva-Jõesuus oli soojuse megavatt-tunni hind 75,03  eurot, konkurentsiameti kinnitatud uus piirhind on 64,58 eurot. "Enamikus meie Eesti võrgupiirkondades läks uue piirhinna kooskõlastamine kiiremini, kuna see puudutas vaid kütuse hinna muutuse arvestamist. Püssi puhul pidime esitama uue hinnamudeli, mida tuleb teha iga kolme aasta tagant," selgitas Heinam.

Adven Eesti leping Püssi kütmiseks kehtib järgmise aasta lõpuni. Lüganuse vallavanem Viktor Rauam ütles, et vallas on praegu koostamisel soojusmajanduse arengukava.  "Püüame leida optimaalse lahenduse ja arvestame seda ka hanketingimustes, millega asume otsima kaugkütteteenuse osutajat alates 2017. aastast," sõnas Rauam.

Maagaasi odavnemise tõttu on peale Adveni hindu langetanud ka pealinna suurim kaugkütja Tallinna Küte. Pealinnas on konkurentsiameti 1. oktoobril kinnitatud uus piirhind 52,90 eurot megavatt-tunni kohta.

Hinda peaks vähendama ka VKG Soojus

Konkurentsiameti kaugkütteosakonna juhataja Mare Karotamm rääkis, et kõik kaugkütteteenuse osutajad peavad esitama hinnamuutmise taotluse, kui mõne olulise kulukomponendi hind muutub. "Kui mõni ettevõte pole ise seda teinud, siis saadame neile meeldetuletuskirjad," ütles Karotamm, kelle sõnul on üks selline läinud teele ka Kohtla-Järve ja Jõhvi tarbijaid soojusenergiaga varustavale VKG Soojusele, kes müüb praegu soojust tarbijatele hinnaga 54,22 eurot megavatt-tunni kohta.

VKG Soojus ostab võrguettevõttena soojusenergiat kontserni teiselt tütarettevõttelt VKG Energia hinnaga 23,55 eurot megavatt-tunni kohta.  Viimane toodab energiat põhiliselt  gaasisegust, mis hõlmab ka  põlevkiviõli tootmisel vabanevat jääkprodukti generaatorgaasi. Maagaasi kasutatakse mõned aastad tagasi Ahtmesse rajatud tipu- ja reservkatlamajas. Just seda arvestades leiabki konkurentsiamet, et ka VKG Soojusel tuleks hinda vähendada.

VKG Soojuse tegevjuht Aleksandr Šablinski ei nõustunud eile Põhjarannikule kaugkütte hinna kujunemisega seotud küsimusi selgitama. VKG suhtekorraldusjuht Irina Bojenko edastas hiljem kirja teel, et hinna muutmiseks puudub praegu seaduslik alus. "Meie hind on praegu vastavuses turuhinnaga ning on konkurentsiametiga kooskõlastatud," märkis ta, lisades, et maagaasi tarbimine katlamajas on minimaalne ja selle osakaal ulatub kõigist kütustest vaid mõne protsendini.

Bojenko rõhutas, et juba üle kahe aasta müüb ettevõte soojust hinnaga 55,22 eurot, mis on väiksem kui konkurentsiameti kinnitatud piirmäär. Ta ei täpsustanud seejuures, et see vahe on vaid 23 senti.

Maagaasi põletab põlevkivi ja biokütuste kõrval ka Sillamäed soojusenergiaga varustav Sillamäe SEJ. Selle tegevjuht Ago Silde ütles, et eelseisval kütteperioodil ei ole plaanis praegust hinda 50,50 eurot megavatt-tunni kohta muuta. "Maagaasi osakaal meie kütuste seas ei ole veerandist suurem. Selle hind on küll langenud, kuid samal ajal on meie jaoks kallinenud põlevkivi, mida ostame Kiviõli Keemiatööstusest," selgitas Silde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles