Pargikeskust projekteeritakse kaunimaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See on Jõhvi pargikeskuse  arhitektuurikonkursi võidutöö "Parkuur" eskiis hoone sisevaatest. Praegu täiustamisel oleva projekti joonistelt  lubab arendaja "eesriide eemaldada" ja  neid avalikkusele esitleda ülejärgmisel nädalal.
See on Jõhvi pargikeskuse arhitektuurikonkursi võidutöö "Parkuur" eskiis hoone sisevaatest. Praegu täiustamisel oleva projekti joonistelt lubab arendaja "eesriide eemaldada" ja neid avalikkusele esitleda ülejärgmisel nädalal. Foto: eskiis

Koppade ilmumine tulevase Jõhvi pargikeskuse ehitusplatsile viibib arendaja sõnul ainuüksi sellepärast, et arhitektidel on käsil projekti täiustamine, mis on osutunud oodatust töömahukamaks.

Alates tänavusest kevadest pargikeskuse kaubanduspindu, kino, lasteala ja trennisaale  hõlmavat osa arendava EKE investeerimisgrupi projektijuht Karl Ader tõdes, et kuigi ka ehitajad kibelevad juba platsile, ei ole saadud tööga pihta hakata, kuna projekt ei ole veel lõplikult valmis.

Fassaad tuleb kallis ja edev

"Arhitektidel on tulnud algset projekti päris palju ringi joonistada. Ikka selle nimel, et see hoone tuleks lõpuks kaunim ja loogilisem, kui esialgu oli kavandatud. Selle nimel tasub ka ehituse alustamisega natuke veel oodata," arvas ta.

Ader rääkis, et korruste plaanid on juba ümber tehtud ja seetõttu on muutunud ka need pindade jaotused eri poodide ja teenuste osutajate vahel, mis veel praegugi pargikeskuse kodulehel internetis nähtavad on. Nüüd on arhitektuurikonkursi võitnud büroo Luhse ja Tuhal jõudmas lõpusirgele fassaadi täiustamisega. "See tuleb esialgsest olulisem kallim ja edevam," kinnitas Ader, lisades, et Jõhvi jaoks niivõrd olulise kaaluga keskus ei saa vähemaga leppida.

Tema sõnul on tulnud mõnevõrra ringi projekteerida  ka keskuse sisemist galeriid, kuhu nähakse ette pinnad ka söögikohtadele ja välikohvikutele. Samuti muudetakse mõnevõrra sissepääse ja projekteeritakse juurde ka üks sild, et ära hoida jalakäijate ja sõidukite teede  ristumist keskuse juures.

Arhitekt naudib tööprotsessi

Arhitekt Ra Luhse sõnul on praeguse tellijaga kulgenud tööprotsess väga mõnusalt. "Väga hea on tööd teha, kui arhitekti ja tellija mõtted liiguvad koos õiges suunas," ütles ta.

Luhse sõnul järgitakse praeguses variandis nii palju kui võimalik arhitektuurikonkursi võidutööd "Parkuur". "Oleme seda mõnevõrra täiustanud ja teinud muu hulgas lisatööd keskuse kontserdimajapoolse fassaadiga. Usun, et sellest kujuneb Jõhvi jaoks väärikas hoone, mis sobib hästi ka kontserdimaja naabrusesse," sõnas ta.

Ader ja Luhse kinnitasid, et lõplik projekt saab valmis järgmise nädala lõpus. Ülejärgmisel nädalal kavatseb Ader tulla seda esitlema Jõhvi vallavalitsusele ning siis esitada ka ehitajatele, et nemad saaksid teha lõpliku hinnapakkumise. "Siis saame  pankadele öelda täpse summa, kui kalliks selle keskuse ehitus kujuneb," sõnas ta.

Ehituse algusaeg lahtine

Samas hoidus Karl Ader ehituse algusaja  prognoosimisest. "Oleme viimasel ajal pidevalt välja käinud, et kuu aja pärast loodame alustada. Aga ehitama ei saa ju veel hakata, kui ei tea väga täpselt, mida tuleb ehitada.  Kuid oleme ehituse algusele päris lähedal," sõnas ta.

Ehituse alguse nihkumise tõttu on tulnud edasi lükata ka keskuse avamise aega. Kui kodulehel on endiselt kirjas, et avamine toimub järgmise aasta kevadel, siis arendaja nimetas seda juba mitmeid kuid tagasi vananenud infoks. Kättesaamatuks jääb ka järgmine tähtaeg − 2016. aasta 1. november. "Praegu on reaalne arvestada 2017. aasta kevadega," sõnas Ader.

Ta lisas, et avamisaja nihkumisest hoolimata ei ole keegi üürnikest seni teatanud, et nad loobuksid oma plaanidest. "Praegu on pigem päris palju uusi huvilisi juurde tulnud," sõnas ta.

Tulevaste rentnike seas on keskuse kodulehel kuulutatud välja sellised tuntud nimed nagu toidupoekett Maksimarket, spordipoed Sportland ja Rademar, raamatupood Apollo, mänguasjade kauplus Juku, rahvusvaheline rõivamüügikett H&M, koduelektroonikat müüv Expert ning kosmeetikafirma Ideaalkosmeetika.

EKE grupi arendatav pool ei hõlma pargikeskusesse plaanitud jäähalli, veekeskust ja hotelli. Seda poolt arendab osaühing Fogoza, kes on aga varem korduvalt teatanud, et neil ei ole uudiseid.

Aderi sõnul ei välista EKE sisenemist ka pargikeskuse arendamise teise poolde. "Me pole jõudnud seda veel arutada," ütles ta, lisades samas, et see eeldaks aga suuremat panustamist ka Jõhvi valla poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles