Tuulikupargi ehitaja lubab luua 1500 töökohta

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarnaselt Eesti Energia Narva tuhaväljadele ehitatud tuulepargiga võtab ka Aidu park kasutusse ala, mis põlevkivitööstusega tihedalt seotud. Taastuvenergia sektoris loodavad töökohad peaksid aga tasakaalustama praegust põlevkivitööstuse mõõnaperioodi.
Sarnaselt Eesti Energia Narva tuhaväljadele ehitatud tuulepargiga võtab ka Aidu park kasutusse ala, mis põlevkivitööstusega tihedalt seotud. Taastuvenergia sektoris loodavad töökohad peaksid aga tasakaalustama praegust põlevkivitööstuse mõõnaperioodi. Foto: Matti Kämärä

Järgmisel aastal Aidus Baltikumi suurimat tuulikuparki ehitama hakkav OÜ Aidu Tuulepark lubab, et tuulikupargi ehitusega kaasneb 1500 uut töökohta, millest lõviosa tuleb Ida-Virumaale. 

Äripäeva korraldatud energia aastakonverentsil Virumaa suurettevõtete arutlusringis, kus räägiti energiapoliitika mõjust Virumaa tulevikule, ütles OÜ Aidu Tuulepark juhatuse liige Andres Sõnajalg, et Lüganuse valda Aidu karjäärialale rajatav tuuleelektrijaam ja sellega kaasnev tuulikute tööstus loob kokku 1500 uut töökohta.

Algab järgmisel aastal

Esimesed tuulikud hakkavad Aidu karjääri territooriumile kerkima järgmisel aastal, täisvõimsusel hakkab tuuleelektrijaam tööle aastal 2020. Park tuleb Baltikumi suurim ja ühtlasi on tegu uue tööstuse peamise referentspargiga.

"Juba uue tööstuse täielikul käivitumisel toodame me Eestis aastas 60 suurt, multimegavatist elektrituulikut. Nende tootmine, püstitamine ja muud tugitegevused eeldavad kõik uute töökohtade loomist," kinnitas Andres Sõnajalg. Tema sõnul on tuulikutööstuses vaja insenere, IT-spetsialiste, tootmistöölisi, logistikuid, tuuleparkide püstitajaid, operaatoreid ja hooldusmeeskondi ning nende keskmine palgatase on vägagi konkurentsivõimeline.

Konverentsil kinnitas Sõnajalg, et uuest tööstusest võidab eelkõige Ida-Virumaa. "Iga tuulik koosneb 10 000 üksikust komponendist ning kõigi osade tootmine, kokkupanemine ja püstitamine eeldab väga paljude inimeste tööd. Täismahus tööstuses on hõlmatud 1500 inimest. Nende uute töökohtade raskuskese saab olema Ida-Virumaal, sest siin on energiatootmise ajalugu, tööjõu valmisolek ning rajatav referentspark. See protsess juba käib ning järk-järgult toome tootmist üle Eestisse. Endistele Aidu karjääri aladele saavad esimesed tuulikud püsti 2016. aastal ning täieõiguslikud "made in Estonia" elektrituulikud valmivad arenduse viimases faasis," lubas ta.

Tasakaalustab põlevkivitööstust 

Sõnajala hinnangul aitab taastuvenergiatööstuse toomine Ida-Virumaale tasakaalustada praegust olukorda, kus piirkonna töökohad sõltuvad nafta hinnast maailmamajanduses, millega kaasnevad suured riskid, nagu näitavad ka novembris vähendatud kaevurite tööaeg ning see, et mitusada inimest on koondatud.

Sõnajalgadele kuuluv OÜ Aidu Tuulepark sai pargi ehitamiseks rohelise tule pärast seda, kui võideti Lüganuse valla korraldatud hoonestusõiguse võõrandamise konkurss.

Kokku püstitatakse 30 suurt, kolmemegavatist tuulikut. Eleoni tuulikute torni kõrgus on 135 meetrit ja rootori diameeter 120 meetrit.

Tuuleelektrijaama rajamine on jaotatud kolme etappi. Investeeringu suurus on kokku 165 miljonit eurot. Esimese etapi finantseerimisasutused on UniCredit Leasing ja Krediidipank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles