Victoria bastioni kasematid avatakse külalistele

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastajad läbisegi mannekeenidega. Need eksponaadid annavad aimu sellest, kes aastate kestel Victoria bastioni kasemattides elutsenud on. Näiteks 20. sajandil varjusid Narva elanikud seal pommirünnakute eest ning leidsid sealt varju ka siis, kui linn hävitatud oli.
Külastajad läbisegi mannekeenidega. Need eksponaadid annavad aimu sellest, kes aastate kestel Victoria bastioni kasemattides elutsenud on. Näiteks 20. sajandil varjusid Narva elanikud seal pommirünnakute eest ning leidsid sealt varju ka siis, kui linn hävitatud oli. Foto: Ilja Smirnov

Narva Victoria bastioni kasematid avatakse täna pärast mitu aastat kestnud keerulisi restaureerimis- ja ehitustöid lõpuks külastajatele.

Täna, laupäeva keskpäeval avatakse Narva Pimeaias Victoria ja Honori bastioni vahelisel kurtiinil pidulikult uus turismiobjekt − Victoria bastioni kasematid. Oodatud on kõik huvilised. Eile käisid bastionis tähtsad ametiisikud, teiste seas kaks Eesti ministrit ning külalised Ivangorodist ja Venemaalt Leningradi oblastist, kellega koostöös selle projekti elluviimine võimalikuks saigi.

Narva ja Ivangorod üheskoos

Projekti raames restaureeriti ja rekonstrueeriti Victoria bastioni kasematid ja välisseinad ning avati kasemattides külaliskeskus ja ekspositsioon. Vene poolel rekonstrueeriti Ivangorodi linnuse püssirohuladu ning avati ka seal turismikeskus ja ekspositsioon, samuti konserveeriti linnuse kõige vanema (1492. a) osa seinad.

Ivangorodi linnuse püssirohulaos avatakse tuleva aasta jaanuaris uus ekspositsioon "Hobusenaha linn".

Ka Narva Victoria bastionis ei ole veel kõik tööd lõppenud. Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti projektide teenistuse juhataja Anne Veevo rääkis, et formaalselt peaks projekt lõppema 2015. aasta 31. detsembril ning objekti ülevõtmine ehitajatelt algab alles järgmisel nädalal. Tavapärases režiimis alustavad Victoria bastioni kasematid tööd järgmise aasta jaanuaris.

"On veel mõningaid puudujääke," rääkis Veevo, et tööd käisid ka enne bastionide pidulikku avamist. "Veel on tarvis territoorium heakorrastada, kuid põhimõtteliselt on kõik tähtsamad tööd lõpetatud. Külaliskeskus on tööd alustamas, vajalikud seadmed on seal juba olemas, enne tuleb vaid kõik korda teha ja veidi hubasust luua," lisas ta.

Rekonstrueeriti ja restaureeriti

Vastates küsimusele, miks Victoria bastioni rekonstrueerimisprojekti ehitustööd pidevalt venisid, tuletas Anne Veevo meelde, et jutt on osaliselt restaureerimisest, mis nõuab mittestandardseid ja uudseid lahendusi ning sellest lähtuvalt ka kooskõlastusi. "Õnneks tõstsid meie ehitajad viimastel kuudel tempot, viimastel nädalatel aga töötasid ka puhkepäeviti, õhtuti ja vahel isegi öösiti."

Narva linna muinsuskaitse vaneminspektor Madis Tuuder ütles Victoria bastioni projektist rääkides, et tegemist oli osaliselt restaureerimise ja osaliselt rekonstrueerimisega. Nõnda restaureeriti kasematid ja osa välisseinu nendes kohtades, kus olid säilinud vana kivimüüri fragmendid, kuid kurtiin ja seda bastioniga ühendav flank rekonstrueeriti ajaloolist mahtu säilitades.

"See ei ole midagi uut. See tähendab, et uusi arhitektuurilisi lahendusi bastionis ei ole, kuid uudsed on kasemattide ja külaliskeskuse sissepääsud, sest me ei tea, millised sissepääsud seal varem olid," kinnitas Tuuder, et Victoria bastioni kompleks kujutab endast vana ja uue väga õnnestunud kooslust.

Projekti viisid Narvas ja Ivangorodis ühiselt ellu Narva linna arenduse ja ökonoomika amet ning Leningradi oblasti muuseumiagentuur. Victoria bastioni rekonstrueerimise ja turismiobjektiks muutmise projekti rahastati Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi (ENPI) Eesti, Läti ja Vene piiriülese koostöö programmist 2007-2013. Projekti eelarve on ligikaudu 6,9 miljonit eurot; programmi toetus moodustab sellest 6,2 miljonit eurot, 1,8 miljonit on Eesti Vabariigi panus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles