Tööstusalade edasiarendamiseks on oluline taristu ehitamise toetamine

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aquaphori veefiltrite tehas on üks Ida-Virumaa tööstusalade arendamise edulugudest. Narva logistika- ja äriparki peaks lähiajal lisanduma veel sadu töökohti.
Aquaphori veefiltrite tehas on üks Ida-Virumaa tööstusalade arendamise edulugudest. Narva logistika- ja äriparki peaks lähiajal lisanduma veel sadu töökohti. Foto: Ilja Smirnov

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal selgitas riigikogus Ida-Viru tööstusalade arendamise olulisust ja tulevikku. Kiirete arengute tagamiseks on oluline taristu väljaehitamine kõikidel tööstusaladel.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal põhjendas esmaspäeval riigikogu ees, miks on tööstusalade arendamisse panustamine oluline ja milliseid tulemusi on seal saavutatud.

Suur töö on tehtud 

Nii märkis minister, et tööstusalade arendamise sihtasutuse eestvedamisel on Ida-Virumaal loodud või loomisel rohkem kui 2500 töökohta. Seega kui algul oli eesmärk luua kümne aastaga maakonnas 4400 töökohta, siis suur osa tööst on juba tehtud. Arvude väljatoomisel ütles minister, et see rikub tuju ära neil kriitikutel, kes räägivad, et huvi tööstusalade vastu pole suur ja valmis ehitatud tööstusaladel ulub vaid tuul.

Reaalseid töökohti on praeguseks 265. Unustada ei saa seda, et ehkki arendamisega tegelev sihtasutus loodi juba 2010. aastal, saab sisulisest tööst rääkida vaid paar aastat ja seda varjutas veel 2014. aasta Ukraina kriis. Samuti seda, et tööstusalade arendamise idee oli laiendada siin tegutsevate ettevõtete spektrit ning kasvatada töökohtade arvu ja palgataset nii, et peatuks väljaränne Ida-Virumaalt.

Nüüd on rakendatud tööstusalade arendamine põlevkivitööstuse madalseisust tekkinud tööpuuduse vähendamise vankri ette. Ettevõtluskeskkonna loomine on aga pikk ja vaevaline protsess, koondamislainest tekkinud tööpuudusega on püütud ennast igati kohandada, kuid koheseid lahendusi pakkuda ei saa. Huvi tööstusalade arendamise vastu on aga olemas.

Taristu väljaehitamine oluline samm

"Tegelikult saame me rääkida praegu väljaspool Narvat paljuski kliendiportfellidest ehk ettevõtetest, kellega me läbirääkimisi peame. Osa ettevõtteid langeb sealt ära, osa tuleb juurde," ütles SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus juhatuse liige Teet Kuusmik, kelle sõnul on seetõttu ka võimatu täpselt välja tuua ettevõtted, töökohtade arvud ja kuupäevad, millal mingi töökoht luuakse.

Isegi sel juhul, kui ettevõtte äriplaan on heaks kiidetud ja lepingud sõlmitud, jääb võimalus, et etteantud tähtaja jooksul investeeringut ei tehta ja tehing saab tagurpidikäigu.

Küll on aga ettevõtete investeeringute siiatoomisel oluliseks, et asjad ei jääks taristuehituse taha toppama. Praeguseks on valmis ehitatud taristu Narvas ja Jõhvis, piirkonna konkurentsivõime tõstmise meetmest loodetakse saada tuge nii Kohtla-Järve, Kiviõli kui Narva teise etapi väljaehitamiseks. Alles siis saavad kokkulepped nende kolme ala kliendiportfellis olevate ettevõtetega konkreetseks.

"Loodan väga, et otsustajad arvestavad ka seda aspekti, kui palju investeering töökohti loob, ja me saame kõik need vajalikud 4,5 miljonit eurot, et hoogustada veel investeeringute tulemist Ida-Virumaale," ütles Kuusmik.

Iga meede aitab

Valitsus on vastu võtnud otsuse meetme loomiseks, millega hakatakse maksma töökoha loomise toetust. Aasta jooksul makstakse toetusena kinni pool uue töökoha brutopalgast.

Kuusmiku sõnul on iga meede abistav. Ehkki see ei ole toetus, millega minna Saksamaale suuremahulisi investeeringuid otsima, võib see kaalukeeleks saada neile ettevõtetele, kes kaaluvad tegevuse laiendamist ja mõtlevad, kas tuua see Ida-Virumaale või ei.

Positiivseid uudiseid ettevõtluse soodustamiseks Ida-Virumaal võib tulla veelgi, kuid kuna need meetmed pole veel kindlad, on nendest vara rääkida.

Ka töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk näeb arengutes positiivseid märke ning huvi ettevõtetel Ida-Viru ja siinse tööjõu vastu on. Nii korraldatakse 15. märtsil töömess, kuhu on ennast juba registreerinud 40 ettevõtet, kellel on tarvis täita üle 200 töökoha, teist sama palju on lisada töötukassal endal. Küll on suur osa registreerunud ettevõtetest väljastpoolt Ida-Virumaad, mis pigem soodustab kui takistab inimeste väljarännet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles