Narva metalliettevõte tähtsustab töötajate järelekasvu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Fortaco Estonia sai eile parima regionaalse praktikakoha auhinna, direktor Larissa Shabunova tutvustas sel puhul tehast majandus- ja taristuministrile Kristen Michalile ning teistele külalistele.
OÜ Fortaco Estonia sai eile parima regionaalse praktikakoha auhinna, direktor Larissa Shabunova tutvustas sel puhul tehast majandus- ja taristuministrile Kristen Michalile ning teistele külalistele. Foto: Matti Kämärä

OÜ Fortaco Estonia, kes on poolteise aastaga palganud ligi sada uut töötajat, võtab hea meelega praktikante ja pakub parematele püsivat tööd. Eile sai ettevõte majandusministrilt parima regionaalse praktikakoha auhinna.

Ajal, mil valitsusliikmetel on tulnud palju tegelda Ida-Virumaa tööhõiveprobleemidega, on Fortaco Estonia meeldiv erand, kes loob pidevalt uusi töökohti ja otsib laienemisvõimalusi, kiitis majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Optimistliku hoiakuga

"Fortaco on hästi optimistliku hoiakuga ettevõte. Peaminister Taavi Rõivas soovitas pärast ettevõtte juhtkonnaga kohtumist mul seda kindlasti külastada."

Eile oli Michalil Fortacos viibimiseks meeldiv põhjus − anda üle parima regionaalse praktikakoha auhind. "Kui inimesed suhtuvad lugupidamisega ja hästi oma töösse ning õpetavad seda edasi, väärib see tunnustust," pöördus minister Narva metalliettevõtte töötajate poole, kes juhendavad oma töö kõrvalt praktikante.

Mehaanikaosakonna juhataja Viktor Krell, kes on praegu noortele mentoriks, alustas 1985. aastal samas ettevõttes praktikandina. Tollal kandis see küll Baltijetsi nime.

"Pärast mitut praktikat ja Nõukogude armees teenimist tulin siia tööle. Näitasin end praktikal heast küljest ja jäin sellega kollektiivis meelde. Oma olemuselt on praktika jäänud läbi aja samaks. Püüame luua praktikandile maksimaalselt head tingimused ja teeme kõik selleks, et ta kohaneks meie nõudmistega. Esmajärjekorras tuleb muidugi selgitada ohutust."

Krell lisas, et juhendajaks määratakse mõni kogenud töötaja, kes oskab oma teadmisi edasi anda. "Inimene võib olla hea spetsialist, aga halb õpetaja.  Juhendajaks sobib inimene, kes oskab töö vastu huvi tekitada ja õpetada. See on suur koormus ja vastutus."

Krelli sõnul kulub umbes kuu, et aru saada, kas noorest saab sellel töökohal asja või mitte. "Viiest kaks osutuvad tavaliselt selliseks, kes tahavad õpitud ametis töötada ja edasi areneda. Vahel isegi üllatun, et on võimalik leida nii võimekaid noori, kes on tehases töötamisest huvitatud."

OÜ Fortaco Estonia direktor Larissa Shabunova ütles, et tootmismahu ja töötajate arvu kasv lähiaastail jätkub.

"Kavandame uue tehasehoone ehitust. Töötajate järelkasvule pühendumine on meile äärmiselt oluline. Kuna tööturul pole piisavalt sobivaid töötajaid, on üheks võimaluseks koostöö kutseõppeasutustega. Maksame praktika ajal keskmist töötasu ja parematele pakume tööd − see on noortele suur boonus. Mitte kõik praktikandid pole piisavalt distsiplineeritud, aga noorte suur pluss on see, et nad on valmis arenema ja arendavad ka ettevõtet."

Narva kutseõppekeskuse direktor Riina Veidenbaum tõdes, et koolil on praktika koostööpartnereid üle Eesti, aga Fortaco on etalon. Tema sõnul on ettevõttel väga läbimõeldud süsteem uute töötajate koolitamiseks ja olemasolevate täienduskoolituseks.

"Eelmisel õppeaastal viis Fortaco sisse süsteemi, et meie õpilased peavad praktikale saamiseks tegema proovitöö. Koolijuhina hindan seda väga kõrgelt, sest proovitööga saame tagasisidet õpetamise kvaliteedi kohta."

Veidenbaum kiitis ka Fortaco positiivset häälestust.

"Nad on alati valmis vastu võtma meie õppijate gruppe ja õpetajaid, kes soovivad stažeerida. Sest olgem ausad, kui kutseõpetaja ei ole pikka aega olnud ettevõttes, kaotab ta elava sideme töömaailmaga. Ja õppijad teavad, et tuleb olla praktikal väga tubli − ainult siis tehakse ettepanek tulla tööle."

Tasub pingutada

Konkursi "Parim praktikakoht" korraldas Eesti tööandjate keskliit esimest korda. Selle eesmärk oli tunnustada vastutustundlikke tööandjaid, kes panustavad märkimisväärselt aega, energiat ja ka raha tööjõu järelkasvu arendamisse.

Tööandjate keskliidu haridusnõunik Anneli Entson ütles, et konkursile esitati 92 avaldust.

"Fortaco puhul oli oluline regionaalne aspekt. Ettevõte teeb oma piirkonnas väga head koostööd kutseõppeasutustega. Neil on ka mõju hariduse korraldusele. Nii kutsekoolidele kui ülikoolidele antakse tagasisidet, et õppekavad vastaksid paremini tööturu vajadustele."

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar märkis, et igal aastal peavad kümned tuhanded kutse- ja üliõpilased hariduse omandamiseks läbima praktika mõnes ettevõttes.

"On nii õppijate kui ka nende tulevaste tööandjate huvides, et praktika oleks koht, kus noored saavad uusi oskusi ja kinnistavad õpitut, et olla pärast kooli lõpetamist valmis õpitud erialal tööle asuma."

Tema kinnitusel annab parimate praktikakohtade konkurss ettevõtjatele kindla signaali, et heade töötajate nimel tasub pingutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles