Eesti Energia võtab koondamistelt hoogu maha

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue õlitehase Enefit280 käivitamiseks on kulunud loodetust mitmeid aastaid rohkem. Kuid nüüd ollakse kavandatud töökindluse ja koormuse saavutamisele lähedal ning Eesti Energia loodab järgmisel aastal teha otsuse järgmise õlitehase püstitamiseks.
Uue õlitehase Enefit280 käivitamiseks on kulunud loodetust mitmeid aastaid rohkem. Kuid nüüd ollakse kavandatud töökindluse ja koormuse saavutamisele lähedal ning Eesti Energia loodab järgmisel aastal teha otsuse järgmise õlitehase püstitamiseks. Foto: Matti Kämärä

Eesti Energia, kus viimase nelja aasta jooksul on kadunud üle 1600 töökoha, kavatseb turgude madalseisule vaatamata edasistest suurematest koondamistest hoiduda. 

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter vastas eile uue strateegia tutvustamisel Põhjaranniku küsimusele, et aastaks 2020 peaks jääma Eesti Energias tööle 5500-5600 inimest. Tänavuse esimese kvartali majandusaruande andmetel oli ettevõttes 5873 töötajat.

Signaal ka ametiühingule

"Põhiline muutus oleneb ikkagi turgudest. Kui peaks juhtuma, et näiteks turg peaks hakkama kiiresti kasvama ja meil on võimalik müüa rohkem, kui oleme praegu suhteliselt konservatiivselt planeerinud, siis võib inimeste arv olla ka suurem. Kui konservatiivne prognoos jääb paika, siis umbes sellistel tasemetel, nagu me praegu oleme, toimetame ka edasi," kinnitas ta.

Sutter tõdes, et lähiaastatel muutub jätkuvalt töötajate profiil. "Üsna paljud lihtsamad tööd võtavad üle masinad. Samas tuleb juurde kõrgemalt tasustatud töökohti ja see on igati positiivne," ütles ta, lisades, et Eesti Energia on muutumas rauaettevõttest infotehnoloogiaettevõtteks.

Samas andis Sutter mõista, et töötajate arvu püsimisel on oma osa ka selles, kuidas lahenevad erimeelsused ametiühingutega seoses mitmesuguste kollektiivlepingutes tagatud sotsiaalhüvede kärpimisega.  "Kui me saame ametiühingutega hakkama ja suudame seda seljakotti, mis meil ajaloost kaasas on, korrigeerida, siis ma usun, et jätkame inimeste arvu poolest sama suure ettevõttena nagu praegu," ütles ta. "Meie konkurentidel sellist seljakotti pole."

Taastuvenergia osakaal kasvab

Uue strateegia tähelepanuväärsemaid muudatusi on vähendada põlevkivi kasutamist elektrienergia tootmisel. Kui praegu ulatub põlevkivi osakaal ligemale 90 protsendini, siis viie aasta pärast peaks see vähenema 60 protsendini ja ülejäänud osa Eesti Energia elektrist  peaks tulema taastuvatest allikatest: biomassist, tuulest ja ka päikesest.

Juba järgmisel aastal on Sutteri sõnul kavas teha investeerimisotsuseid uute tuuleparkide  rajamiseks ja turule tullakse ka päikesepaneelidel põhinevate lahendustega.

"Kui praegu toodame taastuvatest energiaallikatest, olmeprügist ja põlevkivigaasist kokku üle 700 gigavatt-tunni elektrit aastas, siis 2020. aastaks oleme eesmärgiks seadnud kasvatada seda üle kahe korra. See on ligi neljandik Eesti elektritarbimisest," sõnas Sutter.

Põlevkivienergeetikas on Eesti Energial väärtusi 1,4 miljardi väärtuses ja Hando Sutteri hinnangul on tähtis pikendada olemasolevate põlevkivi kasutavate tootmisvõimsuste elukaart.  "Meil oli näiteks võimalus tänavu talvekuudel, kui elektri tarbimise maht on suur, teha elektri tootmises viimase 25 aasta rekord.  Paindlike võimalustega suudame olla  konkurentsivõimelised. Meie plaan on hoida ka vanemad plokid töökorras vähemalt aastani 2023," sõnas ta.

Veel üks õlitehas päevakorral

Kuigi põlevkivi osakaal elektri tootmisel lähiaastatel väheneb, ei tohiks kaevandamismahud kukkuda, kuna õli tootmine kasvab. Hando Sutteri sõnul jätkatakse Enefit280 tehnoloogia arendamist. "Näeme, et see on põhiline viis, kuidas Eesti suudab ära kasutada oma põlevkivivarasid. Ta on üle kahe korra efektiivsem kui praegune põlevkivi põletamine ja oluliselt väiksemate keskkonnamõjudega," selgitas ta.

Eesti Energia juhi hinnangul on esimene Enefit280 õlitehas andnud väga väärtusliku kogemuse. "Kui turg annab vähegi selleks võimaluse, siis tahan juba järgmise aasta alguses olla valmis selleks, et  minna nõukogu ette uue investeerimisotsusega," ütles Sutter.

Teise  Enefit280 õlitehase rajamise kasuks otsustamisel on tema sõnul vajalik, et pikaajaline nafta hinna väljavaade oleks tasemel 60 dollarit barreli kohta.

Elektrijaamad ja õlitehas liidetakse

Konkurentsivõime kasvatamiseks  olukorras, kus nii õli kui elektri turuhinnad on viimase 12 aasta madalaimad, korraldab Eesti Energia ümber ka mitmeid oma ettevõtteid.

Muu hulgas liidetakse üheks ettevõtteks Enefit Energiatootmine senised Narva Elektrijaamad ja õlitehas. Eesti Energia Kaevanduste uueks ärinimeks saab Enefit Kaevandused.

Kontserni taastuvenergia kõik tootmisüksused koondatakse ettevõttesse Enefit Taastuvenergia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles