Omanikel tuleb pargikeskuse rajamisse raha juurde panna

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi kontserdimaja naabrusesse rajatava pargikeskuse ehitamise ettevalmistustöödega tehti algust mullu juunis, kuid siis Allan Männi vahistamise tõttu tööd seiskusid ja rohkem kui aasta jooksul pole ehitusplatsil enam midagi toimunud.
Jõhvi kontserdimaja naabrusesse rajatava pargikeskuse ehitamise ettevalmistustöödega tehti algust mullu juunis, kuid siis Allan Männi vahistamise tõttu tööd seiskusid ja rohkem kui aasta jooksul pole ehitusplatsil enam midagi toimunud. Foto: Matti Kämärä

Plaanitust juba rohkem kui aasta võrra edasi lükkunud Jõhvi pargikeskuse ehitamine saab alata siis, kui omanikud jõuavad kokkuleppele, kes kui palju sellesse ettevõtmisesse raha juurde paneb. 

Jõhvi Pargikeskuse Arenduse juhatuse liige Karl Ader ütles, et ehituse alustamiseks on olemas nii projekt, panga laenupakkumine kui ka ehitajapoolne hinnapakkumine. Ent kuna aasta jooksul on ehitus kallinenud ja laenutingimused muutunud arendaja seisukohast ebasoodsamaks, mis eeldab suuremat omaosalust, siis tuleb osanikel jõuda kokkuleppele, kes kui suuruses ulatuses ehituseks lisaraha annab.

Esimene etapp maksab ligemale 33 miljonit

Lisaks on praegu käsil ka kinnistute ja juriidiliste "kehade" jagamine keskuse kahe osa vahel. Esimene neist hõlmab kaubanduspindu, kino, söögikohti, treeningsaali ja laste mänguala, teine jäähalli, veekeskust, ujulat ja hotelli.

Karl Aderi sõnul läheb keskuse esimese etapi rajamine maksma vahemikus 32-33 miljonit eurot. "Põhimõtteliselt on kõik ehituse alustamiseks valmis, kuid omanikel tuleb jõuda selgusele, kes kui suures ulatuses lisaraha investeerib. Võimalik, et juurde tulevad ka uued investorid," sõnas Ader.

Ta ei söandanud pakkuda, millal kokkulepped võivad sündida ja ehitus algab. "Olen üsna kindel, et see keskus Jõhvi ehitatakse, aga ühtegi tähtaega ma praegu öelda ei saa. Me oleme neid niigi juba korduvalt pidanud nihutama. Tean vaid, et kui ehitusleping saab sõlmitud, siis kulub ehitamiseks ligemale poolteist aastat," sõnas Karl Ader, kelle hinnangul ei ole enam kuigi tõenäoline, et keskus võiks avada uksed järgmisel aastal. "Pigem toimub see ikka 2018. aasta varakevadel."

Jõhvi ei plaani raha juurde panna

Jõhvi Pargikeskuse Arenduses kuulub 55 protsenti EKE KV kaudu Eesti tuntud investeerimisfirmale EKE Invest, mille omanike ringis on Koit Uus, Endel Palla ja mitmed tuntud Eesti ettevõtjad.  40 protsenti kuulub osaühingule Fogoza, mis omakorda kuulub Dmitri Drajevile, ühele Ehituse ABC kaupluseketi ülesehitajale, kes 2007. aastal müüs selle Prantsuse kontsernile. Fogoza osanik oli ka Ida-Viru ettevõtja ja endine Jõhvi volikogu liige Allan Mänd, kes müüs kriminaaluurimise alla sattumise tõttu oma osaluse Drajevi firmale, et temaga seotu ei kahjustaks kogu ettevõtmise mainet laenuandjate silmis. Samas on Mänd olnud pargikeskuse rajamise põhiline algataja ja eestvedaja. Viieprotsendiline osalus kuulub ka Jõhvi vallale, kes sai osanikuks keskuse alla jäävale maale hoonestusõiguse andmise kaudu ega ole ilmutanud huvi ettevõtmisesse raha investeerida.

Jõhvi vallavanem Eduard East sõnas, et vald on endiselt huvitatud, et pargikeskus ehitatakse. Samas möönis ta, et teise etapi puhul, mis hõlmab jäähalli, ujulat, veekeskust ja hotelli, on veel lahtisi otsi palju, kuid vallavalitsus teeb kõik selleks, et maaüksuste jagamine keskuse osade vahel läheks kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles