Valitsus ehmatas Ida-Virut hiigelvallaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembris allkirjastasid ühinemislepingu Toila volikogu esimees Roland Peets, Kohtla-Nõmme volikogu esimees Tarmo Kütt ja Kohtla volikogu esimees Arno Rossman.
Detsembris allkirjastasid ühinemislepingu Toila volikogu esimees Roland Peets, Kohtla-Nõmme volikogu esimees Tarmo Kütt ja Kohtla volikogu esimees Arno Rossman. Foto: Peeter Lilleväli

Valitsus leppis eile ootamatult kokku, et liidab ühte kaheksa praegust Ida-Viru valda, mis moodustaks Peipsist Soome laheni ulatuva omavalitsuse.

Valitsus otsustas, et teeb ettepaneku ühendada omavahel Toila (Kohtla-Nõmme, Kohtla, Toila), Illuka ja Alutaguse (Mäetaguse, Iisaku, Tudulinna, Alajõe) vald, jättes Jõhvi haldusreformist puutumata. Valitsuse juures oleva haldusreformi komisjoni ettepanek oli liita Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme Jõhviga ning Illuka tulevase Alutaguse vallaga.

Tudulinna nimetab absurdiks

"See on absurd ja ma ei toeta seda," sõnas Mäetaguse volikogu esimees Veljo Kingsep, kes ei osanud veel eile öelda, mil moel sellele kavale reageeritakse. Ta aga ei välistanud ka valitsuse vastu kohtusse minekut.

Talle sekundeerisid ka Iisaku ja Tudulinna volikogu juhid.

"Sellist pauku poleks küll oodanud," ütles Iisaku volikogu esimees Priit Palmet, kui valitsuse otsusest kuulis. Palmet arvas, et ju vaatas valitsus kaardilt, et kus 5000 elanikku täis pole, seal tuleb mehaaniliselt kokku liita. "Või on see lihtsalt ajendatud poliitilisest tahtest tulevikus Jõhvi ja Kohtla-Järve kokku liita. Aga võtame siis Kohtla-Järve kah kampa − seal on ju 20 aastat "eesrindlikku" juhtimist olnud − ja teeme kogu valla samasuguseks "eesrindlikuks", nagu Kohtla-Järve täna on," ironiseeris Palmet. Tema sõnul on lugu seda enam mõistmatu, et tegelikult taotles Alutaguse vald suure territooriumi tõttu erisust, mille kriteeriumidele ta ka vastab.

Tudulinna volikogu esimees Andrus Valdre oli uudisest kuuldes sõnatu. "Huvitav, kes see ajugeenius on, kes selle peale tuli," arutles ta. Valdre sõnul pole Tudulinnal midagi ühist Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmmega. "Need on linnalised vallad, mis toimivad hoopis teisiti kui meie hõreda asustusega piirkond," sõnas ta.

Illuka volikogu esimees Paul Kesküla ütles, et nad ei kavatse alla anda oma soovis iseseisvalt edasi tegutseda. "Meie sõdime nagunii edasi, aga nüüd on lihtsalt lisandunud veel üks rahulolematu, sest ilmselt pole Alutaguse vald ka sellise lahendusega nõus." Kesküla sõnul taotlevad nad valitsuselt erandit ja kui seda ei tule, läheb vald riigi vastu kohtusse.

Toila volikogu esimees Roland Peets seevastu peab valitsuse otsust positiivseks. "Sellega tekib piisavalt suur vald, et sünniks sünergia," sõnas ta. Peetsi sõnul oleks loogiline, et uue, ligi 10 000 elanikuga valla keskus hakkab asuma Jõhvis. "Ma ei kujuta ette, et see võiks olla Tudulinnas või Toilas." Küsimusele, miks ta rahul on, kui tegelikult soovisid Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme ühineda Jõhviga, vastas Peets: "Loomulikult tahtsime, aga praegu peaks minu arvates Jõhvi ise rohkem mõtlema sellele, mis toimub."

Korb põhjendab

Riigihalduse minister Mihhail Korb põhjendas Põhjarannikule eile valitsuse otsust sellega, et tegu on valdadega, mis ei täida 5000 elaniku kriteeriumi, kuid valitsuse eesmärk on moodustada suur ja tugev vald, mis on suuteline lahendama Ida-Virumaale omaseid probleeme. "Jõhvi on oma olemuselt linnaline omavalitsus ning seetõttu otsustati teha ettepanek moodustada seda ümbritsev, suur maaomavalitsus. Valla keskuse peavad omavalitsused ise kokku leppima," ütles Korb.

Eelmisel sügisel lõpetas Jõhvi aasta kestnud ühinemisläbirääkimised Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmmega põhjendusel, et see pole Jõhvi huvides ning võib lõppeda Jõhvi liitmisega Kohtla-Järve linnaga. Kolm valda jätkasid kõnelusi Jõhvita, kuid neil jäi seadusega kehtestatud elanike arvust paarsada puudu. Vallad pöördusid regionaalhalduse ministri Mihhail Korbi poole sooviga, et nad sundliidetaks Jõhviga, kuna viimane on nende omavalitsuste jaoks loogiline keskus.

Mullu pärast valitsusevahetust ütles Mihhail Korb Põhjarannikule: "Jõhvil on lihtne: ta täidab kriteeriumi, ta ei peagi midagi tegema." Ent samas mainis ta, et loogiline oleks vaadata Jõhvi tulevikku ka Ahtme naabruse perspektiivist. "Jõhvi tutvustas täna oma arvamust, nad oleksid õnnelikud, kui Toila nendega ühineks. See on probleemide sõlm, mida tuleks harutada," sõnas Korb mullu novembris. Ta nentis, et Jõhvi on seetõttu erilises olukorras, et tegemist on regionaalkeskusega.

Valitsus otsustas eile teha ka ettepaneku vabatahtlikust liitumisest loobunud Lüganuse valla liitmiseks Kiviõli ja Sondaga ning Sillamäe liitmiseks ühisomavalitsuseks Narva-Jõesuu ja Vaivaraga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles