Narva kesklinna tahetakse ehitada Lidli kauplus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näeb praegu välja Narva kesklinnas Tallinna maantee alguses paiknev krunt, kuhu kavandatakse Saksa säästuketi Lidl kaubanduskeskuse ehitust.
Nii näeb praegu välja Narva kesklinnas Tallinna maantee alguses paiknev krunt, kuhu kavandatakse Saksa säästuketi Lidl kaubanduskeskuse ehitust. Foto: Ilja Smirnov

Saksa säästupoodide kett Lidl soetas Narva kesklinnas tühjalt seisva krundi, et sinna kaubanduskeskus ehitada. Linnavalitsus nõuab korralikku arhitektuurilahendust, mitte tüüphoonet.

Narvalased teavad Tallinna mnt 7 asuvat 7474 ruutmeetri suurust krunti endise piimatehase asukohana. Praegu on seal üsna tasane tühermaa, mida ümberkaudsete majade elanikud autode parkimiseks kasutavad.

Nimetatud krunt kuulus firmale Lidl Eesti OÜ juba aastatel 2004-2006, mil kogu maailmas populaarne Saksa kaubanduskett kavatses Eestis tegevust alustada. Ent toona ei saanud nende plaanidest asja ning krunt müüdi kontsernile Tallinna Kaubamaja, kuid ka nemad ei söandanud seal ehitust alustada.

Tänavu 21. veebruaril soetas selle maatüki 2016. aastal asutatud firma OÜ MMS Property Solutions, kes valmistab taas ette Lidli tulekut Eestisse.

Varjavad plaane 

Firmas OÜ MMS Property Solutions keelduti ehituse tähtaegadest ja muudest plaanidest rääkimast.

"Kahjuks meie ettevõte oma tegevuse kohta mingeid kommentaare ei anna," ütles ettevõtte kinnisvaraprojektide juht Vladlena Migovk.

Märtsis keeldus ettevõte analoogselt kommenteerimast oma soovi soetada Tartu linnale kuuluv saunahoone.

Euroopas tegutseb praegu 27 riigis ligikaudu 10 000 Lidli keti kauplust. Konkreetselt Balti riikides tegutseb ettevõte esialgu vaid Leedus, kus nad avasid oma kaupluse 2016. aastal.

Saksamaa odavmüügikaupluste kett Lidl asutati Saksamaal juba 1930. aastal. Vikipeedia andmetel on Lidli kauplused üldjuhul 700-1000 ruutmeetri suuruse pindala ja parklaga kaubahallid. Kaupluste kujundus on kõikjal standardne ja muutumatu − müügisaalide sinikollase värvilahenduse, külmutusseadmete, kassaaparaatide, poekärude, kaubariiulite ja põrandaplaatideni välja.

Narva tahab viisakat arhitektuuri

Narva linnavalitsus väljastas möödunud nädalal OÜ-le MMS Property Solutions vastusena nende järelepärimisele projekteerimistingimused. Aluseks võeti kehtiv, 16 aasta vanune detailplaneering, mis kirjeldab kogu Tallinna maantee ja Puškini tänava ristmikul paiknevat kvartalit. Nimetatud krundi planeeringus on juttu kahe- kuni neljakorruselisest kaubandushoonest.

Linnavalitsuse nõudmisel − see on fikseeritud ka projekteerimistingimustes − peab omanik korraldama konkursi. "Parima arhitektuurilahenduse leidmiseks tuleb Tallinna mnt 7 asuva krundi omanikul korraldada arhitektuurikonkurss. Konkursi protsessi peavad olema kaasatud Narva linnavalitsuse esindajad. Hoone arhitektuurne lahendus tuleb esitada vastavalt arhitektuurivõistluse võidutööle."

Selles ametlikus ettekirjutuses on ka öeldud, et tulevase hoone arhitektuurne kontseptsioon peab olema keskkonda rikastav, arhitektuurselt silmapaistev ja linnaehituslikult domineeriv: "Mitte kasutada tüüplahendust. Hoone lõuna- ja idafassaadid peavad olema linnale avatud ning jalakäijatele sõbralikud (näiteks atraktiivsed vitriinid, sissepääsud jms)."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles