Veel ühes Eesti Energia Ida-Viru suurettevõttes vahetub juht

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Aasa sõnul on kaheksa viimast aastat olnud temale väga huvitav, produktiivne ja muutusterohke aeg.
ILJA SMIRNOV
Tõnu Aasa sõnul on kaheksa viimast aastat olnud temale väga huvitav, produktiivne ja muutusterohke aeg. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Narva elektrijaamu ja õlitehaseid haldava Enefit Energiatootmise kauaaegne juht Tõnu Aas annab 1. aprillist ameti üle Mart Proosile, kes on viimased kümme aastat olnud metalliettevõtte Favor tegevjuht. 

Tõnu Aasa sõnul ei ole lahkumine kerge otsus, sest uusi väljakutseid on ettevõttes endiselt. "Kuid kaheksa aastat elektrijaamade ja viimasel aastal ka õlitootmise juhina on piisavalt pikk aeg, et lubada endale võimalust mujal ringi vaadata," teatas ta ettevõtte pressiteate vahendusel.

Tema ajal valmis uus elektrijaam

Tõnu Aasast sai Narva elektrijaamade tegevjuht 2010. aasta kevadel. Tema juhiks oleku ajal on Narva jaamade tootmisprotsess muutunud varasemast oluliselt paindlikumaks, mis on võimaldanud põlevkivienergeetikal olla avatud turul konkurentsivõimeline. Heitmete vähendamiseks on elektrijaamades paigaldatud väävli- ja lämmastikupüüdurid. Aasa ajastu silmapaistvamaid märke on uue Auvere elektrijaama valmimine.

2016. aasta lõpus Põhjarannikule antud intervjuus kirjeldas Aas ilmekalt Narva jaamades toimuvaid muutusi: "Öeldakse, et vanale koerale on uusi trikke raske õpetada. Aga kui võtame meie vanad jaamad ja plokid, mis ehitati omal ajal stabiilseks baastootmiseks, siis oleme ikkagi suutnud oma väga nupuka personaliga õpetada nad ka uut moodi tantsima."

Eesti Energias 2016. aastal toimunud struktuurimuudatuste käigus liideti elektrijaamad ja õlitehased üheks ettevõtteks Enefit Energiatootmine, mille juhatuse esimeheks sai Tõnu Aas.

2017. aastal pälvis ta energeetika arendamise eest presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Uued muutused tulemas

Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo, kelle vastutusalas on alates eelmise aasta detsembrist nii elektrijaamad, õlitehased kui ka kaevandused, märkis, et energiatootmist ootavad ees mitmed põnevad väljakutsed ning Mart Proos on igati sobilik inimene nende muutustega hakkamasaamisel. "Arvestades Mardi mitmekülgset juhtimiskogemust ja tema ehitusinseneri tausta, olen veendunud, et tegemist on kogenud juhi, tasakaaluka inimese ning hea meeskonnamängijaga, kes sobib hästi energiatootmise meeskonda," sõnas ta, tänades samas Tõnu Aasa suure panuse eest.

Mart Proos on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli tööstuse ja tsiviilehituse erialal. Aastatel 1992-2008 töötas ta eri ametikohtadel Rautaruukki kontsernis. Alates 2008. aastast on ta juhtinud metallitööstusettevõtet Favor.

Enefit Energiatootmise juhatuses jätkavad juhatuse liikmetena elektritootmise eest vastutav Artjom Molodtsov, õlitootmise eest vastutav Dmitri Lipatov, tehnoloogia ja investeeringute eest vastutav Aleksandr Kaidalov ning varahalduse eest vastutav Jaanus Rattur.

1. märtsist vahetus tegevjuht ka ASis Enefit Kaevandused, kus Ahti Puuri vahetas välja Valeri Abramov. Eelmise aasta 30. novembrist lahkus Eesti Energia juhatusest kaevanduste ja Jõhvis asuva tehnoloogiaettevõtte eest vastutanud Andres Vainola.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles