Tasuta bussisõit eeldab kaarti ja nullpiletit

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta bussisõit edaspidi pileti ostmisest ei päästa − olgugi nullpilet, tuleb see bussijuhilt saada ja sõidu lõpuni alles hoida.  

PEETER LILLEVÄLI
Tasuta bussisõit edaspidi pileti ostmisest ei päästa − olgugi nullpilet, tuleb see bussijuhilt saada ja sõidu lõpuni alles hoida. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kuigi tasuta ühistransport käivitub maakonnaliinidel juba kahe nädala pärast, pole ikka veel päris täpselt teada, kuidas kõik toimuma hakkab. 

Ida-Viru ühistranspordikeskuse  juhataja Monika Helmerand ütles eile, et kõikidele küsimustele pole neil ikka veel vastuseid.

Teada on tema sõnul see, et lihtsalt niisama bussi astuda ja seal maha istuda ei saa. Kõigepealt tuleb tasuta bussiga sõitmiseks soetada asjakohane kaart (kui palju see maksab ja kust seda osta saab, selgub loodetavasti hiljemalt nädala pärast). Nii palju on ka selge, et kaart ei ole konkreetse inimesega seotud ja bussijuhilt seda osta ei saa.

Bussi sisenedes tuleb kaart kindlasti valideerida ning seejärel bussijuhile öelda, kuhu on plaanis sõita. Bussijuht väljastab sõitjale nullpileti, kus on kirjas sõidu algus- ja lõpp-punkt. Seda infot on maanteeametile vaja statistika jaoks.

Tasuta saadud pilet tuleb kogu sõidu vältel alles hoida.

"Piletite kontrolli bussides tihendatakse ning sõitja, kel piletit pole ette näidata, peab trahvi maksma," ütles Helmerand.

Lüganuse vald võtab seisukoha 

Varem valdavalt tasuta ühistranspordi vastu olnud Ida-Virumaa omavalitsusjuhtide üllatav otsus seda siiski toetada tekitas mõneski vallas küsimusi. Kõige rohkem Lüganusel, mille vallavanem otsuse tegemises osaledes erapooletuks jäi.

"See, et vallavanem otsuse tegemisel ei hääletanud, oli volikogus jutuks," ütles Lüganuse vallavolikogu liige Andrea Eiche. "Otsustati anda see teema majanduskomisjonile arutada ja seejärel ilmselt võtab vallavolikogu seisukoha."

Vallavolikogu majandus- ja turvalisuse komisjoni esimees Jevgeni Korniltsev kinnitas eile, et täna toimuval ühisistungil koos rahandus- ja arengukomisjoniga on see teema päevakorras.

"Tahame seal vallavanemalt kuulda põhjendust, miks ta erapooletuks jäi, ja arutada, milline peaks olema valla seisukoht. Valla lõplik otsus on küll võib-olla formaalsus − maakonnas on ju otsus juba tehtud ja meie seisukoht seda ilmselt ei muuda −, aga me ei taha, et jääks mulje, nagu Lüganuse vallal ei olegi oma seisukohta selles asjas," rääkis Korniltsev.

Monika Helmerand ei osanud Lüganuse vallavõimu plaani kohta midagi kosta.

"Pole ju teada, milline see otsus tuleb − ja kuhu nad selle esitavad. Kui meie keskusele, siis võtame selle teadmiseks, aga see ei muuda midagi. Kui maakonna omavalitsusliidule, siis on nende otsustada, mida edasi teha."

Alutaguse ja Jõhvi on rahul

Alutaguse ja Jõhvi vallas, mille juhtide tasuta transporti toetav seisukoht mõneti ootamatult avaldus, selles probleemi siiski ei nähta.

"Ei ole kuulnud, et sellest hiljem üldse räägitud oleks," ütles Alutaguse vallavolikogu eelarve- ja majanduskomisjoni liige Priit Palmet.

Jõhvi vallavolikogu majandus- ja eelarvekomisjoni esimees Meelis Tint ütles, et temale tekitas vallavanema otsus küll küsimusi − komisjonis polnud seda teemat üldse arutatud, vallavalitsus tegeles selle teemaga täiesti sõltumatult −, aga vallavanem põhjendas selle piisavalt ära.

"Ta ütles, et inimestele, kes valla äärealadelt keskusesse sõidavad, on tasuta bussisõit oluline. Ja tegelikult polnud tasuta bussisõidule ju ka mingit alternatiivi − keegi ei pakkunud, et kui sellest loobume, saame näiteks liinikilomeetreid juurde," rääkis Tint. "Riik ei andnud omavalitsustele ka valida, kas tasuta ühistransport või näiteks tasuta toit lasteaedades. Nii et tegelikult ei antudki vallajuhtidele valikut. Ja tegelikult pole omavalitsuste seisukoht ka määrav − enne haldusreformi ju küsiti ka omavalitsustelt, kellega nad liituda soovivad, aga ega seda pärast arvestatud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles