Ministeerium avalikustas Ida-Viru programmi käivitamise kuupäeva

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi äripark on üks võimalikest kohtadest, kuhu riigi toel võidakse tööstusinvesteeringuid tegema hakata.  PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi äripark on üks võimalikest kohtadest, kuhu riigi toel võidakse tööstusinvesteeringuid tegema hakata. PEETER LILLEVÄLI Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ida-Viru programmi tööstusinvesteeringute taotlusvoor  avatakse 12. novembril, teatas teisipäeva hommikul rahandusministeerium.

Tööstusinvesteeringute toetus on esimene meede Ida-Viru programmist, mida praegune valitsus soovis käivitada juba 2017. aastal, ent millega alustamine on poliitiliste erimeelsuste ja bürokraatlike küsimuste lahendamise tõttu edasi lükkunud.

Tööstusinvesteeringute esimeseks taotlusvooruks on riik kavandanud 3,54 miljonit eurot.  Toetust antakse vahemikus 150 000 eurot kuni 990 000 eurot ühe projekti kohta. Toetuse määr on kuni 25 protsenti abikõlblikest kuludest. Toetust antakse investeeringutele arvestusega kuni 30 000 eurot ühe loodava töökoha kohta, mis peab ületama töötleva tööstuse keskmist palgataset. Iga toetatav projekt peab looma piirkonda vähemalt viis uut töökohta. Taotlusi saavad esitada Eestis registreeritud äriühingud, kelle projekt kuulub töötleva tööstuse valdkonda.

Toetuse andmise tingimusi sätestava riigihalduse ministri määrusega saab tutvuda siin.

Riigihalduse minister Janek Mäggi ütles, et toetuse eesmärk on innustada ettevõtjaid tegema Ida-Virumaale uusi tööstusinvesteeringuid. "Selle tulemusel tekib piirkonda juurde keskmisest kõrgema palgaga töötleva tööstuse sektori töökohti. Samuti aitavad tööstusinvesteeringud kasvatada valdkonna toodete lisandväärtust," märkis ta.

Ida-Virumaa ettevõtluskeskuse konsultant Lauri Jalonen sõnas septembri lõpus Põhjarannikule, et tööstusinvesteeringute toetamise meetme avamist  ootab  üle kümne ettevõtte juba aasta algusest, mil valitsus need toetused esimest korda kokku leppis. Nende seas on nii tegutsevaid ettevõtteid, kes tahavad Ida-Viru programmi ettevõtlustoetuste abil oma tegevust laiendada, kui ka uusi ettevõtteid, kes plaanivad siin maakonnas tegevust alustada, täpsustas ta.

Taotlusi hakkab vastu võtma ja toetusi andma Riigi Tugiteenuste Keskus. Enne taotluse esitamist tuleb läbida eelnõustamine Riigi Tugiteenuste Keskuse spetsialisti juures. Eelnõustamine ja taotluste vastuvõtt avatakse 12. novembril. Taotluse menetlemise tähtaeg on kuni 30 tööpäeva taotluse esitamisest arvates. Taotlusvoor suletakse siis, kui riigi poolt kavandatud 3,5 miljoit eurot otsa saavad.  Valitsus on kokku leppinud jätkata sellega meetmega ka järgmisel aastal, mis tähendab uue vooru avamist.

Eestikeelne infopäev meetme tingimuste tutvustamiseks toimub 5. novembril Jõhvis ja venekeelne infopäev 6. novembril Narvas.

Peale tööstusinvesteeringute toetuse on Ida-Viru programmis kavandatud veel seitse meedet. Janek Mäggi sõnul on sõlmimisel lepingud ka ettevõtjate arengu-, ekspordi- ja tehnoloogiaalase nõustamise, Viru Filmifondi kaasrahastamise, ettevõtjate eesti ja inglise keele õppe korraldamise ning spordi- ja kultuuriürituste toetamise käivitamiseks. Mäggi hinnangul on programmi ettevalmistamine juba enne tegevuste käivitumist aidanud kaasa sellele, et Ida-Virumaast räägitakse ning maakonna murekohti teatakse üha rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles