Ida-Virumaale kavandatakse uusi hotelle

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Vaba Lava teatrikeskus võib endale tulevikus naabriks saada 125 toaga hotelli. Paremal asuv torn sobib selleks omaniku sõnul nagu valatult. ILJA SMIRNOV
Narva Vaba Lava teatrikeskus võib endale tulevikus naabriks saada 125 toaga hotelli. Paremal asuv torn sobib selleks omaniku sõnul nagu valatult. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Turistide arv kasvab Ida-Virumaal suurte hüpetega. Turismiedendajad loodavad, et voodikohtade arv jõuab sellele järele. 

Selle aasta kaheksa kuu majutusstatistika näitab, et Eesti suurim turistide arvu kasv on olnud Ida-Virumaal. Majutatuid oli ligi 30 000 inimese võrra rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil, mis teeb kasvuks 21 protsenti.

Number kaheks Eestis 

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen ütles, et maakonna turismistrateegia peaeesmärk on jõuda Eestis turismisihtkohaks number kaks ja selleks tuleb minna mööda Pärnu piirkonnast.

"Ida-Virumaal on selle eesmärgi saavutamiseks tarvis teha peaaegu kahekordne hüpe turistide arvus ning ööbimistes. See omakorda on võimalik vaid juhul, kui Ida-Virumaale tekib juurde voodikohti. Praegu on meil ligi 4000 ning Pärnumaal 8000 voodikohta," rääkis Jalonen.

Viimase kümne aastaga on uusi voodikohti lisandunud vähe.

"Pärnuga võrreldes kuus korda vähem. Sel aastal on juba näha liikumist. Oodata on vähemalt 158 reaalset uut voodikohta järgmisel aastal ja teada on vähemalt kaks lähituleviku projekti, mis lisavad 2020. aasta lõpuks veel 350 voodikohta," märkis Jalonen.

KAJA KREISMAN: Talvehooaja nädalavahetused on juba täis broneeritud. 

Tema sõnul on Narvas toimunud uued suured üritused suurendanud nõudlust majutuse järele, mistõttu on teretulnud Narva hotelli laienemine, mille käigus lisandub sajale voodikohale teist sama palju. Peale selle täieneb hotell spaakompleksiga, mille  projekteerimisega on algust tehtud.

Suured plaanid on ka Narva Vaba Lava teatrikeskuse arendajal Allan Kaldojal. Osaühing Linda 2, kellele kuulub kesklinnas endise sõjatehase kinnistu, kavandab teatrimaja kõrvale torni hotelli.

"Torn sobib hotelliks kui valatult − ilmselt on see Narva parima hotellipotentsiaaliga objekt. Sinna mahub kenasti 125 tuba koos kõige juurdekuuluvaga," ütles Kaldoja.

Ta lisas, et läbirääkimised hotelli rajamise üle on praegu pooleli.

"Edasilükkavateks asjaoludeks on peamiselt ehitushindade kiire kasv ja Narva vähene tuntus ning sellega seotud äriplaanide vähene veenvus pankade ja fondide silmis. Samas me ei eeldanudki, et see tee saab olema kiire ja lihtne. Kasvav kultuuriürituste arv, tõusev turismivoog ja meie järjepidev töö ei jää lõpuks kindlasti tulemuseta. Oleme hotelliäri puhul avatud arutelule ka potentsiaalsete investorite-operaatoritega."

Hotelli avamisajaks ei julge Kaldoja pakkuda varasemat tärminit kui 2020. aasta lõpp.

Perekorterid ja puhkemajad

Narva-Jõesuus lisandub 90 uut voodikohta juba tuleval aastal, kui uksed avab Nooruse spaa vastu kerkinud apartementhotell, mille arendaja on OÜ Pargi Keskus Holding.

Projektijuht Pavel Ivanov märkis, et puhkekorterid tulevad eri suuruses, aga on hotellitubadest ruumikamad, pakkudes samaväärseid mugavusi. "Eriti hästi sobivad need pikema perepuhkuse veetmiseks, kuna seal on võimalus soovi korral ka ise süüa valmistada."

Praegu on käsil siseviimistluse ja välisfassaadi tööd. "Järgmisena on vaja hoone sisustada, rajada parkla ja haljastus. Hotell saab valmis järgmisel kevadel," lubas Ivanov.

Järgmisel aastal valmib Liimala rannakülas Tulivee turismikeskus, mille üks osa on hotell. OÜ Trogar juhatuse liige Hannes Prits ütles, et ööbimiskohti tuleb kuni 40. "Kuni 40 sellepärast, et osaliselt on toad loft'i tüüpi ehk üks tuba on kahel korrusel. Suuremate ürituste puhul on sinna võimalik rohkem inimesi majutada."

Hotell täiendab olemasolevat Purtse väikesadamat ja Tulivee restorani ning rajatavat välilava ja muuseumi, mis hakkab tutvustama salapiirituse vedu. Lisaks hotellile ehitatakse kaks kämpingut.

"Perspektiivis tahame jõuda 80-100 voodikohani. Vajadus on olemas, sest meie äriplaan näeb ette ka seminare ja pulmi," märkis Prits.

Hotellide kõrval valmib lähiajal riburada puhkemaju. Aasta lõpus täieneb Kauksi puhkemaja kahe uue puhkemaja võrra, kokku lisandub 8 kohta.

"Teeme seda tulenevalt nõudlusest. Siiani tuli ära öelda, kui suvepäevi soovis pidama tulla 40-50 inimest − keegi ei taha enam telgis magada. Nüüd saame senisest suuremaid gruppe vastu võtta," rääkis Kauksi puhkemaja perenaine Piret Talistu.

Jaanuarist lisandub 6-10 voodikohta Kiviõlis, kui Tuhamäe hosteli juurde kerkib puhkemaja.

"Loodame ära majandada enam-vähem sama töötajaskonnaga, nii et kulud ei suureneks, aga tulud kasvaksid. Turistide arvelt saame ainult kasvatada nädalavahetuse müüki. Talvehooaja nädalavahetused on juba täis broneeritud," rääkis üks Tuhamäe hosteli omanikest Kaja Kreisman.

Soovitakse privaatsust 

Puhkemaja eelistatakse välja anda korraga ühele seltskonnale või perekonnale, kuigi vajaduse korral on võimalik müüa ka iga tuba eraldi. "Palju on olnud ka olukordi, kus firma võtab kogu hostelimaja ja kohti jääb puudu − nüüd saame kokku majutada kuni 52 inimest," rääkis Kreisman.

Põhimõtet "üks seltskond korraga" plaanib järgida ka Terje Rattur, kes avab jaanipäeva paiku oma puhkemaja Lüganuse vallas Purtse jõe ääres.

"Puhkemajja tuleb viis tuba ja kümme kohta. Igasse tuppa on võimalik panna ka lisavoodi. Madalhooajal on valmisolek müüa ka tube eraldi, aga muidu ikka maja kaupa."

Veendumus, et seltskonnad soovivad privaatsust, tuli Ratturil Kiviõli seikluskeskust juhtides. "Osa inimesi ütles: "Tore, et on hostel, aga soovime olla oma seltskonnaga." Küsiti, miks meil ei ole nagu Otepääl, kus on palju puhkemaju."

Talvel näeb Rattur põhiliste ööbijatena Kiviõli seikluskeskuse, aga ka kaevandusmuuseumi ja Aidu külastajaid.

"Suvel näen klientidena kogu Ida-Virumaa külastajaid, sest siis majutuskohti napib. Kogen seda Mäetagusel [Rattur juhib praegu Mäetaguse mõisahotelli − toim.], kuidas klientidele peab suvel kogu aeg ära ütlema," rääkis ta.

Kadri Jalonen pidas positiivseks, et maakonda on lisandumas eri tüüpi majutust. "Näiteks on tekkinud ja tuleb juurde suuri pereatraktsioone, aga peredele kohast ja ehk mitte nii peent majutust on praegu vähevõitu. Kodumajutuse pakkumisi võiks kindlasti ka juurde tulla."

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles