Kohtla-Järve linn peab Solovjovile maksma 3000 eurot

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve praegune linnapea Ljudmila Jantšenko ja endine linnapea Jevgeni Solovjov on töötasid palju aastaid õlg õla kõrval. Jantšenko pikalt venitatud katse saada Solovjovilt tagasi tema poolt linnale tekitatud 210 000 euro suurune kahju, lõppes fiaskoga. PEETER LILLEVÄLI
Kohtla-Järve praegune linnapea Ljudmila Jantšenko ja endine linnapea Jevgeni Solovjov on töötasid palju aastaid õlg õla kõrval. Jantšenko pikalt venitatud katse saada Solovjovilt tagasi tema poolt linnale tekitatud 210 000 euro suurune kahju, lõppes fiaskoga. PEETER LILLEVÄLI Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linn ei saa korruptsiooni kuritegudes süüdimõistetud ja linnale mitmesaja tuhande euro suuruse kahju tekitanud endiselt  linnapealt  Jevgeni Solovjovilt tagasi ühtegi senti, vaid peab hoopis ise talle 3000 eurot maksma. Lisaks jääb linna kanda ka ligikaudu 20 000 eurot, mis tuleb maksta hagi koostanud advokaadile.

Tartu halduskohus tagastas Kohtla-Järve linna kaebuse korruptsioonis lõplikult süüdi jäänud Kohtla-Järve ekslinnapea Jevgeni Solovjovi avalik-õiguslikus suhtes tekitatud kahju hüvitamiseks ja mõistis linnalt tema kasuks välja üle 3000 euro menetluskulusid.

Kohus leidis, et Kohtla-Järve linn ei ole lähtunud seadusest tulenevast kohustuslikust kohtueelse menetluse korrast, ütles kohtu pressiesindaja Krista Tamm ERR-ile.

Kohus märkis, et seadusest tulenevalt on ainupädevus kahju hüvitamise ettepaneku esitamiseks Solovjovile Kohtla-Järve linnavolikogul, kuna nende ainupädevuses on linnapea valimine.

"Seega tegi Solovjovile kohtueelses menetluses ettepaneku kahju hüvitamiseks selleks pädevust mitteomav Kohtla-Järve linnavalitsus, keda esindas linnapea Ljudmilla Jantšenko. Samamoodi on kaebuse kohtule esitanud selleks pädevust mitteomav isik," tõdes kohus.

Samuti ületas Kohtla-Järve ettepaneku tegemisel seaduses sätestatud tähtaegu.

Halduskohus jättis juba 3. oktoobri määrusega linna kaebuse Solovjovi avalikõiguslikus suhtes tekitatud kahju hüvitamiseks käiguta, kuid andis kaebuses olevate puuduste kõrvaldamiseks aega 15 päeva määruse kättesaamisest.

Kohtla-Järve linn tegi mullu kevadel õigusliku analüüsi ja otsustas esitada Solovjovile 210 000 euro suuruse kahjunõude, kuna kohtus leidis tõendamist tema süüline kahju tekitamine linnale.

Kohtla-Järve linnavalitsuse õigusnõunik Vadim Vilde ütles Põhjarannikule, et nende seisukohast ei ole kaebetähtaega ületatud, sest linn esitab kaebuse Jevgeni Solovjovi kui eraisiku, mitte kui haldusorgani esindaja suhtes ning sellisel juhul võib haldusmenetluse seadustiku järgi hüvitamiskaebust esitada kolme aasta jooksul.

"Eks me kõrvaldame puudused, anname kohtule oma selgitused ja saadame kaebuse kohtusse tagasi," lausus ta oktoobris.

Kohtuotsus jõustus kaks aastat tagasi

Viru maakohus tunnistas 2015. aastal Jevgeni Solovjovi süüdi omastamises, konkurentsialastele süütegudele kihutamises ja aususe kohustuse rikkumisega seonduvates kuritegudes, võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning usalduse kuritarvitamises ja karistas teda viieaastase tingimisi vangistusega.

Tema süüdimõistmine jõustus 2016. aasta 29. augustil.

Süüdistuse järgi korraldas Kohtla-Järve linnavalitsus 2009. aastal eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus kuritarvitas Solovjov oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele.

Endise aselinnapea Jüri Kollo suhtes, kes samuti korruptsioonis ja linnale kahju tekitamises süüdi mõisteti, linn aga nõuet ei esitanud, väites, et tema puhul on nõude esitamise tähtaeg aegunud.

Kollo puhul tuvastas kohus kriminaalmenetluses, et tema on linnale 840 000 eurot kahju tekitanud. Kohtuotsuse kohaselt teenis Solovjovi ja Kollo kuritegude tulemusel enam kui miljon eurot kriminaalset tulu Nikolai Ossipenko firma N&V.

Vadim Vilde ütles tänavu kevadel Põhjarannikule, et nüüdseks on nad veendunud, et Solovjov on linnale kahju tekitanud. "Selles, et nõue kohtusse jõuab, ei maksa kahelda, see on kindel," sõnas Vilde siis, lisades, et kohtusse pöördumine ongi veninud eelkõige selle tõttu, et linn tahab nõuet väga põhjalikult ette valmistada. Nüüd selgus,  et "põhjalikult ette valmistatud" nõue osutus juriidiliselt nõrgaks.

Jevgeni Solovjov ise on siiani öelnud, et tema ei kavatse midagi linnale maksma hakata, kuna on kindel, et pole kahju tekitanud. Mullu detsembris teatas ta ametlikus vastuses linnavalitsusele, et pole nõus vabatahtlikult linnale kahju hüvitama.

Linn palkas ennast esindama  vandeadvokaat Margo Normanni advokaadibüroost Normann ja Partnerid. Küsimusele, kui palju võiks kohtuskäimine Kohtla-Järve ekslinnapeaga linnale maksma minna, vastas Vadim Vilde, et arvestuslikult umbes 20 000 eurot. Tavaliselt mõistetakse võitja poole kohtukulud aga kaotajalt välja.
LOE KA: "Näitemäng, kuidas Kohtla-Järve Solovjovilt raha tagasi küsib"

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles