Juunis Isamaaga ühinenud Veiser ja Strauch pääsesid valimisnimekirja

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marja-Liisa Veiser.
PEETER LILLEVÄLI
Marja-Liisa Veiser. PEETER LILLEVÄLI Foto: Peeter Lilleväli

Alles tänavu juunis Lüganuse vallas toimunud võimuvõitluse ajal Isamaaga ühinenud Marja-Liisa Veiser ja Arno Strauch said  kohad erakonna riigikogu valimiste kandidaatide nimekirjas.

Isamaa avalikustas laupäeval toimunud volikogul oma valimisnimekirjad. Ida-Viru ringkonnas on esinumber keskkonnaminister Siim Kiisler, kes kandideerib siin ringkonnas esimest korda. Talle järgneb Isamaa Ida-Viru piirkonna esimees Tiit Salvan, kes on ametis rahandusministeeriumi Ida-Viru talituse juhina.

Kolmas ongi nimekirjas Lüganuse vallavolikogu endine esimees Marja-Liisa Veiser, kes töötab Kohtla-Järve linnavalitsuse peajuristina. Viimastel kohalikel valimistel sai ta Lüganuse vallas valimisliidu "Oma valla eest" parimana 111 häält.

Esikolmikule järgnevad endine Ida-Viru maavanem Andres Noormägi, vaimulik Artur Põld, Narva arst Valentina Gurova, Jõhvi vallavalitsuse majandusspetsialist ja endine vallavalitsuse liige Aivo Tamm, Lüganuse volikogu liige ettevõtja Arno Strauch ja Isamaa Ida-Viiru piirkonna arendusjuht Janek Raik.

Strauch ja Veiser olid suvel nende seas, kes püüdsid koos Keskerakonna saadikutega korraldada võimupööret Lüganuse vallas, kus on võimul Reformierakond ja kaks valimisliitu, kuhu kuulub nii reformierakondlasi kui Isamaa liikemeid. 12. juunil astusid Veiser ja Strauch Kohtla-Järve osakonna kaudu Isamaasse. Strauch astus enne seda välja Reformierakonnast, kuhu ta oli kuulunud seitse aastat.

Võimupööre ei õnnestunud , kuid nad saavutasid hiljuti Lüganuse volikogu liikme Risto Lindebergii väljaheitmise Isamaast, kuna ta ei nõustunud ühinema nende poolt moodustatud Isamaa fraktsiooniga Lüganuse volikogus.  Solidaarsusest Lindebergiga astus Isamaast välja ka Kiviõli ja Lüganuse piirkonna üks populaarsemaid poliitikuid Kaja Kreisman. Lindeberg nimetas Veiserit ja Strauchi inimesteks, kes olid äsja erakonda astunud ja “tahtnud võimu üle võtta”.

Isamaa üleriigilises nimekirjas on Kiisler 9., Salvan 35. ja Veiser 40. kohal. See tähendab, et kui Isamaa suudab ületada ületada 5protsendiline valimiskünnis, mida viimased küsitlused lubavad, siis peaks Kiiisler suure tõenäosuse pälvima koha riigikogus sõltumata sellest, kas Isamaal õnnestub Ida-Virumaal teenida vähemalt ühe mandaadi jagu hääli või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles