Sadam tahab Sõtke tänava ümber kujundada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadama arvates ei ole Sõtke tänava vanadel objektidel mingit ajaloolist väärtust ja need tuleb likvideerida.
Sadama arvates ei ole Sõtke tänava vanadel objektidel mingit ajaloolist väärtust ja need tuleb likvideerida. Foto: Peeter Lilleväli

Tähelepanu keskmesse sattunud Sõtke tänavat näeb Sillamäe sadam tulevikus osana merekeskusest, kus võiksid olla roheline puhkeala ja väikelaevade kaid.

Poollagunenud ja enamjaolt elamiskõlbmatute majadega Sõtke elamurajooni tulevik on muutunud viimase aja üheks peamiseks arutlusteemaks Sillamäel. Põhjuse selleks andis Sillamäe sadama algatusel linnavalitsuse esitatud ettepanek jätta Sõtke tänava kvartal miljööväärtuslikust alast välja.

Sillamäe elanike initsiatiivgrupp ei ole sellega nõus. Teadmata sadama kavatsusi selle territooriumi kasutamisel, kardavad linnaelanikud, et alale rajatakse tööstusobjektid. Praegu ootavad nad vastuseid küsimustele, miks tegi sadam niisuguse ettepaneku ja millised on sadama kavatsused Sõtke tänava piirkonnas.

Plaanis on kaunis maa-ala

Järgmine kohtumine, arutamaks Sõtke tänava tulevikku, on otsustatud läbi viia sadama esindajate osavõtul. Sillamäe sadama direktorite nõukogu esimees Tiit Vähi teatas, et sadama esindajad on valmis esitama linlastele oma ettekujutuse, mis on välja töötatud koostöös tuntud eesti arhitekti, kunstiakadeemia õppejõu Andres Alveriga, kes on taastanud paljud objektid Tallinnas.

"Sillamäe linn tuleb muuta linlastele meeldivaks, avada merele ja turistidele ning kõrvaldada need vanad objektid, mis ei kujuta endast mingit ajaloolist väärtust," ütles Vähi portaalile rus.err.ee. "Sadam taotles tõesti Sõtke kvartalilt miljööväärtusliku ala staatuse äravõtmist, sest seal ei ole praegu midagi, mida võiks ajalooliseks objektiks nimetada."

Vähi kinnitas, et Sõtke piirkonda tööstusobjektide rajamise plaane sadamal ei ole. Tema näeb selles piirkonnas merekeskust, kuhu tulevad roheline puhkevöönd ning väikelaevade kaid. Kuid praegu pole see veel lähituleviku küsimus ning selle lahendamine sõltub kokkulepetest linnaga ja rahastusest.

Sadam on valmis investeerima

Tiit Vähi sõnul kavatseb sadam investeerida linna territooriumi heakorrastusse, sest soovib kulutada kasumit mitte ainult ettevõtte arendamisse, vaid ka kultuurile ja ilule, kuna sotsiaalne keskkond ja tootmine eksisteerivad elus kõrvuti.

Sadamal on reisiliikluse arendamise kava. "Perspektiivis hakkavad Sillamäel randuma reisi- ja ristluslaevad. Miks ei võiks turistid huvi tunda vana Sillamäe vastu? Kui aga siinsamas kõrval valitseb korralagedus, siis ei tule siia keegi," ütles sadama juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles