Sisekaitseakadeemia võib tulla Vaivarasse või Narva

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui valitsus otsustab sisekaitseakadeemia kolimise Ida-Virumaale, võib õppeasutuse asukohaks saada Kreenholmi manufaktuuri ajalooline hoonekompleks.
Kui valitsus otsustab sisekaitseakadeemia kolimise Ida-Virumaale, võib õppeasutuse asukohaks saada Kreenholmi manufaktuuri ajalooline hoonekompleks. Foto: Ilja Smirnov


Riigi Kinnisvara AS analüüsib sisekaitseakadeemia uue asukoha võimalikke variante, kuid poliitilist otsust selle õppeasutuse kolimise kohta pole veel langetatud. Riigiametnikke koolitava akadeemia võimalik üleviimine Ida-Virumaale sisaldub koalitsioonileppes.

Riigi Kinnisvara ASi haldusdirektori ja juhatuse liikme Elari Udami sõnul palus siseministeerium neil analüüsida sisekaitseakadeemia võimalikke asukohti Narvas ja selle vahetus naabruses. Eri variante arutati koos Narva linnavalitsusega.

"Praegusel hetkel analüüsime kinnisvaralisest aspektist lähtuvalt kahte võimalikku asukohta - Kreenholmi manufaktuuri ajaloolist hoonekompleksi ja Vaivara vallas asuvat Narva Futura uusarendust. Mõlemal juhul kaardistatakse muu hulgas ka õppekompleksi rajamiseks kuluv aeg ja eeldatav investeeringu suurus."

Udam lisas, et milliseks kujuneb õppeasutuse uue asukoha valiku otsus ja millistel alustel, on siseministeeriumi otsustada, kelle haldusalas kõrgkool asub.

Siseministeeriumi pressinõunik Kristel Tuul märkis, et sisekaitseakadeemia parima asukoha selgitamiseks läbi viidud analüüs jõuab valitsuskabineti nõupidamisele lähinädalatel. "Analüüsi sisu saame kommenteerida pärast seda, kui kabinet on sellega tutvunud."

Narva on huvitatud

Narva linnapea Tarmo Tammiste nentis kirjas siseministrile ja Riigi Kinnisvara ASi juhile, et sisekaitseakadeemia võimalik asumine tulevikus Narvas on linna arengut arvestades väga positiivne võimalus. "Kindlasti on linnal huvi ühe täiendava kõrgema õppeasutuse vastu, mis tooks siia täiendavaid noori inimesi, mõjuks elavdavalt nii linna haridus- kui ka majanduselule ning suurendaks Eesti riigi kohalolu Narvas, väljendades selgelt Narva kuulumist Eesti linnade sekka."

Meer lisas, et Narva Eesti kolmanda linnana on kindlasti sobiv asukoht sellisele õppeasutusele, omades korralikku väljakujunenud infrastruktuuri ning samas piisavalt ruumi võrdlemisi suure hoonekompleksi rajamiseks. "Leiame, et vähetähtis ei oleks ka sisekaitseakadeemia Euroopa Liidu ühte olulisse piirilinna toomise sümboolne külg."

Soliidne linnaruum

Riigi Kinnisvara ASiga läbiarutatud võimalikest asukohtadest peab Narva linnavalitsus üheks paremaks Kreenholmi manufaktuuri ajaloolist hoonete kompleksi, mille arendamine on juba käimas. "Kreenholmi ajaloolise kvartali puhul on tegemist väljakujunenud tugeva ja soliidse linnaruumiga, mis on hästi varustatud vajaliku infrastruktuuriga, mis asub linna keskuse vahetus läheduses ning samas võimaldab vajaduse korral kujundada õppeasutuse kompleksi piisavalt eraldiseisvaks."

Praegu asuvad sisekaitseakadeemia õppekeskused päästjatele, tolli- ja maksuametnikele, vanglaametnikele ning politsei- ja piirivalveametnikele neljas Eesti piirkonnas. Rektor Lauri Taburi sõnul on suurim õpilinnak Tallinnas Pirita linnaosas. Tema hinnangul oleks ühtse õpilinnaku loomine kõige otstarbekam ja odavam just sinna.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort on varem Põhjarannikule öelnud, et sisekaitseakadeemia on praegu arenemas kõrgetasemeliseks siseturvalisuse kompetentsi hariduskeskuseks ja ministeerium on seisukohal, et akadeemia viimisel Ida-Virumaale kannatab siseturvalisuse hariduse kvaliteet.

Praegu on vaid 40 protsenti õppejõududest akadeemia palgal ning 60 protsenti käivad loenguid lugemas Tallinna ülikoolist, Tallinna tehnikaülikoolist, siseministeeriumist ja mujalt.

"Tõenäoliselt ei ole need õppejõud motiveeritud sõitma Ida-Virumaale, et seal pooleteisetunnine loeng pidada. Nende spetsialistide kadudes kaotame aga oluliselt õppekvaliteedis. Vahemaa tõttu loobuksid sisekaitseakadeemias õppimisest ka paljud õpilased, eelkõige magistrandid, kelle elu ja töö asuvad Tallinnas või selle lähiümbruses," põhjendas Koort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles