Lüganuse tulevased tuulepargid kuivavad kokku

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendajad alustasid Lüganuse valla territooriumile tuuleparkide planeerimist juba tükk aega enne seda, kui Tüükri tuulikud püsti said. Praegu toodavad Tüükri tuulikud juba mitu aastat elektrit, samal ajal kui Lüganuse arendajad pole kohtuvaidluste tõttu veel koppagi maasse saanud.
Arendajad alustasid Lüganuse valla territooriumile tuuleparkide planeerimist juba tükk aega enne seda, kui Tüükri tuulikud püsti said. Praegu toodavad Tüükri tuulikud juba mitu aastat elektrit, samal ajal kui Lüganuse arendajad pole kohtuvaidluste tõttu veel koppagi maasse saanud. Foto: Matti Kämärä


Lüganuse valda, kuhu plaaniti püstitada kaks ligi poolesaja tuulikuga parki, võib tegelikult tulla vaid neli tuulikut, sest kaitseministeeriumi hinnangul häiriksid hiigellabadega tiivikud õhukaitseradarite tööd.

Aastaid tagasi alustasid tuuleparkide arendamist Lüganuse vallas kaks firmat. AS Raunistal pidas plaani rajada Purtse tuulikupark, mille koguvõimsuseks oli 50-60 megavatti, ning OÜ Raisner soovis Varja tuuleparki paigaldada 50 tuulikut koguvõimsusega kuni 150 megavatti.

Reaalsus on see, et praeguseks on AS Raunistal saanud loa nelja tuuliku püstitamiseks Lüganuse valla territooriumile.

Magus koht

Lüganuse vald on arendajatele olnud üheks magusamaks kohaks - siin on piisavalt tuult ning Püssi alajaam on kutsuvalt lähedal, et kogu toodetud elekter vastu võtta. Arendajate plaanidele tõmbab aga piiri ette asjaolu, et tegemist ei ole tühermaaga - tuuleparkide ümbrus on täis külasid.

Lüganuse vald on aastaid vaeva näinud selle nimel, et suruda arendajad mõistlikesse raamidesse. Tuulikute arvu on kahandatud vähemalt poole võrra. Kergelt see aga läinud ei ole, sest kohtuvaidlused arendajatega on lõputud.

Enim peavalu on vallale põhjustanud Purtse tuulikupark, kus ASiga Raunistal jõuti kokkuleppele tuulikute arvu suhtes. Seejärel ilmus teine seltskond, kes oli huvitatud kogu esialgu planeeritud ala tuulikutega üle külvamisest, ning selle plaani kiitis heaks ka Sonda vald, kelle territooriumile osa tuulikupargist jäi. Seejärel algas kohtuvaidlus, mis on lõppenud Lüganusele soodsalt. Kohtus on käidud ka teise arendajaga.

"Ausalt öeldes on terve suvi läinud erisugustele kohtuvaidlustele, mis on seni lõppenud meile soodsalt," tunnistas Lüganuse vallavanem Arno Rossman, lisades, et kohtus pole käidud mitte ainult valla vastu, vaid kohtuvaidlusse on tõmmatud ka tema isik.

Kohtuvaidluste tõttu pole Raunistal saanud ehitamist alustada. Nüüd on ettevõte lõpuks saanud projekteerimistingimused ning seejärel saab ilmselt ka ehitusloa nelja tuuliku ehitamiseks Lüganuse vallas, millele lisandub üheksa tuulikut Sonda territooriumil.

Kriips peal

Varja tuulikupargis vaidles Lüganuse vald tuulikute arvu 47-lt 26-le, saavutades kompromissi, et tuulikud tulevad vaid Varja küla taha, mitte aga põhja poole Tallinna-Narva maanteed. Selle vaidluse tõttu on tuulepargi arendamine seisnud mitu aastat, sest kumbki pool taganeda ei soovinud.

"Siis kui lõpuks kompromissile jõudsime, läks planeering kooskõlastamisele kaitseministeeriumi, kes ei andnud luba ühegi tuuliku paigaldamiseks," ütles Rossman. Tema sõnul oli kaitseministeerium arendajat juba paar aastat tagasi hoiatanud, et sellisel kujul nemad pargile kooskõlastust ei anna. Arendaja vaatas kaitseministeeriumist mööda ja leidis, et kui maaomanikega kokkulepe olemas, on tuulikute ehitamiseks roheline tee avatud.

Nüüd käisid Raisneri esindajad koos oma Hispaania investoritega kaitseministeeriumis kohapeal ning tulemus oli ikka sama - kaitseministeerium sellisel kujul tuulikuparki Varja taga ei näe, kuna see segab radarite tööd.

Selle asemel saadi kaitseministeeriumist koordinaadid, kuhu võiks tuulikuid panna, kuid seegi ei tähenda veel, et luba olemas. Raisner peab oma tuulikute võimalikud asukohad kaardil ümber tõstma ning kui kaitseministeeriumi simulatsioon näitab ikka takistusi, ei tule pargi ehitamisest midagi välja.

Juhul kui tuulikute arv jääb alla kriitilise piiri, on küsitav, kas investorid on valmis seda rahastama.

"Mul on arendajatest, kes on kulutanud palju aega ja raha, lausa kahju. Aga nad on alustanud valest otsast. Kooskõlastusringi oleks võinud alustada kaitseministeeriumist, mitte kokkulepetest maaomanikega," ütles Rossman, kelle sõnul on ministeerium olnud tuulikute arvu kahandamisel oluliselt mõjukam kui vald oma soovide ja tahtmistega, tõmmates kriipsu peale ka nendele tuulikutele, millega vald pika vaidlemise järel nõusse on jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles