Viru kaevandus äratas pere kell viis hommikul

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Matti Kämärä

Teisipäeva varahommikul kärgatasid Viru kaevanduses riburada nii kõvad paugud, et pooleteisesaja meetri kaugusel elav pere selle peale üles ärkas.

"Sellega, et nad päeval lõhkavad, oleme harjunud - selge, et kaevanduses tuleb tööd teha, ja ma ju teadsin, kuhu ma maja ostsin," rääkis Kiiklas elav Rene Kundla, kes juba lapsepõlves Viivikonna ja Sirgala karjääride paugutamist elu paratamatu osana võttis. "Aga isegi sel ajal austati elanike ööund ja öösiti ei lõhatud," mäletab ta.

Kundla sõnul pole öiseid lõhkamisi varem kuulda olnud. "Hommikul ja õhtul, kui samuti vaikne on, paugutavad küll, aga üldiselt peavad nad kellaaegadest kinni ja pärast kella ühtteist õhtul on vaikus. Seekord ärkasin aga esimese paugu peale kella viie ajal ja siis järgnes neid veel vähemalt kuus - parasjagu selliste vahedega, et jõudsin vahepeal peaaegu uuesti magama jääda."

Sada meetrit ümber majade

Kundlate naabruses elav Kivilite pere sel ööl ei ärganud. "Ju ma magan siis nii kõvasti," arvas Tiina Kivil. Küll aga pöördus pereisa kaevandajate poole paar nädalat tagasi, kui lõhati hilja õhtul ja seda kuus korda järjest väga tugevate kärgatustega. Muidugi järgnes iga kord ka vibratsioon.

"Tavaliselt on ikka kaks-kolm laengut ja vaiksemad, nii et varem pole me pidanud kunagi kellelegi kurtma," ütles Kivil. "Seekord reageeriti meie helistamisele küll väga kiiresti, rohkem pole midagi häirivat olnud."

Eesti Energia Kaevanduste arendusjuht Kalmer Sokman ütles, et kaevanduste peainseneri kinnitusel välditakse taludest saja meetri raadiuses öiseid lõhkamisi ning õhtul kella üheteistkümnest hommikul kella seitsmeni ei tohiks need kedagi häirida. "Kui pretensioonid saabuvad enne saja meetri piirile jõudmist, siis räägitakse elanikega läbi ja püütakse nendega arvestada. On tehtud kaevandustööde müramõõtmisi. Seadusega lubatud mürataset küll ei ületata, aga inimene tunnetab lõhkamiste müra ja vibratsiooni ikkagi - eriti vaiksel öisel ajal."

Korraga lõhates kõvem pauk

Järjestikuste lõhkamiste põhjenduseks ütles Sokman, et kambriplokis põlevkivi tootsat kihindit korraga lõhates tekiks oluliselt suurem müra ja vibratsioon ning sellepärast lõhkamistööd hajutatakse.

Kundla majast on kaevandus juba möödas ja praegu käib töö sellest 160 meetri kaugusel. Teatud tingimuste kokkulangemisel võib lõhkamiste müra häirida ka sellisel kaugusel ning kaevandus on lubanud sellega arvestada.

"Palume ebamugavuste tekitamise pärast vabandust ja loodame inimestelt mõistvat suhtumist," ütles Sokman. Viru kaevandusel on jäänud töötada veel poolteist aastat; läbindustööd on seal tehtud, töösse on jäänud ainult kambriplokid, kust põlevkivitoodangut antakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles