VKG kasvatab elektri tootmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimsa turbiini jaoks on ehitatud uus hoone, tsirkulatsioonipumpla ja eraldi automaatne tulekustutussüsteem.
Võimsa turbiini jaoks on ehitatud uus hoone, tsirkulatsioonipumpla ja eraldi automaatne tulekustutussüsteem. Foto: VKG ENERGIA ARHIIV

VKG Energias alustas vanade turboagregaatide kõrval tööd uus turbiin, mis võimaldab suurendada ettevõtte energiatootmisvõimsust peaaegu 40% võrra ja katta kontserni energiakulud tervikuna.

VKG Energia Põhja soojusenergiajaama ekspluatatsiooniosakonna juhataja Leonid Gluhhenki ütles, et uus turbiin lubab märgatavalt parandada kogu tootmise efektiivsust ja võimekust. Uue seadme konstruktiivne iseärasus seisneb selles, et osa turbiinis oma töö teinud ja teatud koguse energiat tootnud aurust võib suunata edasi soojatarbijaile.

Turbiini juhtimine on automatiseeritud. Töötajatele on see üks suuremaid plusse, sest kadunud on vajadus füüsilise töö järele.

"Energeetikaettevõtete suurim keskkonnamõju müra mõttes tuleneb auru paiskumisest atmosfääri. Uue turbiini käikuandmine tegi sellele mürale lõpu," märkis Gluhhenki.

Kriisi tõttu ehitus venis

Uue turbiini käikuandmisele eelnesid mitu aastat ehitustegevust, majanduskriis ja projekti finantseerimise peatumine, kui juba kohale toodud turbiini detailid pidid peaaegu kaks aastat turbiinisaalis monteerimist ootama.

Projekti alustati 2007. aastal. 2008. aasta keskpaigas alustati koostööd Läti ettevõttega SEP AS (Siltumelektroprojekts), mis tegeles turbiini montaaži projekteerimisega. Turbiini tootmis- ja tarneleping sõlmiti Kaluga turbiinitehase ja Leedu ettevõttega UAB Ekobana, kes teostas montaažitööde ajal tehnilist järelevalvet. Turbiini generaator toodi Lõsva linnast (Permi krai), kondensaator Hiinast.

Paralleelselt kuulutati välja turbiini, generaatori ja abiseadmete montaažitööde hange. Võitjaks tuli kohalik Ida-Viru ettevõte Eesti Energomontaaž AS. Siis aga algas kriis ja tööd peatati finantseerimise puudusel. Aastail 2008-2009 jätkusid vaid ehitustööd turbiinihoone rajamisel. Turboagregaadi ehitus jätkus täies mahus 2010. aasta kevadel.

Ehitatud on terve süsteem

"Turboagregaadi ehituse ja käivitamisega kaasnes ka uue infrastruktuuri loomine," ütles Leonid Gluhhenki. "See tähendab tsirkulatsioonipumplat koos tsirkulatsioonivee juhtmetega, eraldi automaatset tulekustutussüsteemi (niisugused on praegu olemas ainult Sillamäe ja Muuga sadamas), 6 moodulit ventilatsioonigradiire (toodi Hollandist), uue agregaadi jaoks hoone ehitust."

Praegu asub turbiinisaalis 5 eri päritolu turbiini: esimene ja kõige vanem käivitati 1949. aastal ning on toodud Inglismaalt, teine on Venemaalt, kolmas Ungarist, neljas jälle Venemaalt ja viimane viies samuti.

Gluhhenki sõnul on neli esimest turbiini vananenud nii füüsiliselt kui ka moraalselt ja ootavad "pensionileminekut".

"Uus turbiin on kahtlemata VKG Energia viimase 30 aasta kõige mahukam projekt, nii investeeringumahu kui ka uute tehniliste lahenduste poolest," nentis ta. "Projekt on veel lõpetamata, kuid me ei peatu saavutatul ja loodame näha oma tootmises veel paremate parameetritega turbiini, mis tõstaks ettevõtte tõhusust veelgi. Algab ju kunagi ka teise Petroteri tehase ehitus."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles