Aseri tuulikupargi ehitus on lõppenud

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikuparkide arendamist Ida-Virumaal pidurdavad projektid, mis on toppama jäänud ning hoiavad sõlmitud lepingutega kinni võrgu vastuvõtuvõimaluste piiri.
Tuulikuparkide arendamist Ida-Virumaal pidurdavad projektid, mis on toppama jäänud ning hoiavad sõlmitud lepingutega kinni võrgu vastuvõtuvõimaluste piiri. Foto: Matti Kämärä

Ehitustööd Ida-Virumaa esimeses tuulikupargis Aseriaru külas on lõppenud ning nüüd tehakse valmis tuulikutega juba katsetusi, et need korralikult tööle saaks ning nende toodetav energia ühtiks võrguga, mis seda vastu võtab.

Kaheksa tuulikut Aseri tuulikupargis, mille koguvõimsus on 24 MW ning mis toodavad aastas 71 GWh elektrit, on püsti ja töövalmis kohe pärast seadistuste lõppemist.

Tuult tootma sel aastal

"Seadistustööd on üsna töömahukas protsess, mille kulgu on keeruline ennustada," ütles Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen, kelle sõnul on neilt aru päritud, miks Aseriarus üles pandud tuulikud veel ei tööta, ehkki ehitustööd seal on lõppenud. Kuigi selle protsessi pikkust on keeruline ennustada, peaks park elektrit hakkama tootma siiski veel sel aastal.

Lisaks Aseri tuulikupargile peaks sellel aastal valmima ka Eesti Energiale kuuluv tuulikupark Narvas. "Teised projektid on arendusjärgus ning millal seal ehitus lahti võiks minna, me täpselt ei tea," ütles Kasonen, kelle sõnul pole mitmed arendajad ka nende assotsiatsiooni liikmed ning seetõttu on info nende kohta vähene.

Kasoneni sõnul pole Ida-Virumaal kuulda ka uutest arendustest, pigem on arendajad viimasel ajal rohkem huvi tundnud Läänemaa vastu. Üheks põhjuseks siin võib olla võrgumahtude täissaamine, mis tähendaks arendusel võrguvõimsuse juurdeehitamist ning see tähendaks nii suurt investeeringut, et tuulikupargi ehitamine muutuks majanduslikult ebaotstarbekaks.

Võrgu võimalused piiratud

Huvi tuulikuparkide ehitamise vastu Eestis tuntakse aga jätkuvalt. "Näiteks rootslased on käinud maad uurimas ning on valmis ka tuulikuparkide ehitusse investeerima, kui tingimused on mõistlikud," rääkis Kasonen, kelle sõnul võib parkide arendus pooleliolevate projektide tõttu, mis kuhugi edasi ei arene, paljuski toppama jääda.

"Eleringi juht Taavi Veskimägi nimetas neid utoopilisteks projektideks ning tal on täielik õigus - kui arendajal on võrguliitumine või isegi pakkumine tehtud, siis on mahud seal all kinni ning uued arendajad ei saa tulla enne, kui mitterealiseeruvad pargid eest ära kukuvad," ütles ta. Võimsusmaht võib uuesti vabaneda siis, kui eelmise arendajaga sõlmitud lepingu või pakkumise tähtaeg kukub.

Ida-Virumaal on pikalt veninud Päite-Vaivina tuulepargi ehitus, mille valmimist oodati juba mitu aastat tagasi. Kohtuvaidluste tõttu on jäänud toppama Purtse tuulikupargi ehitus ning Varja tuulikupargis käivad samuti alles ettevalmistustööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles