VKG läks Uus-Kiviõli kaeveloa pärast kohtusse

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Viru Keemia Grupp vaidlustas halduskohtus keskkonnaministeeriumi otsuse, millega väljastati Eesti Energiale põlevkivi kaevandamisluba Uus-Kiviõli uuringuväljal.

VKG arendusdirektor Jaanus Purga pani Eesti Energia Kaevanduste vajaduse Uus-Kiviõli kaevanduse järele kahtluse alla juba aastapäevad tagasi, kui keskkonnaministeerium avalikustas otsuse eelnõu, milles sooviti anda Uus-Kiviõli kaeveväljal kaevandamise õigus Eesti Energia Kaevandustele, lükates põhjendamatult kõrvale VKG Kaevandused, kes luba esimesena taotles.

"Eesti Energia Kaevandustel ei ole lisapõlevkivi vaja sugugi kiiremini kui meil. Meil mõlemal tekib ükskord vajadus ja seda üsna ühel ajal," väitis Purga.

VKG pakkus Eesti Energiale korduvalt kompromissi, mis oleks arvestanud mõlema ettevõtte põlevkivitarbimist ja -vajadust ning võimaldanud kaevandust ühiselt ette valmistada. Need ettepanekud lükati tagasi.

Keskkonnaministeerium põhjendas Uus-Kiviõli kaeveloa väljastamist Eesti Energiale asjaoluga, et maapõueseadus sätestab uue mäeeraldise andmisel, et kui kehtiva põlevkivi kaevandamise loaga antud varu jätkub kuni viieks aastaks ning loa omanik taotleb uut kaevandamisluba uue mäeeraldise saamiseks, menetletakse nimetatud taotlust eelisjärjekorras.

Jaanus Purga sõnul pole need argumendid õiguspädevad: "Meie esitasime oma kaevandamisloa taotluse esimesena. Me mõlemad esitasime taotluse ajal, kui kehtis vana maapõueseadus. Haldusmenetluse seaduse järgi tuleb kaevandamisloa taotlustele kohaldada menetluse algatamise ajal kehtinud seadust ja seda vaatamata sellele, et vahepeal on kaevandamislubade menetluse õiguslik regulatsioon muutunud."

Keskkonnaministeerium väljastas 7. oktoobril Eesti Energia Kaevandustele kaevandamisloa Uus-Kiviõli uuringuväljale. Selle alusel on ettevõttel alates 2014. aastast õigus Uus-Kiviõli uuringuväljalt kaevandada ligi 4,2 miljonit tonni põlevkivi aastas. Luba kehtib 25 aastat.

"Riik on põhjendamatult soosinud ühe eraettevõtte huve teise ees ning ressursi jagamine toimus riigi tegelikke majandushuve arvestamata," ütles Purga vahetult pärast kaeveloa väljastamist, lubades selle kindlasti vaidlustada. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles