Kiviõlis jäid Keskerakonna read hõredamaks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega Keskerakonna Kiviõli osakonda juhtinud Risto Lindebergi sõnul ajendas teda parteist lahkuma keskjuhatuse komme osakonnast mööda minna. 
Pikka aega Keskerakonna Kiviõli osakonda juhtinud Risto Lindebergi sõnul ajendas teda parteist lahkuma keskjuhatuse komme osakonnast mööda minna. Foto: Matti Kämärä

Septembris esitas parteist lahkumiseks avalduse 13 Kiviõli osakonna keskerakondlast, kellele praeguseks on lisandunud veel paar liiget. Lahkumise põhjuseks on partei keskjuhatuse soovimatus kohaliku osakonnaga arvestada, mis on laienenud ka linnajuhtimisse, kus erakonna kohalikku organisatsiooni arvesse ei võeta. 

Keskerakonna ajaleht Kesknädal kirjutas pärast nende linnapea Dmitri Dmitrijevi ebaõnnestunud umbusaldust, et just selle nurjumine oli põhjus, miks terve hulk keskerakondlasi pärast seda lahkumisavalduse kirjutas. Osakonna endise juhi, praeguseks parteist lahkumiseks avalduse esitanud Risto Lindebergi sõnul esitati lahkumisavaldused enne toimunud volikogu istungit ning sellel otsusel pole umbusaldamisega mingit seost. 

Astuti üle

Lindebergi sõnul algasid asjad, mis lõpuks inimeste lahkumiseni viisid, ammu. Nii näiteks ei teadnud osakond midagi üldkoosolekust, mille erakonna peasekretär suvel kokku kutsus, pärast seda kui Ida-Virumaa osakond oli otsustanud erakonna juhi kandidaadiks kinnitada Jüri Ratase. "Selliseid juhuseid, kus osakonnast mööda mindi, on mitmeid," tunnistas ta, et ei ole rahul keskkontoriga, kes osakonna asemel soosib linnapead.  Nii näiteks kirjutas seesama Kesknädal, et Kiviõli osakonda astumiseks on antud 20 avaldust. Osakond neid saanud ei ole, samuti Ida-Virumaa piirkond. "Võimalik, et see on bluff, aga võimalik on ka see, et need läksid otse Tallinna, mitte tavalist liini pidi, et avaldus tuleb osakonnale, kes esitab selle piirkonna juhatusele," ütles Lindeberg. Tema sõnul tahab keskjuhatus tihti kohapealsetes asjades kaasa rääkida, ilma et oleks olude ja tagamaadega kursis.  "Paljud ootasid erakonna muudatusi, aga kuna neid ei tulnud, siis on otsustanud lahkuda," ütles Lindeberg, kelle sõnul polnud tegemist organiseeritud lahkumisega, kus osapooled oma avalduse esitamises kokku leppisid. Keskerakonnast lahkumisest hoolimata jätkab Lindeberg linnavalitsuse liikme ja abilinnapeana. "Ma usun, et on võimalik ka nii edasi tööd teha, sest mõtted ja seisukohad pole erakonnast lahkumisega muutunud. Mis tegelikult edasi saab, näitab lähitulevik," lisas ta. 

Ei ole otsustega rahul

Lindebergi sõnul ei astu kohalikust osakonnast üle mitte ainult keskjuhatus, vaid tihti on osakonna seisukohad ja otsused tühised ka nende nimekirjast volikokku saanud inimestele. "Võib-olla fraktsiooni otsuseid veel arvestatakse, aga osakonna juhatuse omasid küll mitte," ütles ta ning lisas, et otsuste langetamisel minnakse mööda ka näiteks temast kui abilinnapeast ning seda juba enne, kui ta erakonnast välja otsustas astuda.  "On mitmeid otsuseid, mis linnavalitsus on teinud ja millega ma nõustuda ei saa," ütles ta, lisades, et tihti on ka tema kui majandusvaldkonna eest vastutava abilinnapea soovitustest mööda mindud. Nii näiteks ei arvestatud tema enda allüksuse struktuurimuudatuste tegemisel tema tehtud ettepanekutega ning need saadeti otse volikogule kinnitamiseks. Küsitava väärtusega otsuseid on veelgi. Nii näiteks lükkas linnavalitsuse enamus tagasi Lindebergi ettepaneku jagada Kiviõli linn tsoonideks, et saada talvistel teehooldustöödel paremat kvaliteeti ja suuremat pakkumuste arvu. "Seda ettepanekut ei arvestatud, tehti hange ja tulemuseks oligi ainult üks pakkumine," tõdes Lindeberg.  Kolmas oluline teema, millega ta nõustuda ei saa, on mäng Kiviõli staadioni ümber. "See, miks ajutine leping klubiga Irbis sõlmiti, on täiesti küsitav," ütles ta ning lisas, et sellele küsimusele peaks nüüd vastuse andma järgmisel volikogu istungil kinnitamisele minev arengukava, mis paneb paika ka spordivaldkonna ja sealhulgas staadioni tuleviku.

Osakonna töös puudusi

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul ei saa öelda, et neil oleks linnavalitsuses suuri erimeelsusi. "On valdkondi, kus meil on eriarvamusi," tunnistas ta ning lisas, et üks nendest on tõesti staadioni küsimus, mille puhul tuleb kaaluda, kuidas edasi minna ning millised lahendused oleksid majanduslikult otstarbekad. "Aga inimestel on ikka õigus eriarvamustele, lihtsalt kokkuvõttes peame otsustama, mis on linnale kasulik," ütles ta.  Linnavalitsuses ta esialgu mingeid muudatusi ei kavanda, hoolimata sellest, et Keskerakonna esindajaid on seal väheks jäänud. "Võimalik, et muudatused tulevad siis, kui linnas koalitsioon muutub või kui näiteks Keskerakonna juhatus otsustab, et on mingit muudatust vaja," ütles ta.  Mis saab Keskerakonna Kiviõli osakonnast, näitab aeg. "Üldkogu peab paika panema uue juhatuse," ütles ta ning lisas, et juhul kui üldkogu näeks sellel kohal teda, siis oleks ta selleks valmis, hoolimata sellest, et töökoormus linnapeana on üsna suur. "Aga keegi peab osakonnaga ka tegelema."  Mis põhjusel Keskerakonna Kiviõli osakonnas selline liikumine toimus, on Dmitrijevi sõnul keeruline öelda. "Põhjusi, miks inimesed ära läksid, on kindlasti mitmeid, aga ühtedeks neist võisid ikka olla puudujäägid osakonna töös," ütles ta, kinnitades, et Kiviõlist on esitatud uusi avaldusi erakonda astumiseks, mis praeguse osakonna juhatuse laialilagunemise tõttu on ilmselt saadetud otse keskjuhatusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles