Prestone kaubamaja sai uue võimaluse

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodetavasti hakkab Prestone fassaadil olevate firmasiltide nimistu uue omaniku juhtimisel vähehaaval täienema.
Loodetavasti hakkab Prestone fassaadil olevate firmasiltide nimistu uue omaniku juhtimisel vähehaaval täienema. Foto: Peeter Lilleväli

strong>Kuu aega tagasi Prestone kaubanduskeskuse ostnud OÜ Ektornet Commercial Estonia kavandab hoones värskenduskuuri ja otsib sinna agaralt rentnikke.

2000. aasta suvel Kohtla-Järvel avatud Prestone kaubanduskeskus oli oma algusaegadel linna jaoks omamoodi arengusümbol: esimene koht, kus ühest majast sai kätte nii toidukauba kui ehitusmaterjalid, kodutehnika, rõivad ja muu vajaliku. Vaid kaks aastat hiljem hakkasid tuntud kaubamärke esindanud poed järjepanu lahkuma, asemele tulnud pisikestes müügiboksides vahetusid rentnikud ja üha enam bokse jäigi tühjaks. Novembri lõpus uksed sulgev Novaluxi kauplus viib teiselt korruselt viimase tõsise kaupmehe.

Kuu aega tagasi vahetas Prestone kaubanduskeskus omanikku: OÜ SF Solution asemel kavandab kaubamaja tulevikku nüüd Swedbanki kinnisvarafirma OÜ Ektornet Commercial Estonia.

Teine korrus on keeruline

"Kui Prestone kaubamaja 2000. aastal avati, oli see linna ainus uus kaubanduskeskus. Nüüd, kus keskus on hiljuti saanud endale konkurendi, on kliendid jagunenud kahe keskuse vahel," tõdes firma juhatuse esimees Meelis Šokman. "Samas usume, et konkurents on edasiviiv jõud ja kaks kaubanduskeskust suudavad pakkuda Kohtla-Järve elanikule enamat. Peame kõvasti pingutama, et tuua rohkem inimesi meie juurde, sest see, mis tõi kliendi kaubamajja aastal 2000, ei pruugi olla enam tõmbenumbriks aastal 2011."

Lisaks Prestones avamisest saati olnud suurimatele rentnikele Säästumarketile ja Ehituse ABC-le tegutseb seal mitu riidepoodi, raamatu- ja kontoritarvete pood, Arutechi aknasalong, köögimööbli valmistajate esindus, raamatupidamisettevõte ja pagaritoodete lett. Kaubamaja teisel korrusel on praegu kasutuseta seitse müügiboksi.

"Meil on üle Eesti viis kaubanduskeskust - Tallinnas, Viljandis, Tartus, Võrus ja Kohtla-Järvel - ning neis kõigis on teine korrus kõige keerulisem osa, kuhu on raske rentnikke leida," ütles Šokman selle põhjuseks inimeste harjumuse käia nn ankurrentnike juures. "Kohtla-Järvel on selleks ankruks Säästumarket: ostjate käigurada tiirleb selle ümber, põhiostud tehakse seal ja teisele korrusele ei mindagi."

Hoonele värskem ilme

Viljandi kaubamajas Home Gallery on Ektornet Commercial omanikuks oldud aastaga suutnud kõikidele pindadele rentnikud leida. Kui kiiresti jõutakse selleni Kohtla-Järvel, sõltub Šokmani sõnul hästi palju ettevõtjatest, kes Prestonesse tulla tahavad: "See on pigem küsimus Eesti majandusele tervikuna. Kui keeruline majandusolukord jätkub ja inimeste ostujõud väheneb veelgi, siis ei lähe hästi ka kaupmeestel. Seetõttu ei sõltu kaubamaja edu ainult meie meeskonna oskustest, vaid ka majanduse üldisemast olukorrast, kuid me oleme tuleviku suhtes optimistlikud."

Lisaks aktiivsele rentnike otsimisele - läbirääkimisi peetakse nii firma teistes kaubanduskeskustes tegutsevate kaupmeestega kui vaadatakse laiemalt ringi - tahetakse neile pakkuda kindlustunnet.

"Peame andma rentnikele sõnumi, et uus omanik tahab midagi ette võtta. Lähiajal plaanime läbi viia kaubamaja esmase värskenduskuuri, et anda keskuse üldruumidele ja välisilmele atraktiivsem välimus. Tahame, et seal tegutseksid need kaupmehed, kelle poodidesse kliendid tahavad tulla. Üritame keskust muuta atraktiivsemaks, luues seeläbi lisaväärtust, ning loodetavasti ükski praegune rentnik ei otsusta lahkuda. Samas on üürnike vahetumine igas keskuses normaalne protsess."

Laienemine jääb tulevikku

Uued omanikud hindavad Prestone kaubamaja asukohta kaubanduskeskuse jaoks suurepäraseks: hea juurdepääs, piisavalt parkimisvõimalusi. Kaugemas tulevikus nähakse ka laienemisvõimalust, millele keskuse rajanud OÜ Prestone mõtles juba algusest peale, nõnda et detailplaneering valmis juba aastal 2001.

"Meil on juba esimene järelepärimine kliendilt, kes otsib piirkonda oluliselt suuremat ja nüüdisaegsemat kaubanduspinda, kui meil täna pakkuda, ning Prestone laiendus oleks sellele suurepärane lahendus," ütles Meelis Šokman. "Läheme edasi ikkagi järk-järgult, kõigepealt keskendume olemas olevale hoonele ja selle täitmisele üürnikega."

Šokmani sõnul ostab Ektornet Commercial Estonia ainult Swedbanki rahastatud kinnisvara: "Eesmärk on see korda teha ja käima panna ning edukalt toimiva keskusena mingil ajal ära müüa."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles